Sladučké hrozno: pochutíte si na ňom a zároveň vám pomôže schudnúť

V súčasnosti poznáme viac ako 100 odrôd hrozna, pričom sa toto bobuľovité ovocia líši veľkosťou a farbami. Tie môžu byť nie len tmavomodré a zelené, ale aj biele, červené, čierne, žlté, oranžové či ružové. Pozrite sa, ako hrozno čo najlepšie využiť.

Ako skladovať čerstvé hrozno?

Ak skutočne máte len niekoľko strapcov hrozna a nechcete sa trápiť s jeho spracovaním, tak máte veľmi jednoduchú možnosť – zjesť ho. Vzhľadom na to, že hrozno sa oberá, až keď je plne zrelé a vydrží vo vhodných podmienkach až tri mesiace, môže byť poruke vždy, keď je naň chuť.

Bobule hrozna sa najlepšia skladujú v prostredí, v ktorom je teplota mierne nad nulou, no môže byť aj v chladničke. Vlhkosť by mala byť čo možno najvyššia. Keď budete oberať hrozno, tak buďte opatrní. Hrozno je totiž pomerne krehké a náchylné na otlčenie. Hneď po zbere ho neumývajte. Opláchnutie by malo prísť až tesne pred konzumáciou.


Prečítajte si tiež:

Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky

Ako hrozno sušiť či zmraziť?

Šťavnaté čerstvé bobule hrozna sú zdravé a chutné. Lenže ani vysušené hrozienka nie sú na zahodenie. Sušené hrozno je taktiež veľmi dobré a zároveň je to pomerne ľahký spôsob, ako skladovať hrozno na dlhšiu dobu. Hrozno sa najlepšie suší za pomoci sušičky ovocia, kde jednoducho stačí poukladať odtrhané bobule. Predtým, ako ich dáte do sušičky, tak ich nechajte asi hodinku namočené vo vode. Robí sa to z toho dôvodu, aby popraskala šupka a hrozno bolo vysušené skôr. Sušenie hrozna môže trvať rôzne dlho, počítajte s viac ako desiatimi hodinami.

Tisíc tvárí hrozna

Hrozno je vynikajúce, zdravé a navyše aj veľmi tvárne ovocie. Môžete si natrhať bobuľky do mištičky k telke alebo zapojiť fantáziu a vytvoriť úžasnú hru chutí. Vynikajúco sa totiž hodí k sladkým i slaným jedlám.

Vyskúšajte pripraviť rodine, kamarátom alebo svojej polovičke vynikajúce pohostenie. Klasické jednohubky môžete ozvláštniť práve zapojením hrozna. Rôzne druhy syrov chutia s bobuľkami hrozna famózne . Nič nepokazíte ani keď ho pridáte do šalátov, zákuskov, dezertov, džemu či limonády.

Chudneme s hroznom

Pre všetkých, ktorí trpia nadváhou a vyskúšali už všetky druhy diét, je týždenná hroznová kúra ideálnym prostriedkom na zníženie telesnej hmotnosti. Znamená to, že celý týždeň konzumujeme denne iba 500 gramov hrozna a 4 168 kilojoulov z inej potravy, aby nenastal výpadok niektorej z dôležitých látok v organizme.

Pozitívnym vedľajším účinkom hroznovej diéty je, že sa črevá zbavia nestrávených a nestráviteľných škodlivých látok, prečistia sa a odkyslia. Po takejto kúre bez ťažkostí prekonáte studené zimné mesiace.

Hrozno je vynikajúce na raňajky: k ovseným vločkám pridajte banán a hrozno, zmiešajte s nízkotučným bielym jogurtom a máte dosť energie na poriadne výkony.

Hrozno spracúvajte podľa vlastnej chuti – pridajte ho do ovocných šalátov, k jedlu, lisujte z neho šťavu, alebo ho jedzte čerstvé bez úpravy. Dôležité je, aby ste ho pred konzumáciou dôkladne umyli horúcou a studenou vodou.

Riziká hrozna

Pestovatelia ovocia v Taliansku a v iných južných krajinách majú jediný cieľ – vypestovať veľké, plné, krásne hrozno. Neváhajú tento cieľ dosiahnuť za akúkoľvek cenu. Vinič často pestujú na kontaminovaných pôdach, celé týždne a mesiace ho postrekujú pesticídmi a herbicídmi, aby ho uchránili pred škodlivým hmyzom. Ešte na ceste a vo veľkoskladoch ošetrujú hrozno škodlivými voskmi a leštidlami. Pred konzumáciou musíme každú bobuľku starostlivo umyť a spláchnuť škodliviny. No máme aj inú možnosť – nakupovať hrozno z domácej produkcie alebo od pestovateľov, ktorí nezneužívajú chemické prostriedky.


Prečítajte si o hrozne viac:

Hrozno je nízkokalorické a má omladzujúce účinky