Aj pacientovi s paradentózou je možné chýbajúci zub nahradiť implantátom

Chýbajúce zuby trápia nejedného z nás. Možnosti náhrady však už zďaleka nie sú len mostík alebo protéza. Pred viac ako desiatimi rokmi sa jedna klinika v Čadci začala zaoberať modernou dentálnou implantológiou.
Zubné implantáty

Primadent | Zdroj: súkr.archív

Pre koho je takáto náhrada chýbajúceho chrupu vhodná a aké sú jej výhody či úskalia nám povedal MUDr. Vladimír Paulech, vedúci lekár zo stomatologickej klinky Primadent v Čadci.

Stratou zubu mnohé problémy len začínajú, obzvlášť ak ide o partie, ktoré sú viditeľné alebo prekážajú pri bežnom fungovaní pacienta. Aké sú možnosti náhrady chýbajúcich zubov?

Existuje niekoľko spôsobov náhrady zubov. Od najjednoduchších a najlacnejších, ako sú vyberacie protézy, cez mostíky, ktoré sú ukotvené na zostávajúcich zuboch až po implantáty, kde sa zavedie do čeľusti obyčajne titánový koreň (implantát),na ktorý sa nasadí korunka samotného zuba. Takouto technikou vieme nahradiť nielen jeden zub, ale aj celý chrup.

Keď hovoríte, že je vyrobený obyčajne z titánu, stretli ste sa aj s implantátmi z iného materiálu?

Drvivá väčšina implantátov je z titánu. Veľmi ojedinele sa používajú keramické alebo zirkónové. Titán je bežný materiál protetických náhrad používaný nielen v stomatológii.

V minulosti sa na zovňajšok veľmi nedbalo a s medzerou po chýbajúcom zube sa mnohí naučili žiť. Dnes je to inak. Mnohí túžia po hollywoodskom úsmeve. Hrá v tomto prípade čas rolu?

Určite áno. Je lepšie nečakať dlhé roky, pretože sa v mieste chýbajúceho chrupu stráca kosť. U niekoho je tento proces rýchlejší, u iného pomalší, preto sa to nedá úplne zovšeobecniť. Ak niekto príliš dlho otáľa, môže sa stať, že na implantát už u neho nebudú vhodné podmienky a budeme musieť hľadať iné riešenie

V prípade, že sa rozhodneme pre túto metódu, ako celý zákrok prebieha?

Prvým krokom je základné stomatologické vyšetrenie. Nasleduje CBCT vyšetrenie, ktoré robíme priamo u nás. V dnešnej dobe ide o nevyhnutnú diagnostickú pomôcku, bez ktorej si zavádzanie implantátov ani neviem predstaviť. Pre pacienta je to samozrejme bezpečnejšie, keď si lekár vie podľa výsledku vyšetrenia pozrieť, aká je výška, šírka a hrúbka kosti, aby mohol vybrať vhodnú veľkosť implantátu. Pacientom odporúčame zbaviť zuby kazov, zápalov, infekčných ložísk a až potom sa pustiť do implantátov. V prípade infekcie blízko zavádzania implantátu riskujeme tvorbu zápalu aj v tomto mieste, prípadne iné komplikácie.

Pacienti prichádzajú o vlastné zuby zväčša kvôli zlej hygiene. Čistý zub sa nepokazí a v takomto prostredí sa nevytvorí ani paradentóza. Je dobré si uvedomiť, že to, čo sa deje okolo našich vlastných zubov sa bude diať aj okolo implantátu. Je teda dôležité dať pred samotným zavádzaním implantátu chrup do poriadku, ošetriť všetky kazy, prípadne zastabilizovať paradentózu. Existujú rôzne fámy, že ak raz máte paradentózu, už je to tak navždy. To však nie je pravda. Paradentóza sa dá zastaviť a vyliečiť.

Zubný implantát

Primadent | Zdroj: súkr.archív

Sú nejaké prípady, kedy toto riešenie neprichádza v úvahu?

Pri pacientoch s osteoporózou by som bol opatrný. Lieky na liečbu kostí, tzv. bisfosfonáty, môžu spôsobiť komplikácie, a preto to treba lekárovi oznámiť.

Kazy, zápaly máme ošetrené, pacient nemá iné zdravotné ťažkosti, je pripravený na samotný zákrok. Je zákrok bolestivý?

Zavedenie implantátu zvyknú pacienti prirovnávať k vytrhnutiu zuba. Samotný zákrok sa robí v lokálnej anestézii. Po zavedení implantátu ostáva rana, no v tomto prípade ide o uzavretú ranu. Doba vhojovania implantátu je závislá od hustoty kosti. V hornej čeľusti sa úplne zhojí rana približne za šesť mesiacov, v dolnej za asi tri mesiace, avšak bolestivá býva prvé dni prípadne ojedinele dlhšie.

Čo robíte v prípade, ak pacientovi chýba predný zub a v žiadnom prípade nechce čakať takú dlhú dobu?

Ide o špecifický problém. Ak pracujeme s pacientom, ktorý má kosti dostatočne pevné, môžeme nasadiť hneď korunku. Ak kosť pevná nie je, navyše jej je menej a musíme kosť pridávať, okamžitá rekonštrukcia zubu neprichádza do úvahy. V takomto prípade nahrádzame korunku provizórnym zubom. Nový zub sa nalepí na vedľajšie zuby bez akéhokoľvek ich poškodenia, čiže vyplní priestor, kým sa implantovaný koreň zahojí. Ďalší variant je vyťahovacia miniprotéza uchytená na podnebie. Všetko závisí od možností pacienta.

