Čajovník - zázrak z austrálskej prírody

V kozmetickom svete nie je veľa tak často spomínaných zložiek ako je čajovníkový olej, známy aj ako tea tree olej. Jeho účinky na naše zdravie sa oplatí poznať.

Pochádza z opačného konca zemegule

Kým domorodé obyvateľstvo pozná jeho účinky celé stáročia, do ostatných končín sveta sa dostal len v minulom storočí. Čajovníkový strom rastie v Austrálii voľne alebo na plantážach. Z jeho lístkov sa za studena lisuje olej, ktorý je súčasťou mnohých aj kozmetických produktov. Používať sa môže v nezriedenej podobe, no na citlivú pokožku by mal byť zriedený. Je to vynikajúci pomocník, no aj pri ňom platí, že sa musí používať s mierou. Dôležité je neaplikovať ho na celú tvár, je len na lokálne použitie.

Tea tree olej je dobrý aj na akné

Tento esenciálny olej je známy výraznou a prenikavou vôňou. Obľúbený je pre svoje dezinfekčné, antiseptické, antimykotické a hojivé účinky. Čajovníkový olej je však veľmi obľúbený aj na liečbu akné. Pôsobí proti zápalom, opuchom i začervenaniu, pokožka sa po ňom lepšie hojí a regeneruje. Preniká hlboko do nej a uvoľňuje upchaté póry. Výsledkom je čistá, svieža a zdravá pleť. To je dôvodom, prečo sa často pridáva aj do mydiel, šampónov alebo krémov. Jeho silné liečivé vlastnosti ho predurčujú na liečbu mnohých kožných ochorení.

tea tree olej

Notino | Zdroj: súkr.archív

Mnohostranné využitie pre celú rodinu

Cena čajovníkového oleja nie je vysoká, preto by nemal chýbať v žiadnej domácej lekárničke ani v dovolenkovej výbave. Na čo všetko je možné ho použiť? Napríklad na dezinfekciu drobných poranení, škrabancov alebo raniek po uštipnutí hmyzom. Uľavuje totiž od nepríjemných pocitov pálenia či svrbenia. Vďaka svojim antimykotickým účinkom je tea tree olej vhodný na liečbu mykóz. Obľúbený je aj pri problémoch ako opary alebo afty. Pretože upokojuje od svrbenia a je prevenciou pred vznikom jaziev, osvedčil sa pri liečbe ekzému alebo psoriázy.

Podporuje rast vlasov a dokonca pomáha zbaviť sa lupín.

Skúsiť ho môžete aj na bolesti svalov, kĺbov, aj pri artritíde. A napokon, môže sa pridať do masážneho oleja alebo horúceho kúpeľa. Ako vidno, možnosti použitia sú skutočne široké.


Tak neváhajte a zaobstarajte si svoj čajovníkový olej aj vy! Celý budúci týždeň prebieha na internetovom obchode notino.sk obľúbený BLACK FRIDAY, kde môžete využiť zľavy a akčné ceny na množstvo produktov.