Prírodné tipy na prečistenie pečene

Naša pečeň trpí nielen konzumáciou alkoholu a ťažkých jedál, ale aj pravidelným užívaním množstva liekov. Doprajme jej preto čas na prečistenie. Okrem odľahčenia jedálnička a vypustenie niektorých potravín ocení aj pomoc z prírody.

Asi niet v tele iného orgánu, ktorý by si toho od nás musel "vytrpieť" toľko ako pečeň. Či už sú to občasné párty, nekontrolované hodovanie alebo pričasté užívanie liekov, všetko to dáva poriadne zabrať.

Prekvapte svoju pečeň nielen tým, že budete piť viac vody, ale zaraďte do svojho jedálnička aj nasledovné prírodné zdroje antioxidantov, vitamínov a účinných látok. Raz za čas si to istotne zaslúži a i vy sa budete cítiť lepšie.

Čaje na pečeň

Prvou možnosťou je zelený čaj s obsahom katechínov. Tie pomáhajú stimulovať metabolizmus lipidov v pečeni, čo zabraňuje hromadeniu tuku v nej a chráni pred toxínmi.

Ďalej môžete vyskúšať zázvorový čaj, ktorý má okrem iného schopnosť prečistiť pečeň a zbaviť ju škodlivín.

Asi najznámejším čajom, špeciálne na pečeň, je ten z pestreca mariánskeho. Táto bylinka má schopnosť regenerovať pečeňové bunky, zbaviť infekcií i tažkých kovov.


Mohlo by vás zaujímať:

Čaj zo slamihy pomôže aj pečeni


Ovocie na pečeň

Grep je silný antioxidant s vysokým obsahom vitamínu C, pektínu a flavonoidov. Pomáha telu zbavovať sa karcinogénov, toxínov a odbúrava tuky. Citrón vďaka vysokému obsahu vitamínu C podporuje produkciu tráviacich enzýmov. Toto ovocie zároveň zvyšuje vstrebávanie minerálov v pečeni. Vlašské orechy obsahujú aminokyselinu arginín, látku glutatión a omega-3 mastné kyseliny na prečistenie pečene.

Zelenina na pečeň

Listová zelenina je skvelou voľbou pri detoxe, pretože obsahuje množstvo síry. Tá pomáha odstraňovať voľné radikály a nájdete ju napríklad v kapuste, keli, špenáte alebo ľadovom šaláte. Konzumácia mrkvy a cvikly zase vďaka obsahu rastlinných flavonoidov a beta-karoténu stimuluje a zlepšuje celkovú funkciu pečene. Cesnak je skvelým zdrojom alicínu a selénu, ktoré pôsobia detoxikačne.

Koreniny a bylinky na pečeň

Účinná je kurkuma ktorá dokáže zredukovať zápaly, zapríčiňujúce poškodenie a upchávanie buniek pečene. Hitom internetu sa stal kurkumový sirup s mliekom alebo tzv. „kurkumové latte“.

Ďalej sa oplatí vyskúšať tiež odvar z koreňa púpavy. Má regeneračné účinky v prípade žltačky, opuchu pečene či hepatitídy. Takisto pomôže aj odvar z repíka, ktorý podporí činnosť pečene.

Špeciálny tip na detox pečene

Pripravte si šťavu z 1 jablka, zeleru, polovice zázvoru a 2 mrkiev. Všetko spolu zmixujte, podľa potreby zrieďte s vodou a pridajte zopár kvapiek citróna a za štipku kurkumy.


Pozrite si tiež:

Čakanka vylieči nielen vašu pečeň

borka8715

Okrem tychto potravin je na pecen v ramci regenracie aj prevencie vyborny kvalitny pestrec. Ale pozor, nie tie lacne kopie. My objednavame cela rodinka na vasbylinkar uz niekolko rokov. Objednavam tam aj rodicom a svokrovcom, co su uz dochodci. Skusali sme predtym aj roznych inych vyrobcov, aj lacnejsie alternativy, ved kto by nechcel usetrit, ze?Ale ten rozdiel je tam poznat, a to hlavne v ucinkoch. Tie lacne pestreci su hlavne z polska a ukrajiny, je tam o dost nemej tej ucinnej latky silymarinu, niekde som si dokonca odlomila aj zo zuba, lebo tam bol kusok zeminy a kamienky.
Ja som nazoru, ze so svojim zdravim radsej nebude spekulovat a doprajem sebe a svojej rodinke to najlepsie, co je v mojich silach. Prajem vsetkym vela zdravia v tejto tazkej dobe ?