Opúchajú vám nohy? Pozrite sa, čo môže byť za tým

Opuch alebo otok môžeme definovať ako prítomnosť väčšieho množstva tekutiny mimo bunky, ciev a lymfatického systému. Môže sa vyskytovať buď v jednej časti tela napríklad v končatine alebo v celom tele.

Zadržiavanie vody v organizme nie je samo o sebe nebezpečné, ale dokáže nám pekne znepríjemniť život. Opuchnuté nohy pozná asi každý z nás bez rozdielu pohlavia. Najviac sa trápia ženy, a to v období tehotenstva. Žena kvôli vývoju plodu v tele zadržuje väčšie množstvo tekutín v tele.

Rozdelenie otokov

Otoky delíme do dvoch skupín:

Otoky miestne – vznikne na jednom konkrétnom mieste tela.

Otoky celkové – nachádzajú sa na viacerých častiach tela.

Príčiny vzniku otokov

  1. Dlhodobé státie, sedenie spôsobuje u ľudí opuchy nôh, pokiaľ sú namáhané veľmi dlho alebo sedíme v jednej polohe dlhší čas. Celodenné sedenie pri počítači nerobí dobre našej chrbtici, svalom, ani nohám. Podobné problémy prináša i zamestnanie, kde sa väčšinu času musí stáť. Nohy nám tuhnú a prietok krvi sa spomaľuje, krv sa hromadí v dolných končatinách a tie opuchajú. Dôležité je nohy pravidelne naťahovať, chodiť na malé prechádzky či občas vybehnúť schody. Stačí pár minút niekoľkokrát za pracovnú dobu a nohám sa výrazne uľaví.

Prečítajte si tiež:

Opuchnuté členky z horúčav? Toto jedzte a HNEĎ zmiznú


  1. Žilové ochorenie dolných končatín - otoky nôh vznikajú, keď je zhoršený prietok krvi v žilách. Spôsobuje ich nahromadená krv. Ďalšou možnou príčinou opuchnutých dolných končatín je žilná trombóza.

  2. Lymfedém – dlhotrvajúce ochorenie prejavujúce sa opuchom. Vzniká ako následok zlej funkcie lymfatického (čiže miazgového) systému, pri ktorej dochádza k hromadeniu tekutiny v tkanive. Princíp lymfedému je teda ten, že ak nefunguje správne odvod vznikajúceho nadbytku tekutiny v tkanive lymfatického systému, lymfa sa v tkanive hromadí a dané miesto začína opúchať.

  3. Nedostatok bielkovín – ak trpí daný človek nedostatkom bielkovín, resp. nízkym príjmom bielkovín, potom mu v krvi chýba tzv. osmotický tlak. Ten drží krvnú tekutinu vo vnútri ciev. Tekutina uniká do okolitých tkanív a spôsobuje otoky.

  4. Infekcie - na dolných končatinách pochopiteľne spôsobujú miestny otok tkaniva.

  5. Zlyhanie obličiek - akútne alebo pokročilé zlyhanie obličiek. Je spojené so zníženou tvorbou tekutín, vedie k nízkej tvorbe moču a dochádza prevodneniu organizmu a vzniku otokov.

  6. Znížená funkcia štítnej žľazy nespôsobuje obezitu, ale len nárast hmotnosti, a to predovšetkým zadržovaním vody, ďalej spôsobuje únavu, zápchu, otoky, spomalenosť, spavosť, zvýšenie váhy, búšenie srdce, poruchy menštruácie, suchú kožu, vypadávanie vlasov.

  7. Lieky - niektoré lieky môžu vyvolať otoky dolných končatín. Napríklad antikoncepcia, kortikoidy, hormonálna liečba a iné.

  8. Nesprávna životospráva a najmä nadmerná konzumácia potravín s vysokým obsahom soli.

  9. Tehotenstvo - opuchnuté nohy sú v tehotenstve veľmi časté. V tomto období je dobré dodržiavať správny pitný režim, meniť polohy nôh, chodiť pravidelne na prechádzky a používať kompresné pančuchy pre tehotné.

Liečba bežných otokov

Ako účinne predchádzať alebo riešiť problém zadržovania vody v tele? Najväčšou chybou je zníženie príjmu tekutín. Dôležité je obmedziť príjem sodíka, ktorý má tendenciu zadržiavať vodu v tkanivách mimo bunky, čiže menej soľte.

Jedlo

Nestačí obmedziť soľ, dôležité je tiež rozmýšľať o správnej voľbe potravín a vyvarovať sa potravín, ktoré obsahujú veľa soli. Medzi ne patria napríklad údeniny, niektoré syry, slané tyčinky, čipsy, konzervy, instantné jedla.

Berte doplnky stravy

Draslík - pomáha dostať vodu do buniek tam, kde je ho treba, a práve preto by sme mali voliť tieto potraviny: zeleninu, predovšetkým brokolicu, banány, marhule, pomarančovou šťavu a držky.

Horčík - ak trpíte nedostatkom horčíka, môže sa váš otok zhoršiť. Užívajte horčík a berte denne 250 mg.

Epsomská soľ - dajte si do vane epsomskú soľ. Funguje ako prirodzená protizápalová látka. Pre rýchlešie výsledky to robte každý deň.

Masáž - doprajte si masáž. Masírovanie opuchnutého miesta zmierňuje otok a zvyšuje krvný obeh. Uprednostnite masáž profesionála.

Aktívny pohyb

Ideálne pre naše telo a lymfatický systém je športovanie. Stačí vám nízko intenzívne cvičenie. Pri dlhodobom sedení na stoličke obmedzujete krvný obeh, a teda zvyšujete možnosť dostať otok prípadne zhoršiť otok. Riešenie je jednoduché - hýbať sa. Napríklad chôdza po schodoch, prechádzka, krátky strečing. Keď sedíte, striedajte polohy. Pokiaľ je to možné, majte nohy mierne vyvýšené.

Pri chronických otokoch navštívte lekára!


Prečítajte si aj tento článok:

Opuchnuté členky z horúčav? Toto jedzte a HNEĎ zmiznú