Recenzia: športtestery TomTom - niečo pre menej náročných bežcov

Každý, kto berie beh serióznejšie a záleží mu na tom, aby sa zlepšoval, považuje športové hodinky za neodmysliteľnú súčasť tréningov. Športových testerov je však na trhu neúrekom a často to veru vôbec nie je najlacnejšia záležitosť. Predstavíme vám jedného zástupcu takzvanej strednej triedy športtesterov. Pozrite sa, čo od neho očakávať.
Behanie so športtesterom TomTom

Night run Bratislava | Zdroj: súkr.archív

Nie každý je ochotný obetovať "majland" za bežecké hodinky, resp. športtester. Na druhej strane si však pomyslíte, že takýto pomocník by vám pri tréningoch výrazne pomohol.

To isté som si povedala aj ja. Po rokoch behania, maximálne s príležitostným využívaním stopiek alebo rôznych mobilných aplikácii, som si uvedomila, že ak sa chcem zlepšiť, už nemôžem svojmu telu zadávať tempo a vzdialenosti len tak "od buka do buka", ale mať pekne všetko pod kontrolou. Hodinky mám už vyše roka a spolu s tvrdou disciplínou sa mi aj vďaka nim podarilo za rok dosiahnuť výrazný pokrok. I keď občas sa mi zdalo toto "sebastopovanie" stresujúce, v konečnom dôsledku som dnes veľmi rada, keď "mrknem okom" na displej a milo ma prekvapí, akého tempa či výkonov som schopná. Samozrejme, vyskytujú sa i situácie, keď sama sebe vynadám, prečo idem tak pomaly?! Ale to všetko k bežeckému tréningu patrí.

Vybrala som si športtester TomTom Runner 2 Music. Chcela som praktické hodinky, ktoré budem môcť nosiť takmer všade a mať tak prehľad o behu i ďalších denných aktivitách. Ďalej také, aby boli nie príliš výrazné, neutrálne a nemusela som sa báť o to, že mi ich niekto ukradne. Tieto hodinky majú hmotnosť len 50 gramov, praktický štvorcový displej a vnútornú pamäť približne pre 5000 skladieb. Môžete si vďaka nim sledovať svoju dennú i týždennú "dávku" nielen nabehaných kilometrov.

Dnes už so mnou tieto hodinky prežili stovky tréningov, rôznych pretekov - od desať kilometrov, cez polmaratóny až po ultra. Nekonečné minúty na cestách, hodiny alebo i viac dní v teréne. Často ma i pohľad na ne motivoval ísť ďalej a lepšie...


Pozrite si tiež:

Zefektívnite si tréning: skúste tieto jednoduché pomôcky


Čo všetko dokáže športtester TomTom merať a monitorovať?

  1. srdcový tep, tepová frekvencia

  2. sledovanie aktivity 24/7 (prejdená vzdialenosť, celkový čas v pohybe, počet krokov)

  3. sledovanie vybraných športových aktivít: beh, bicykel, plávanie, posilňovňa a bežecký pás

  4. meranie času, tempa, vzdialenosti

  5. meranie počtu spálených kalórii

  6. automatické sledovanie spánku

TomTom športtester

tomtom.com | Zdroj: súkr.archív

Výhody TomTom športesteru

  • Športové hodinky ovládate celkom jednoducho jedným tlačidlom, ktoré podľa potreby stláčate na oboch bokoch, hore i dolu.

  • Upozornenia o dosiahnutí denných cieľov vám športtester oznámi pomocou vibrácie alebo pípnutia.

  • Majú bezdrôtovú synchronizáciu s mobilným telefónom či bluetooth slúchadlami. Vdaka tomu si môžete beh spríjemniť počúvaním hudby či zdieľať svoje výkony na sociálnych sieťach.

  • Vôbec sa nemusíte starať, kedy dať hodinky z ruky dolu, pretože sú vodeodolné, vhodné do akéhokoľvek počasia i na plávanie. Takisto, ak aj s nimi o niečo zapriete, žiadne obavy, displej je dosť odolný proti poškriabaniu.

  • Osobne oceňujem aj tvar a veľkosť displeja. Štvorcový tvar považujem za praktickejší ako rôzne okrúhle dizajny.

  • Displej má tiež dobrú čitateľnosť aj na priamom slnku, či v tme, keď stačí, jemne po ňom ťuknúť, aby sa osvetlil.

  • Meranie srdcového tepu prebieha priamo na zápästie, takže nie je nutné mať nepohodlný hrudný pás.

Nevýhody TomTom športesteru

  • Mňa osobne nemilo zaskočila pomerne nízka výdrž batérie - deň, maximálne dva pri nevyužívaní jednotlivých aplikácii a GPS. Situácia sa ešte zhoršila približne po polroku, zlepšila sa až po reklamácii, keď sa výdrž batérie navýšila až na štyri - päť dní.

  • Hoci sú k dispozícii tri veľkosti náramkov, sú ľahké a tenké, ale ich materiál nevydrží dlho bez poškodenia.

  • Niekedy dlhšie prijíma signál GPS.

  • Monitorovanie spánku je pomerne málo kvalitné, displej neukazuje nič viac ako celkový počet hodín spánku. Presnosť je tiež diskutabilná.

Kúpa TomTom športesteru

Dajú sa kúpiť i na portáli Alza.sk približne od 120 eur, pričom tieto budú takpovediac "z druhej ruky". Napríklad na Alze sú za takúto cenu po minimálnej dobe používania. Plná cena nových hodinike je okolo 250 eur. Záručná doba, počas ktorej možno vyriešiť prípadné problémy, je 21 mesiacov. Po zakúpení je možné športové hodinky vrátiť do 14 dní.

Športtester TomTom

Tomtom.com | Zdroj: súkr.archív

Zhrnutie

Na záver by som dodala asi toľko, že funkciami sú športové hodinky TomTom pre mnohých bežcov podľa môjho názoru postačujúce. Zmerajú vám vaše výkony v piatich rôznych športových aktivitách. Prinesú vám denné i týždenné štatistiky. Máte prehľad o vzdialenostiach, čase, tempe i kalóriách. Uvítala by som však lepšiu výdrž batérie a odolnejší náramok.

V súčasnosti je k dispozícii už i novšie prevedenie týchto hodiniek, pod názvom TomTom Runner 3 GPS, ktoré je možno o niečo prepracovanejšie...


Pozrite si tiež:

Zefektívnite si tréning: skúste tieto jednoduché pomôcky