3 spôsoby, ako liečiť hemoroidy

Štatistické údaje hovoria, že až 50% populácie nad 30 rokov má hemoroidy v rôznom klinickom štádiu od asymptomatických (bezpríznakových) až po pokročilé formy. Ako vznikajú, liečia sa a ako im možno predchádzať?

hemoroidy_liecba_3sposoby_8-2-2016_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako vznikajú hemoroidy

V oblasti análneho kanála sa nachádza cievny pletenec (lat. plexus haemorrhoidalis), ktorý je tvorený spleťou ciev vo výške asi päť až sedem centimetrov od análneho otvoru. Spleť vytvára akési vankúšiky, ktoré majú funkciu doplnkového zvierača. Podieľajú sa na udržaní (kontinencii) stolice. V mieste normálnych análnych vankúšikov môžu vzniknúť hemoroidové uzly (hemoroid- lat. haima- krv, rhein- tiecť).

K tomu dochádza následkom rozšírenia ciev v análnom kanále, v ktorých sa nadmerne zadržiava krv (stagnuje) a nedostatočne odteká do žíl panvy, najmä pri odchode stolice. Úlohu pri formovaní hemoroidov zohráva aj oslabenie tkaniva upínajúceho výstelku análneho kanála k vnútornému zvieraču.

Na ich vzniku sa podieľajú:

  • dedičné faktory

  • faktory výživy a životného štýlu

  • nadmerný stres

  • obezita

  • obstipácie (zápchy)

  • hnačky

  • ale aj tehotenstvo


Prečítajte si o hemoroidoch viac:

Hemoroidy - Zlatá žila

Príznaky

Známkami hemoroidového ochorenia je prítomnosť krvácania jasnočervenej farby po stolici, tlaky v konečníku, svrbenie, pocit cudzieho telesa a v neposlednom rade bolesť. Na základe príznakov a charakteru hemoroidových uzlov možno toto ochorenie deliť na tri štádiá, pre ktoré sú typické nasledovné symptómy.

V prvom štádiu hemoroidového ochorenia si pacient všimne krv na stolici alebo toaletnom papieri. V prípade, že dôjde po stolici k vyklenutiu hemoroidových uzlov (prolaps) von a spontánne sa vrátia na svoje pôvodné miesto (reponujú sa), hovoríme o druhom štádiu. Štádium tretie je charakteristické nutnosťou reponácie (zatlačenia) uzlov dovnútra samotným pacientom, alebo reponácia už nie je možná.

Kruté prudké bolesti zhoršujúce sa pri tlaku na stolicu alebo pri kašli sú typické pre trombózu hemoroidálneho uzlu, ktorá si vyžaduje ihneď lekárske ošetrenie. Chronické bolesti hemoroidálneho pôvodu sú menej intenzívne, zato dlhotrvajúce. Prejavujú sa ako pálenie, rezanie v konečníku, zhoršujú sa pri sedení (najmä na boku), pri úsilnej defekácii (vyprázdňovaní stolice) alebo fyzickej námahe. Je treba zdôrazniť, že choroba má cyklický charakter, čo znamená, že u pacientov sa striedajú obdobia s ťažkosťami s obdobiami bez klinických ťažkostí..

Liečba hemoroidov je stále predmetom diskusie odborníkov. Isté však je, že musí byť komplexná so zreteľom na individualitu pacienta. V terapii hemoroidovej choroby je nutné zohľadniť klinické štádium ochorenia, ako aj jeho pôvod. Na základe prístupu k hemoroidovej chorobe poznáme liečbu konzervatívnu, semiinvazívnu a chirurgickú.

Konzervatívna liečba

Do tejto kategórie možno zaradiť režimové, diétne opatrenia a medikamentóznu liečbu. Je vhodná pre pacientov s nekomplikovanými a neprolabujúcimi (nevydúvajúcimi sa) hemoroidmi, ktoré sa prejavujú len občasným krvácaním a nevyžadujú zvláštnu liečbu. Diétne opatrenia zahŕňajú obohatenie stravy o vlákninu, zaradenie viacerých porcií čerstvej zeleniny a ovocia do jedálnička a dôkladné dodržiavanie pitného režimuEliminácia pikantných a príliš korenistých jedál taktiež prispieva k zníženiu dráždenia sliznice pri vyprázdňovaní. 

