5 tipov na lámavé nechty

Problém s lámavými nechtami trápi množstvo ľudí. Príčinou býva nedostatok vitamínov (B, C, H, E) a minerálov (železo, zinok, vápnik). Takisto môžu byť i dôsledkom chorôb alebo neprimeraného zaťažovania. Každopádne, máme pre vás niekoľko účinných tipov.

Ešte predtým, ako vám predstavíme jednotlivé nechtové kúry, prinášame niekoľko jednoduchých rád pre zdravšie nechty:

  • Vyhýbajte sa odlakovačom s obsahom acetónu.

  • Dajte nechtom občas odpočinúť od lakovania, umelých nechtov, zložitej manikúry.

  • Majte primeraný a vyvážený jedálniček.

  • Na posilnenie nechtov konzumujte viac orechov, strukovín, paradajok, mliečnych výrobkov či rýb.

  • Vyhýbajte sa stresu.

  • Sledujte chorobné zmeny na svojich nechtoch, mohli by byť totižto príznakom vážnejšieho ochorenia.


Pozrite si tiež:

Choroby nechtov

1. Arganový olej s citrónom

Arganový olej, vyrobený z orechov stromu Argan, obsahuje množstvo vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. Pridajte ku nemu niekoľko kvapiek citrónovej šťavy s posilňujúcim vitamínom C. Do zmesi namočte nechty približne na** 10 minút.** Neoplachujte, ale zvyšky oleja jemne do nich votrite. Kúru opakujte pravidelne, niekoľkokrát týždenne.

2. Zelený čaj

Antioxidanty obsiahnuté v zelenom čaji pomáhajú predchádzať lámavosti nechtov a posilňujú ich. Tento druh čaju zároveň pomáha zbaviť sa ich nepeknej žltej farby. Jednoducho uvarte za šálku zeleného čaju, nechajte ho vychladnúť na primeranú teplotu a potom v nich máčajte nechty 10-15 minút. Opakujte dvakrát týždenne.

3. Žĺtok s mliekom

Vajcia a mlieko obsahujú veľa výživných látok, napríklad bielkoviny, esenciálne kyseliny, vápnik. Tak prečo ich nevyužiť aj pre zdravie nechtov? Oddeľte žĺtok od bielka a zmiešajte s troma lyžicami mlieka. Výslednú zmes naberte na prsty a masírujte si ňou nechty. Nechajte pôsobiť 20 minút a potom zmyte.

4. Pomarančová šťava

Pomaranč je bohatý na vitamín C a kyselinu listovú, obe sú dôležité pre správny rast nechtov. Pripravte si pomarančovú šťavu a namočte nechty do nej na 10 minút. Potom opláchnite teplou vodou. Opakujte každý deň, až pokiaľ neuvidíte želané výsledky.

5. Želatína

Keďže želatína v sebe viaže veľmi veľa vody, pomôže i lámavým a suchým nechtom. Stačí si ju pripraviť podľa návodu a potom v nej namáčať nechty na približne 15 minút. Nakoniec opláchnite a opakujte každý deň po dobu týždňa až dvoch.


Prečítajte si aj tento článok:

Potraviny pre peknú pokožku, vlasy a nechty