Vložky do športovej obuvi: aké si vybrať?

Používaním špeciálne tvarovaných vložiek do športovej obuvi, sa znižuje únava, odstraňuje bolesť, zlepšuje pohodlie a v nekonečnom rade sa zlepšuje výkon. No ako si vybrať tie správne pre vaše topánky, nohu i šport, ktorý vykonávate?

Každý, kto sa venuje športu vie, že ak chce touto aktivitou smerovať ku zdraviu, netreba podceňovať oblečenie, obuv ani doplnky. Toto platí špeciálne i pre vložky do športovej obuvi. Od našich nôh často chceme, aby zvládali veľkú záťaž, otrasy, nepohodlie... A popritom nám pomáhali dosahovať skvelé výkony. Čo tak im to trochu uľahčiť?

Látkové športové vložky

Takéto vložky majú tvarovanú stielku s antibakteriálnou textíliou. Pohlcujú pot, tlmia nárazy, otrasy a sú veľmi ľahučké, so zmäkčenou metatarzálnou a pätovou časťou. Ochránia bruško chodidla a päty pred dopadom na tvrdý podklad a poskytnú oporu nožnej klenbe. Oceníte ich pri športoch ako sú napríklad beh či turistika. Vhodné sú takisto pre ľudí s bolesťou chodidiel alebo piat. Ich používanie je veľmi jednoduché a v topánkach by vám pri správnom používaní mali vydržať približne rovnako dlho ako klasické vložky do topánok. Navyše, vaše nohy budú pri športe menej trpieť - možno predídete mnohým otlakom, mozoľom, či tvrdej koži na chodidlách.

Cenovo sa pohybujú cca od 4 eur vyššie v závislosti od materiálu, kvality a značky.

Vybrať si môžete napríklad zo značiek Ortop, Neoprot alebo Exisport

Gélové športové vložky

Tento typ vložiek má gélovú vrstvu, ktorá účinne tlmí aj tie najmenšie nárazy či otrasy a znižuje nadmerný tlak na chodidlá pri chôdzi a behu. Často sa pri takýchto vložkách môžete stretnúť s dvomi typmi gélu: pevnejší gél podopiera nožnú klenbu a pätu a mäkkší gél poskytuje tlmivý efekt a pohlcuje nárazy. Okrem toho gélové športové vložky korigujú zarovnanie chodidiel a držanie tela. Poskytujú pevnú oporu na akomkoľvek povrchu a zachovávajú optimálnu vzdušnosť, pomáhajú predchádzať a zmierňovať bolesť chodidiel. Veľkou prednosťou gélových vložiek do topánok na šport je ich ergonomický tvar a optimálna rovnováha medzi oporou a odpružením. Zastrihnutím je možné ich veľkosť upraviť a takisto sú umývateľné. Vydržať by vám mali približne pol roka.

Cena kvalitnejších gélových športových vložiek sa zvyčajne pohybuje od 10 eur vyššie.

Vybrať si môžete napríklad zo značiek Insportline, Exisport alebo Scholl.