O páchanom násilí (nielen na ženách) nemožno mlčať: vyhľadajte pomoc

Už niekoľko mesiacov v médiách čítame príbehy známych žien, ktoré boli zneužívané. Kampaň MeToo sa však netýka iba Ameriky a iba herečiek, zažívajú ju aj doma na Slovensku obyčajné ženy. Naše kamarátky, sesternice, kolegyne, susedy… O domácom či sexuálnom násilí vo zneužívajúcom vzťahu však nikdy nemožno mlčať. Expertky KIT tímu organizácie ADRA Slovensko poukazujú na to, ako takéto situácie rozpoznať a riešiť.

Mohli by sme sa domnievať, že domáce násilie a zneužívanie sa týka iba ľudí z nižších sociálnych vrstiev, etnických skupín, národnostných menšín. Nie je to však pravda. Obeťami násilia – ako fyzického, tak aj psychického – sa môžeme stať všetci. A všetky.

Domáce násilie sa totiž vyskytuje vo všetkých vekových kategóriách, kultúrnych prostrediach a ekonomických úrovniach. A hoci sú väčšinovými obeťami ženy, netreba zabúdať na to, že aj muži môžu byť zneužívaní (najmä verbálne a emočne). Každý z nás si však zaslúži byť slobodnou, cenenou, rešpektovanou osobou, fungujúcou v bezpečí a v zdravých vzťahoch.


Prečítajte si tiež:

Akých práv sa môžu obete domáceho násilia domáhať bezprostredne po útoku?


Metódy zneužívateľov-násilníkov v záujme kontroly druhej osoby

Akonáhle sa nás snaží osoba v intímnom vzťahu alebo v manželstve ovládať a dominovať – nie je to v poriadku. Domáce násilie sa totiž praktizuje práve za účelom získania a udržania si kontroly nad danou osobou. A bude sa stupňovať! Používanie strachu a zastrašovania, uvalenia viny a hanby – to sú metódy zneužívateľov-násilníkov, ktorými sa snažia vo vzťahu všetko a všetkých kontrolovať.

Určite ste čosi podobné spozorovali niekedy vo svojom okolí, prípadne ste to zažili na vlastnej koži. Ak chcete z takéhoto vzťahu vystúpiť a získať potrebnú pomoc – kontaktujte expertky z Krízového intervenčného tímu (KIT) organizácie ADRA Slovensko. Tie upozorňujú na to, že ukončiť zneužívajúci vzťah možno, len treba rozpoznať jeho príznaky a nebáť sa o tom hovoriť nahlas.

Kontrola partnera sa môže prejaviť hneď na začiatku vzťahu

Ak vám napríklad partner zakáže ísť von alebo sa stretávať s blízkymi, prípadne ich pred vami ponižuje, ide už o formu prejavovania svojej moci a kontroly. A to už nehovoríme o forme agresie fyzickej. Je to dlhodobý a zo začiatku možno nie úplne odčítateľný proces. Často sa násilnícki partneri na začiatku vzťahu prejavujú veľmi jemne, až neskôr sa začne miera ponižovania, príkazov, zákazov zvyšovať.

Expertky z ADRA KIT tímu upozorňujú na to, že

“kontrola sa v miernej forme prejavuje už na začiatku vzťahu. Partner chce sprvu vedieť, kam idete, s kým sa stretávate a ako dlho bude schôdzka trvať. Zisťuje si do podrobností, čo a s kým ste počas dňa robili. Píše vám pravidelne esemesky či sleduje vaše pripojenie a aktivitu na sociálnych sieťach. Ak vás nezastihne, reaguje nahnevane a zlostne.”

Agresivita zo strany partnera sa postupne prenáša aj na vašich blízkych, rodinu a priateľov, pričom ide o snahu oddeliť vás od nich. Začína vám diktovať, ako sa máte správať, s kým a prečo sa stretávať, prípadne skôr nestretávať. Premyslene dávkuje urážlivé slová a ponižujúce poznámky na vašu adresu, čo sa prejaví na vašej psychickej pohode a fyzickom stave v podobe migrén, problémov s trávením, až po depresie.

Každá situácia sa dá riešiť, len sa treba odhodlať

Najhoršie je, keď si takýto partner vie svoje násilnícke správanie obhájiť a vás týmto spúšťa do vôd neistoty a uznania jeho pravdy, cyklu ospravedlňovania sa. Vtedy vás má želateľne “pod palcom”. Takto opísané a podobné príznaky násilia môžu prejsť od slovného a psychologického týrania až do fyzického násilia.

Ak takéto príznaky násilia pozorujete na sebe či na blízkych, je dôležité vhodne zareagovať. Pričom nie každý človek sa odhodlá hneď a vyhľadá včas pomoc. Často sa za násilie, páchané na nás a našich blízkych, hanbíme a bojíme sa o tom hovoriť nahlas. Myslíme si totiž, že sme za takýto vzťah vinní a zodpovední my. Poprípade, že sa časom dynamika vo vzťahu zmení.

Takýto stav vzťahu sa dá riešiť, len sa treba ozvať na správnej adrese. O akomkoľvek type násilia treba hovoriť. Nie mlčať. Preto, ak poznáte vo svojom okolí niekoho, kto prežíva násilie, prípadne vy osobne pociťujete psychické utrpenie či vedome vedené manipulovanie – kontaktujte KIT tím cez webovú adresu: http://www.adra.sk/dostojnyzivot/. Netreba si namýšľať, že násilnícky partner sa zo dňa na deň sám od seba zmení k lepšiemu. Byť ticho a znášať vlastné utrpenie (či tolerovať násilie vo vašom okolí) preto nikomu nepomôže, skôr naopak.


Prečítajte si aj tento článok:

Akých práv sa môžu obete domáceho násilia domáhať bezprostredne po útoku?