Známe osobnosti a poruchy príjmu potravy

Stále nie ste spokojná so svojou váhou? Okolie obdivuje, ako dobre vyzeráte, ale vy nemáte hranicu, kde sa zastaviť? Zdravo sa stravujete, cvičíte, chudnete a aj tak vám je málo. Opatrne! Môže to byť náznak poruchy príjmu potravy.

Čo je bulímia?

Bulímia je psychická choroba, ktorou trpí stále veľké množstvo populácie. Je sprevádzaná veľkým prejedaním sa, po ktorom nasleduje zvracanie. Ženy si zvyknú kompenzovať pojedanie nadmerným cvičením, užívaním laxatív (preháňadiel), prípadne vymedzením obdobia hladovky. Typický je strach z nadváhy, potreba chudnúť, meniť hmotnosť zároveň stále jesť.

Čo je anorexia?

Anorexia je bulímii veľmi podobná. Prejavuje sa bezdôvodným znížením hmotnosti. Väčšinou sa týka diét, prípadne až odmietania potravy, tekutín a skreslenej predstave o svojom tele. Začína vo veku medzi 12-45 rokmi, môže sa však objaviť aj skôr, či naopak neskôr. Jej spúšťačom môže byť býva udalosť, situácia, s ktorou sa žena snaží nejako vysporiadať.


Prečítajte si o týchto poruchách viac:

Anorexia, bulímia a poruchy príjmov potravy


Celebrity trpiace poruchou príjmu potravy

Demi Lovato

Americká herečka a speváčka to nemá v živote ľahké. Okrem toho, že si prešla peripetiami s drogami, sa radí tiež medzi celebrity, ktoré si prešli i touto stravovacou poruchou.

show up & glow up ✨🌷 @fabletics #Demi4fabletics #ad

Príspevok, ktorý zdieľa Demi Lovato (@ddlovato),

Britney Spears

Bujarý život Britney si tiež vypýtal svoju daň. Okrem problémov s deťmi, súdmi, mnohými večierkami, si tiež zavarila. Prejedanie je jej „záchranou“ pred mnohými problémami. Jej bežným jedlom bolo niekoľko porcií hranoliek, dva litre koly, šišky, zmrzlina a podobne. Bulímiu si sama priznala a je jednou z tých, ktorej tento problém nie je ľahostajný a bojuje, ako sa dá.

Having the best time with my other half ❤️ @samasghari

Príspevok, ktorý zdieľa Britney Spears (@britneyspears),

Mary Kate Olsen

Nízka váha na jej výšku a pohľad à la „kosť a koža“ sú či chce alebo nechce priznať jasným dôkazom anorexie. O Mary sa reči začali šíriť už v roku 2004. Potom skončila na liečení.

Mary-Kate (left) and Ashley

Príspevok, ktorý zdieľa 💕Olsen Twins Fans💕 (@olsenfansmka),


Pozrite si tiež:

Celebrity, ktoré bojovali s jojo efektom