Medzi režimové opatrenia patria pravidelné prechádzky, vyhýbanie sa sedavému spôsobu života a snaha o aktívne zvládanie stresu. Dôležitý je i pravidelný rytmus vyprázdňovania stolice, pričom netreba potláčať prvé nutkanie na stolicu. Zvýšená hygiena okolia análneho otvoru je samozrejmosťou. Vhodné je používanie neparfumovaného vlhčeného toaletného papiera a jemného nedráždivého mydla. Oblečenie by nemalo byť príliš tesné a malo by byť vyrobené  predovšetkým z prírodných materiálov, čo zvlášť platí pre spodnú bielizeň.

Konzervatívna liečba s použitím liekov (medikamentózna) je vhodná pre pacientov v priebehu akútneho obdobia ochorenia na zvládnutie bolesti, opuchu, drobných poranení a zápalu. Možno použiť rôzne druhy antihemoroidálnych čípkov (v prípade vnútorných hemoroidov) a mastí na vonkajšie použitie s antiflogistickým účinkom (antiflogistiká- lieky proti zápalu). Pri bolesti sa podávajú vhodne zvolené analgetiká. Ako účinné sa osvedčili sedacie kúpele v dubovej kôre a opakované denné  kúpele v teplej vode.

Semiinvazívna liečba

Do tejto kategórie patrí viacero odlišných terapeutických metód vykonávaných ambulantne. Najdlhšie používanou semiinvazívnou metódou je sklerotizácia (napichnutie žily chemickou látkou) s použitím etoxysclerolu do krvácajúcich uzlov. Výsledkom je narušenie žilovej steny uzla a jej následné jazvenie.

Ďalšou metódou je koagulácia infračerveným svetlom, elektrokoagulácia a laserová koagulácia, ktoré využívajú rôzne formy energie k zničeniu alebo zmenšeniu uzlov s ich následnou fibróznou (vazivovou) prestavbou. Ku kladom týchto metód patrí relatívna bezpečnosť a  bezbolestnosť výkonu. Na druhej strane si vyžadujú viaceré sedenia a opakované zákroky.

Medzi semiinvazivnymi metódami má výnimočné postavenie tzv. elastická Barronova ligatúra, ktorá je najpoužívanejšou metódou na Slovensku v ambulantnej praxi. Tento zákrok spočíva v zachytení hemoroidu klieštikmi alebo sacou sondou a aplikácii gumového krúžku na krčok hemoroidu. Následkom toho ošetrený uzol v priebehu pár dní nekrotizuje (odumrie) a odlúči sa. Po zákroku sa odporúča užívanie laxatív (preháňadiel) predovšetkým rastlinného pôvodu po dobu jedného týždňa na zmäkčenie stolice. Najzávažnejšou, ale veľmi zriedkavou komplikáciou tohto zákroku, je vznik flegmóny (neohraničeného zápalu), ktorý sa spravidla prejaví do štyroch dní od aplikácie gumového krúžku. Prejavuje sa bolesťou, vysokými teplotami a môžu sa vyskytnúť aj problémy s močením. Takýto stav si vyžaduje hospitalizáciu pacienta a je potrebné ho preliečiť intravenóznymi (vnútrožilovo podanými) antibiotikami.

Medzi ďalšie semiinvazívne metódy patrí technika DG-HAL (skr. z ang. Doppler Guided Hemorrhoid Arterial Ligation). Základom metódy je špeciálny nástroj- anoskop so sondou, ktorý umožňuje identifikovať tepny zásobujúce jednotlivé hemoroidové uzly a cielene ich podviazať (ligovať). Takmer úplná bezbolestnosť výkonu je daná lokalitou ošetrovaných cievok. Tie sa nachádzajú v oblasti konečníka, kde je málo nervových zakončení spôsobujúcich vnímanie bolesti. liecba_hemoroidy_8-2-2016

Zdroj foto: Shutterstock.com

Chirurgická liečba

Pri závažnom stupni vyklenutia hemoroidového uzla je najlepším riešením takýto uzol chirurgicky odstrániť. Je na zvážení chirurga, aký typ operačného zákroku pre pacienta zvolí. Na základe spôsobu hojenia možno vykonať operáciu otvorenou alebo uzavretou cestou. V prvom prípade sa pooperačná jazva po odstránení uzla spontánne zahojí, v druhom prípade sa použije šicí materiál v podobe samovstrebateľných stehov.

