Aktuálne! Nebezpečné osýpky: ste aj vy v ohrození?

Na Slovensku bolo k 10.7.2018 zaznamenaných 172 chorých s podozrením na osýpky. Ide o najväčšiu epidémiu za posledných 20 rokov. Nákaza osýpkami sa rýchlo šíri a môže sa skončiť nielen pri teplotách a vyrážkach, ale aj oveľa závažnejšími komplikáciami.

Momentálne niektoré časti Slovenska už stratili kolektívnu imunitu voči osýpkam. Epidémia prepukla v Michalovciach. Dôvodom bola nízka zaočkovanosť. Okrem detí choroba ohrozuje zdravotnícky personál, či ľudí na úradoch a školách.

Ako sa prenášajú osýpky?

  • vdýchnutím (kašľom alebo kýchnutím)

  • inkubačná doba: 8-11 dní

  • jeden človek dokáže nakaziť priemerne až 15 ľudí


Prečítajte si tiež:

Ochorenie osýpky


Priebeh ochorenia

Spočiatku sa osýpky prejavujú malátnosťou, únavou, bolesťami hlavy a brucha, môže vám napuchnúť tvár a slziť oči. K ďalším prejavom patrí suchý kašeľ a nádcha. Neskôr sa objavia typické kožné vyrážky. Začínajú za ušami a postupne sa rozšíria na tvár a krk. V nasledujúcich troch dňoch sa rozšíria po celom tele. Tieto príznaky odoznejú po približne desiatich dňoch.

Najzávažnejšie riziká osýpok

Nebezpečenstvo môžu osýpky spôsobiť v dýchacom systéme. Stav bronchititída, alebo osýpková pneumónia nezriedka zapríčiňuje pri vážnom zanedbaní liečby smrť.

Pozor si treba dať aj na opuch lymfatických uzlín spojených so silnými bolesťami brucha. Ide o riziko privodenia zápalu slepého čreva.

Hádam najobávanejšou, hoci najmenej vyskytujúcou sa komplikáciou je osýpková encefalitída. Tento zápal mozgu spôsobuje poruchy vedomia, kŕče, epileptické záchvaty, ochrnutie.

Nie je očkovanie ako očkovanie

Očkuje sa dvoma dávkami vakcíny, pričom prvá sa pichá v 15. mesiaci a druhá v 11. roku života.

Na Slovensku sa povinne očkuje proti osýpkam od roku 1969. Prvýkrát absolvovali očkovanie ľudia narodení v roku 1968. Vtedy sa však očkovalo nestabilnou vakcínou. Podmienkou jej skladovania bolo uloženie pri teplote mínus 20 stupňov Celzia. Avšak táto podmienka sa v tom čase nedala u pediatrov dobre zabezpečiť. Týmito vakcínami boli očkovaní ľudia narodení v rokoch 1968 až 1985. Títo jednotlivci sa dnes nachádzajú v takzvanej rizikovej skupine, napriek riadnemu zaočkovaniu.

Až od polovice 80. rokov 20. storočia sa očkuje proti osýpkam oveľa stabilnejšou vakcínou, ktorú je možné uskladniť už pri 4 až 8 stupňoch Celzia.

Odborníci však tvrdia, že i v prípade, ak bol človek zaočkovaný jednou dávkou alebo nestabilnou vakcínou, je priebeh ochorenia oveľa ľahší ako u neočkovaného pacienta.


Prečítajte si o osýpkach viac:

Ochorenie osýpky