Núdzová antikoncepcia – čo o nej treba vedieť?

Iste ste sa stretli so situáciou, keď ste počas pohlavného styku mali takzvanú „nehodu“. Nie je to nič neobvyklé a stáva sa to pomerne často. Našťastie dnes na trhu existuje niekoľko účinných riešení.

Samozrejme, všetko treba riešiť s chladnou hlavou. Núdzovou antikoncepciou myslíme tabletu, ktorá vám zabráni otehotnieť pri nechránenom pohlavnom styku. Tableta obsahuje hormón so schopnosťou zastaviť uvoľnenie vajíčka z vaječníkov alebo zabrániť oplodneniu už uvoľneného vajíčka spermiou.

Riziká núdzovej antikoncepcie

Netreba však zabúdať, že aj užitie tejto tablety má svoje riziká. V prvom rade myslite na obsiahnuté hormóny, ktoré nie sú telu vlastné - dokážu narobiť s organizmom veľkú „šarapatu“. Treba rátať s nežiadúcimi účinkami ako napríklad:

pocit na vracanie (nevoľnosť)

• únava

• bolesť hlavy

citlivé prsníky, hnačka, závraty

• vyrážka, svrbenie, žihľavka

• opuch tváre

• bolesť v oblasti panvy

bolesť v spodnej časti brucha

• bolestivá menštruácia

nepravidelné krvácanie do najbližšej menštruácie

Vaše krvácanie môže byť odlišné ako doteraz. Niektoré ženy ho môžu mať neskôr alebo skôr ako obvykle. Nepravidelné krvácanie alebo špinenie v tomto prípade nie je ničím nezvyčajným. Avšak, pokiaľ vám menštruácia mešká viac ako 5 dní alebo je nezvyčajne slabá či nezvyčajne silná, skontaktujte sa čo najskôr so svojím lekárom.

Ako užiť núdzovú antikoncepciu?

Tabletu treba užiť čo najskôr po styku. Nie však neskôr ako do 72 až 120 hodín (v závislosti od druhu núdzovej antikoncepcie). V prípade, že tabletu vyvrátite do troch hodín, treba užiť ďalšiu. Určite neužívajte túto antikoncepčnú metódu pravidelne ako náhradu bežnej antikoncepcie, ktorá sa užíva celý mesiac. Odporúča sa nie viac ako 2 razy do roka.

Druhy núdzovej antikoncepcie

Núdzovú antikoncepciu môžete kúpiť ako Escapelle, Postinor a EllaOne.

Escapelle a Postinor

Tableta je postkoitálna antikoncepcia (po pohlavnom styku), ktorú možno použiť v priebehu 72 hodín (3 dní) po nechránenom pohlavnom styku alebo vtedy, keď zlyhala zvyčajná antikoncepčná metóda. Ide o príležitostnú metódu, určenú na núdzové použitie. V žiadnom prípade nenahrádza pravidelné kontraceptívne metódy!

EllaOne

Liek je núdzovou antikoncepciou do 120 hodín (5 dní) po nechránenom pohlavnom styku. Používa sa na zabránenie tehotenstva po nechránenom sexuálnom styku, alebo ak zlyhala antikoncepčná metóda, napríklad:

● V prípade pohlavného styku bez ochrany.

● V prípade roztrhnutia kondómu alebo zošmyknutia.

● V prípade neužitia antikoncepčnej tablety podľa odporúčaní.

Liek nie je určený na používanie ako pravidelná antikoncepcia. Núdzová antikoncepcia nechráni proti sexuálne prenosným infekciám!


Aké sú prirodzené antikoncepčné metódy?

Lennyx

Baby zotavovanie sa po tejto tablete trvalo u mňa až dvojo nasledujúcich krámov išla som zomrieť. Boleli ma prsia, boky a mala som pocit že cítim aj odlúpenie vajíčka. Neskutočné bolesti. Doteraz som nič také nezažila a dúfam, že už ani nezažijem. Prešli sme na dámske kondómy od superlove a sú bezpečné a nebolí to

Najčítanejšie články