5 tipov, ako si optimalizovať krvný tlak

Tlak je jednou z vecí, ktoré trápia nejedného človeka. Ráno vstanete a je vám zle, točí sa vám hlava, nemôžete sa zohnúť. Ako s tým bojovať?

Najjednoduchším spôsobom je zájsť k lekárovi, ktorý vás pošle ku odborníkovi. Ten vám zmeria tlak. Bude ho čo najdlhšie sledovať, aby vám vedel nastaviť vhodnú liečbu.

Čo ak sa na lieky necítite?

Optimálnu hodnotu krvného tlaku vieme dosiahnuť aj nasledovnými spôsobmi:

1. Kofeín

Zvyšuje krvný tlak. Ak ste zvyknutý piť kávu, určite sa jej nebojte. Treba to brať s rezervou, lebo toto zvýšenie krvného tlaku nie je dlhodobé.

2. Imelo, hloh, cesnak

Kombinácia, ktorá vás určite zbaví trápenia zo zlej hladiny krvného tlaku. Pokojne si môžete namiešať čaj z bylín, prípadne kúpiť už hotovú zmes alebo tablety. Pri pravidelnom užívaní sa vám nestane, že vás tlak zaskočí.

3. Olivovník (oliva)

Taktiež veľmi dobrý pomocník pri udržaní normálnej hladiny. Ako prírodný antioxidant pomáha chrániť organizmus pred negatívnymi vplyvmi voľných radikálov.

4. Horčík

Správne množstvo horčíka (magnézia) je tiež vhodné na úpravu tlaku.

5. Pitný režim!

Piť, piť a ešte raz piť! Dostatok tekutín treba mať vždy. Najmä v letnom období, keď treba pitný režim povýšiť aj na 3-4 litre za deň. Limonády s citrónom na osvieženie sú najideálnejšie. Uhorková je ešte väčšie plus. Neuškodí ani nealko mojito, čučoriedková limonáda, grepová, ríbezľová a iné.

Určite sa vyhýbajte sladkým nápojom. Tie kolové vám tlak takisto môžu rozhádzať, obsahujú kofeín. Podobne sú na tom aj energetické nápoje. Aj taurín môže nabudiť. Takže opatrne!

Všetko je najideálnejšie konzultovať a najmä si odsledovať, aký tlak máte. Najčastejšie sa vykonávajú merania 3 a viackrát denne. Z nich sa vytvorí priemer a vyjde nám výsledná hodnota. Meranie vykonávajte aspoň niekoľko týždňov.


Pozrite si tiež:

Tieto potraviny vám úspešne znížia tlak