Prírodná liečba hemoroidov

Trápia vás pri vyprázdňovaní bolesti, pálenie, krvácanie? Zisťovali ste už, či netrpíte hemoroidmi? Ide o rozšírené žily v oblasti konečníka. Ľudovo sa im hovorí aj zlatá žila. Delia sa na vonkajšie a vnútorné, podľa toho, kde sa vyskytujú. Pacienti mávajú často oboje.

Charakteristika ochorenia

V hĺbke cca 5-7 cm od análneho otvoru máme spleť ciev. Táto spleť slúži ako pomocný mechanizmus na udržanie stolice a aj pri vyprázdňovaní. Keď sa cievy na ňom uzlovito rozšíria, hovoríme o hemoroidoch.

Druhy hemoroidov

Vonkajšie hemoroidy

Vytvoria sa práve pod kožou v okolí konečníka. Časom sa môžu zväčšiť a opuchnúť. Sú bolestivejšie a takisto aj vyprázdňovanie, sedenie, chôdza sa stávajú omnoho nepríjemnejšími. Oblasť vonkajších hemoroidov je bohato inervovaná, nachádza sa tu množstvo nervových zakončení, ktoré vedú informáciu o bolesti z tejto oblasti.

Vnútorné hemoroidy

Tvoria sa vo vnútri konečníka, obyčajne nie sú bolestivé a pacient o nich nevie, kým nezačnú krvácať. Niekedy môžu byť vytlačené mimo konečníka, čo býva veľmi bolestivé.

Pomoc pri hemoroidoch

Okrem voľne dostupných mastí alebo čapíkov môžete siahnuť aj po prírodných zložkách. Ide najmä o dubovú kôru.

Sedavý kúpeľ

Sedavý kúpeľ si môžete urobiť pridaním obyčajného sypaného čaju z dubovej kôry alebo zmesi bylín, ktorá sa predáva v lekárni.

Masť alebo gél

Obsahuje samotnú dubovú kôru a môže byť aj v kombinácii s boswelliou, aloe vera, slezom, rebríčkom, nechtíkom.

Hesperidín a diosmín

Ak chcete predchádzať problémom so zlatou žilou, skúste diosmín a hesperidín. Dostupný je v tabletách. Napríklad Varivenol. Ten obsahuje okrem týchto dvoch zložiek aj aescín a horčík. Diosmín a hesperidín sú bioflavonoidy – látky prírodného pôvodu, nerozpustné vo vode, preto sa ťažšie vstrebávajú v tráviacom trakte. Počas procesu mikronizácie sa čiastočky bioflavonoidov stávajú veľmi malými, čo uľahčuje ich vstrebávanie a zvyšuje účinnosť. Aescín, ktorý sa nachádza tiež v týchto tabletách, je extraktom z pagaštanu konského a pomáha podporovať zdravú funkciu žíl a kapilár. Horčík je dôležitý pre správnu funkciu svalov.


Prečítajte si tiež:

3 spôsoby, ako liečiť hemoroidy