Nutkavé sexuálne správanie (CSBD) - nová choroba v zozname MKCH

Naozaj existujú ľudia, ktorí sú závislí na sexe? A ide vôbec o poruchu alebo len výhovorku? WHO nedávno vyriešila aj túto zdravotnú otázku. Kompulzívne sexuálne správanie je od júna zaradené medzi duševné choroby.

Sexuálna porucha CSBD

Nutkavé sexuálne správanie sa dostalo do novej upravenej verzie zoznamu Medzinárodnej klasifikácie chorôb (MKCH). WHO v nej chorobu zadefinovala ako „trvalú neschopnosť kontrolovať intenzívne sexuálne impulzy alebo túžby, ktoré spôsobujú značné utrpenie alebo zhoršovanie stavu.“ Táto diagnóza patrí do sekcie impulzívnych porúch a má značku CSBD, čiže v anglickom origináli"Compulsive Sexual Behavior Disorder".

Človek s touto poruchou neprežíva neustále potešenie, skôr naopak. Nekontrolovateľné sexuálne impulzy, utkvelé predstavy, sexuálne potreby mu spôsobujú emočnú bolesť. Práve táto bolesť bude predmetom štúdii odborníkov, aby dospeli ku správnej a účinnej liečbe.

Koľko ľudí trpí CSBD?

Myslíte si, že táto porucha je veľmi rozšírená? Potom sa mýlite. Podľa posledných vedeckých výskumov trpí poruchou CSBD len 1-2% jedincov. Správne diagnostikovanie poruchy CSBD sťažujú nasledovné faktory: morálka, náboženstvo, duševné zdravie. Ide o veľmi subjektívne činitele, na základe ktorých sa mnohí domnievajú, že práve oni trpia nutkavým sexuálnym správaním.

Pozor na správnu diagnostiku!

Pri diagnostike CSBD bude potrebné vylúčiť možné psychické poruchy ako depresiu či úzkosť. Ďalej sem nebudú zaraďované osoby s parafilnými poruchami - pedofíliou, exhibicionizmom alebo voyeurizmom. Preto je potrebné, aby sa problematikou zaoberali naozajstní odborníci.


Prečítajte si aj o nasledujúcich sexuálnych poruchách:

10 najbizarnejších sexuálnych porúch