Nezdravé sedenie v práci a jeho riziká

Technický pokrok nám umožňuje moderný spôsob života, ktorý prináša zmenu spôsobu práce a pohybovej životosprávy. Dnes trávi väčšina ľudí 6-9 hodín denne v neekonomickom sede. Po práci nasadneme do auta a doma oddychujeme na sedačke. Málo zdravého pohybu a obrovské staticko-stabilizačné nároky na pohybový aparát pri sede negatívne ovplyvňujú zdravie človeka.

Ľudia podceňujú možné následky sedavého života na zdravie a začnú upravovať a meniť návyky až keď majú zdravotné problémy. Prevencia takýchto poškodení má spočívať v ergonomických opatreniach a zásadách nazývaných Škola chrbta, ktoré majú ochraňovať zdravie človeka.

Pre tkanivá pohybového aparátu znamená sed hlavne statické a stabilizačné zaťaženie. Aktívny pohybový aparát tvoria svaly, ktoré sú pomocou šliach spojené s kostrou a spevnené väzmi. Sed je častým zdrojom pohybových ťažkosti, ktoré vznikajú na podklade zvýšených nárokov na tieto štruktúry. Sedavý spôsob života sa stáva významným zdravotným problémom súčasnosti.

Nesprávne sedenie spôsobuje:

  • Preťaženie kĺbov, svalov a väzov
  • Bolesti hlavy, šije, chrbtice a kĺbov
  • Zvýšené zaťaženie chrbtice, hlavne medzistavcových platničiek
  • Plytké dýchanie, zhoršené zásobovanie tkanív kyslíkom
  • Zhoršenú cirkuláciu krvi a lymfy
  • Negatívne pôsobí na tráviace ústrojenstvo
  • Fyzickú a psychickú únavu
  • Svalovú dysbalanciu → chabé držanie tela
  • Vedie k funkčným poruchám pohybovej sústavy z ktorých sa môžu vyvinúť štrukturálne poruchy

Pracovnou činnosťou človeka sa komplexne zaoberá ergonómia. Ergonómia je veda o človeku pri práci, ktorej cieľom je prispôsobovať prácu človeku, znižovať negatívne pôsobenie technickej stránky súkolia človek-stroj-prostredie. Základnými kritériami pre posudzovanie kvality ergonomického riešenia pracoviska je zdravie pracovníkov a z neho vyplývajúci ekonomický efekt.

Vo vyspelých štátoch je ergonómia pracoviska integrálnou súčasťou programov zameraných na bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Hlavným cieľom je uchovanie zdravia človeka, prispôsobenie a vytvorenie optimálnych podmienok pre výkon jeho práce, zabezpečenie pracovnej pohody na ochranu človeka, ktorý je napriek technickému pokroku pri mnohých činnostiach nenahraditeľný.


Mohlo by vás zaujímať:

Ukážeme Vám, ako v práci správne sedieť.

Zacvičte si v práci a predíďte zbytočným bolestiam.

Neostáva Vám čas na obed? Rozvrhnite si svoje jedlo na celý deň.


Fyzioterapeuti využívajú na začlenenie správnej ergonómie v živote klienta komplexný preventívno-edukačno-terapeutický koncept Škola chrbta, ktorý systematicky učí ako sa správať k svojmu telu v bežných aj záťažových situáciách. Spočíva v poučení o anatomických, funkčných a biomechanických parametroch, ktoré vysvetľujú fungovanie ľudského tela a potencionálny vznik zdravotných problémov. Podstatné je, aby si človek uvedomil čo mu spôsobuje ťažkosti a ako môže on svojimi správnymi návykmi udržať, či zlepšiť svoje zdravie. Do života klienta je treba začleniť správne pohybové stereotypy (návyky), kompenzačné cvičenia, relaxáciu a vhodnú pohybovú životosprávu.

Na základe popisu pracovných činností fyzioterapeut vykoná ich podrobnú analýzu a podľa udávaných ťažkostí klienta vie presne upraviť pracovné miesto, upozorniť na zbytočné a nesprávne vykonávané úkony a vybudovať u klienta správne pohybové stereotypy pracovných činností. Dôležité je tiež upraviť bežné denné činnosti popri vyváženej pohybovej životospráve.

Ďalšie novinky a zaujímavosti v oblasti zdravia, krásy a životného štýlu nájdete TU. Čítajte a buďte informovaní o všetkom čo Vás zaujíma.

Fraw

pre mna je hlavnou vyhodou zdraveho sedenia chrbat bez bolesti a platnicky ktore nebolia :) ja som nikdy zdravo sediet nevedela pravidelne ma bolieval chrbat a o stuhnutych svaloch na siji a na bokoch ani nehovorim ... So zdravym sedenim som sa zoznamila vdaka terapeutickej stolicke cez kancelarskezidle, ktora drzi moje telo v tip top stave a sedim vzpriamene a bez bolesti