Oba typy zákrokov sa realizujú s použitím celkovej alebo regionálnej (miestnej) anestézie a vyžadujú si krátkodobú hospitalizáciu. Použitím ultrakrátkych celkových anestetík sa skráti doba nutnosti sledovania pacienta a zapadá tak do konceptu jednodňovej chirurgie. Na druhej strane, použitím regionálnej anestézie bez potreby intubácie pacienta (zavedenia kanyly do dýchacích ciest na zabezpečenie dýchania počas operácie v celkovej anestézii), môže pacient profitovať z úplnej bezbolestnosti výkonu i veľa hodín po operačnom zákroku. Hojenie trvá od 3 do 6 týždňov od operácie v závislosti od typu a rozsahu zákroku.

Medzi najmodernejšie chirurgické ošetrenie hemoroidov patrí operácia podľa Longa. Ide o výkon s použitím endoluminálneho staplera (nástroj používaný na vyťatie a následné zošitie tkanív), ktorý sa zavádza cez anus (ritný otvor). Stapler má schopnosť narušiť sliznicu, prerušiť cievu zásobujúcu hemoroidový uzol a s použitím titánových klipov ich zošiť a vtiahnuť do steny análneho kanála. Tento zákrok je spojený s minimálnou pooperačnou bolesťou a rýchlym návratom pacienta do práce. Nevýhodou metódy  je vysoká cena staplera, ktorý je vhodný len na jedno použitie.


Prečítajte si aj tento článok o hemoroidoch:

Hemoroidy - Zlatá žila

medikamentus

malokto vo vekovej ktg 50+ hemoroidy nema. Pamatam sa na suseda, ktory tvrdil, ze hemoroidy ma preto, ze si nekremuje ritny otvor. Ludia nechapu, ze ide o zilu a vobec ...o oslabeny zilovy system.
Hemoroidy ma obcas potrapia tiez. Pred 5 rokmi som dokonca uzival aj nejake tabletky, na nazov si nespominam a predpisal mi ich obvodak. Pomohlo, problem sa zriesil z akutneho na nejaky nebolestivy nevkusny pozostatok :))
Co robim ja. Snazim sa pit aspon 1,5 l - az 2 l cistej vody denne, viac nedokazem a ani nechcem, pridam polievku, rano ovsene alebo ine vlocky vo forme kase. Ja za vlakninu /ktora pomaha stolici posuvat sa crevom/ nepokladam ziadne riasy, ale obycajne ovocie a zeleninu a po zachode ide bidet, pustam si vodu mierne chladnu, vyutierat do sucha. Bavlnena bielizen samozrejmostou. Kupujem si aj specialny toal. papier vlhceny napusteny bylink.extraktom asi z dubovej kory, musim pozriet. Ak sa mi cosi nepozdava, tak mam mast Fak-tu a aplikujem. Cipky vo vseobecnosti nemam rad.
Takze, ak uz je problem vzniknuty, starat sa o hygienu a pravidelne vyprazdnovanie vyhnuc sa zapcham navod vyssie.
Da sa to aj operovat, kamarat to podstupil, ale moc o tom nehovori.

medikamentus

malokto vo vekovej ktg 50+ hemoroidy nema. Pamatam sa na suseda, ktory tvrdil, ze hemoroidy ma preto, ze si nekremuje ritny otvor. Ludia nechapu, ze ide o zilu a vobec ...o oslabeny zilovy system.
Hemoroidy ma obcas potrapia tiez. Pred 5 rokmi som dokonca uzival aj nejake tabletky, na nazov si nespominam a predpisal mi ich obvodak. Pomohlo, problem sa zriesil z akutneho na nejaky nebolestivy nevkusny pozostatok :))
Co robim ja. Snazim sa pit aspon 1,5 l - az 2 l cistej vody denne, viac nedokazem a ani nechcem, pridam polievku, rano ovsene alebo ine vlocky vo forme kase. Ja za vlakninu /ktora pomaha stolici posuvat sa crevom/ nepokladam ziadne riasy, ale obycajne ovocie a zeleninu a po zachode ide bidet, pustam si vodu mierne chladnu, vyutierat do sucha. Bavlnena bielizen samozrejmostou. Kupujem si aj specialny toal. papier vlhceny napusteny bylink.extraktom asi z dubovej kory, musim pozriet. Ak sa mi cosi nepozdava, tak mam mast Fak-tu a aplikujem. Cipky vo vseobecnosti nemam rad.
Takze, ak uz je problem vzniknuty, starat sa o hygienu a pravidelne vyprazdnovanie vyhnuc sa zapcham navod vyssie.
Da sa to aj operovat, kamarat to podstupil, ale moc o tom nehovori.