Tieto nápoje vás v lete ochladia

Počas letných horúčav hľadá každý nejaký spôsob ako sa schladiť. Najlepšie je ľahnúť si na lehátko do tieňa a popíjať vychladený, osviežujúci nápoj. Prinášame niekoľko inšpirácií na svieže, letné drinky.
Zdroj: Shutterstock.com

1. Citronáda s levanduľou

Jedným z najobľúbenejších nápojov na leto je práve citronáda – voda s citrónovou šťavou. Tento jednoduchý, nesladený drink stačí dať na pár hodín do chladničky a počas horúcich, letných dní vám účinne zaženie smäd. Ak si ho však chcete s niečím spestriť, vyskúšajte levanduľu. Vezmite si nádobu na ľad s otvormi, do ktorých nalejte čistú vodu. Následne rozmeľte kvety levandule na menšie kúsky, ktoré si môžete zakúpiť aj v obchode. Rozdrobené časti nahádžte do otvorov s vodou. Potom už len vložte nádobu na ľad do mrazničky a nechajte zamraziť. Po pár hodinách vyberte kocky ľadu z nádoby a obohaťte si nimi pripravenú citronádu.

Recepty na zdravé SMOOTHIES

2. Bylinkový osviežovač

Na spodok pohára (nádoby) nalejte citrónovú šťavu, do ktorej vhoďte niekoľko listov mäty, koriandru a bazalky. Túto zmes poriadne premiešajte, aby sa uvoľnila chuť zo všetkých pridaných byliniek. Zvyšok pohára doplňte sódou alebo len čistou vodou a kúskami ľadu.

3. Jahodové smoothie

Na vyhotovenie takéhoto nápoja budete potrebovať 1 šálku jahôd (môžete ich zmixovať i s malinami) a ¼ šálky šťavy z granátového jablka. Do zmesi pridajte polovicu banána a zvyšok doplňte čistou vodou. Nakoniec do drinku vhoďte niekoľko kociek ľadu a môžete popíjať.

4. Rubínovo červený kokteil

Zmiešajte dokopy grapefruitový džús (1/2 šálky), minerálku, gin (1 poldecák) a 2 lyžice Campari. Do kokteilovej zmesi vhoďte niekoľko kociek ľadu a ako ozdobu môžete použiť plátky grapefruitu.

Nasledujúce dva drinky sú určené najmä na letný večer, keďže popíjanie alkoholu počas horúceho, letného dňa sa veľmi neopdorúča. Alkohol a slnko nie sú vhodnou kombináciou.

5. Ľadový čaj s whiskey (alkoholický nápoj)

Názov môže znieť podivne, no chuť tohto nápoja si vás podmaní. Na začiatok si vezmite stredne veľký pohár, do ktorého nalejte javorový sirup (do výšky 1 cm) a zmiešajte ho s ľadovým čajom (kúpeným alebo vyrobeným) do ¾ pohára. Poriadne zamiešajte a pridajte bourbon whiskey (1 poldecák). Nápoj dochuťte šťavou z citróna a niekoľkými kockami ľadu. Podávajte len plnoletým.

### 6. Limetková vodka (alkoholický nápoj)

Do pohára nalejte 1 poldecák vodky, zázvorové pivo a poriadne premiešajte. Následne vhoďte niekoľko kociek ľadu a dochuťte limetkovou šťavou. A váš osviežujúci nápoj je hotový!


Môže vás zaujímať: Recepty na zdravé SMOOTHIES