Poslednou fázou po zahojení je teda násada korunky?

Ešte pred nasadením korunky zavádzame vhojovací valček a tretia fáza je nasadenie korunky alebo mostíka na implantáty.

Spomínali ste, že o implantáty sa treba starať ako o vlastné zuby. Vyžadujú si aj pravidelnejšiu kontrolu?

Odporúčame prísť na kontrolu minimálne dvakrát ročne a na kontrolu dentálnej hygieny tak isto každých 6 mesiacov. Veľmi dôležité je, aby sa pacienti naučili o svoj nový chrup patrične starať. V tom im pomôže dentálna hygienistka, ktorá poradí so správnym vyberom zubných pomôcok, medzizubných kefiek a predvedie techniky správnej hygieny. Pacient musí vedieť zvládnuť čistenie zvonku i zvnútra. Nie každý to vie. Ide o trochu iné čistenie ako pri vlastných zuboch.

Zubný implantát

Primadent | Zdroj: súkr.archív

Stretávate sa aj s komplikáciami pri zavádzaní implantátov? Predsa len ide o zásah do ľudského tela...

Štatistická úspešnosť zavádzania zubných implantátoch pri ideálnych podmienkach je medzi 95-98 percentami. Takáto náhrada chýbajúceho zubu vydrží viac ako desať rokov. Z našich skúseností toto percento vieme relevantne potvrdiť.

A čo v podmienkach, ktoré nie sú úplne ideálne?

Niekedy majú pacienti požiadavky dať implantát tam, kde to nie je vhodné, alebo je to na hranici možností. Vtedy je vyššie riziko komplikácií, na ktoré je pacient upozornený. Spomínam si na dva prípady, keď sme z dôvodu silnej paradentózy od implantátov pacienta odhovorili.

Jeden chýbajúci zub rovná sa jeden implantát. Ako je to v prípade, keď chceme takouto metódou úplne celý chrup? Koľko implantátov je optimálne zaviesť?

Všetko závisí od možností pacienta, ako zdravotných, tak aj finančných. Ak má pacient pevné kosti, vieme teoreticky každý zub nahradiť implantátom. Avšak pacienti volia väčšinou cenovo prijateľnejšie riešenia. Štandardne zavádzame v dolnej čeľusti päť implantátov, v hornej čeľusti je ideálnych osem implantátov, no niekedy sa dá zaviesť aj menej.

Sú pri tejto metóde aj nejaké obmedzenia čo sa veku týka?

Dolná veková hranica na zavádzanie implantátov u nás je 16 rokov a horná veková hranica nie je obmedzená. Detskí pacienti ešte rastú a ich čeľuste nie sú definitívne vyvinuté.

Sú to viac ženy alebo muži, čo si dávajú implantovať zuby?

Ťažko povedať, či chodia častejšie muži alebo ženy. Pri náhradách celých chrupov je to medzi mužmi a ženami asi vyrovnané. U výmeny jednotlivých zubov by som povedal, že prevažujú skôr muži.

Ak sa pacient rozhoduje pre implantát alebo mostík, čo mu odporúčate?

Nie vždy sa dajú chýbajúce zuby riešiť mostíkom. Zároveň, ak máte vedľa chýbajúceho zuba ostatné zuby zdravé, musíte z nich častokrát vybrať nervy, vyplniť koreňové kanáliky a vždy ich obrúsiť a až potom na ne dávať mostík. Je to teda poškodenie zdravých zubov. V dnešnej dobe je voľba číslo jedna práve implantát. Nechceme predsa zničiť to, čo je zdravé.

Povedané v číslach, je veľký rozdiel v cene mostíka a implantátu?

Ak by ste chceli nahradiť jeden zub pevným mostíkom, ten musí byť najmenej trojčlenný. Cenovo by to vyšlo zhruba rovnako. Za trojčlenný mostík by ste u nás zaplatili okolo 900 eur. Pre porovnanie, za implantát aj so všetkými úkonmi zaplatíte okolo 1000 eur. Ak nahrádzame viac zubov implantátmi, je cena v prepočte na jeden implantát ešte nižšia. No sú aj prípady, keď mostík jednoducho dať nemôžeme a nemáme ďalšie oporné body. Vtedy je implantát jedinou voľbou, pokiaľ pacient nechce snímaciu protézu.

Platí aj na takéto úkony dvojročná záručná doba?

Samozrejme, platí aj u nás, avšak pri správnej starostlivosti vydrží implantát väčšinou dlhé roky. I keď v živom organizme sa vždy niečo deje. V prípade implantátov ide najmä o to, ako sa o ne pacienti starajú. Dôležité je chodiť na pravidelné kontroly, ktoré môžu včas odhaliť vznikajúci problém a sú zároveň aj podmienkami záruky, preto sa nesmú podceňovať.


Primadent, s. r. o.

Implantovať začali v roku 2008, odvtedy prešli mnohými školeniami a zvyšovali úroveň v tomto spôsobe terapie. Doteraz zaviedli okolo 1200 implantátov u stoviek pacientov.