Trpíte vypadávaním vlasov? V ktorej fáze vypadávania sú vaše vlasy a čo vtedy pomôže?

Úbytok vlasov na hlave má u žien aj u mužov svoju špecifickú postupnosť a tento vzorec sa zvyčajne medzi jednotlivými pohlaviami vizuálne líši.
vypadavanie vlasov

Zdroj: Pixabay.com

Možno si niektorí z nás myslia, že to v akej fáze vypadávania sa naše vlasy nachádzajú nehrá rolu, avšak pri určovaní spôsobu liečby je dôležité takýto stupeň vyadávania vlasov rozpoznať.

V tomto článku sa predovšetkým zameriame na mužský vzorec resp. stupnicu vypadávania vlasov. Zároveň vám prostredníctvom vizualizácie ukážeme ako jednotlivé fázy vypadávania vlasov na stupnici rozpoznať.

Kategorizácia pomocou Hamilton-Norwoodej Stupnice

Hamilton-Norwood Stupnica bola najprv vyvinutá Dr. Jamesom Hamiltonom v roku 1950 a neskôr aktualizovaná Dr. O’Tar Norwoodom v roku 1970. „Norwoodova Stupnica“ je štandard, podľa ktorého lekárska profesia kategorizuje postupné fázy vypadávania vlasov u mužov. Výsledky i dĺžka trvania liečby alebo terapie sa líšia v závislosti od postihnutých oblastí na pokožke hlavy a typov vypadávania vlasov. Preto sa vždy viete lepšie pripraviť na to, čo vás počas liečby čaká a či má opodstatnenie sa do tohto behu na dlhé trate púšťať.

Ďalší dôvod, prečo by ste mali vedieť rozpoznať stav svojich vlasov na Norwoodovej stupnici v rozmedzí 1-7, je aj ten, že tieto informácie môžete potrebovať pri diskusiách na internete či radení sa s vašim lekárom. Poďme sa teda pozrieť na tieto stupne padania vlasov individuálne.

Spoznajte svoju fázu vypadávania vlasov

vypadavanie vlasov - fazy

Fázy vypadávania vlasov | Zdroj: súkr.archív

Norwood |Vypadávanie vlasov - Typ 1 a 2

V tejto počiatočnej fáze je len malé množstvo vypadnutých vlasov. Všeobecným pravidlom je, že ak vlasy stále rastú potom sú šance na zastavenie padania a opätovnej obnove rastu veľmi sľubné. Preto je dôležité, aby ste vyhľadali liečbu čo najskôr. Váš lekár môže určiť, akým typom mužskej plešatosti trpíte a súčasne sa viete poradiť o vhodných možnostiach liečby.

Norwood |Vypadávanie vlasov - Typ 3

To je úroveň slabej až strednej intenzity vypadávania vlasov. Na úrovni 3 je veľká šanca úspešnej obnovy rastu vlasov a návratu k úrovni Norwood 2 alebo 1. Počas tejto fázy sú kozmetické ošetrenia, ako je zahusťovač vlasov často používané ako doplnok, aspoň počas obdobia kým ostatné metódy k získaniu opätovného rastu vlasov pomaly prinesú výsledky.

Norwood |Vypadávanie vlasov - Typ 4

Jasne viditeľná mierna strata vlasov. Ako uvádzajú štatistiky, väčšina mužov sa obráti na kozmetické ošetrenia uvedené vyššie, a tiež experimentujú s keratínovými šampónmi, kondicionérmi a inými produktami pre získanie hustých vlasov a prekrytie riedkych. K dispozícii je tiež Laserová technológia, ktorá bola preukázaná na FDA, na obnovu rastu vlasov. Je vhodné na liečbu využiť najmä prírodnú vlasovú kozmetiku, medikamenty, ktoré nepoškodzujú vlasovú pokožku a vyhnúť sa tak chemikáliám ako sú napríklad SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Vždy si pri výbere produktu skontrolujte zloženie a vyhnite sa zložkám ako SLS, či parabény, ktoré pokožku hlavy ako aj vlasy môžu podráždiť a zbytočne zaťažiť. Nanogen produkty ako šampón, kondicionér a sérum sú prírodné bez parabénov či SLS.

Norwood |Vypadávanie vlasov - Typ 5

Norwood úroveň 5 je stredná až pokročilá fáza vypadávanie vlasov. Tu sú kozmetické riešenia nevyhnutné, pretože neexistuje žiadna záruka, že stratené vlasy budú znovu späť. Prostredníctvom rôznych liečebných procedúr vrátane minoxidilu, propecii (finasteridu) a rastlinných prípravkov existuje nádej, že sa stav viditeľne zlepší, avšak použitie už vyššie spomínaných kozmetických zahusťovačov a korektorov vlasom výrazne zlepší ich vzhľad a to v priebehu okamihu.

Norwood |Vypadávanie vlasov Typ - 6 a 7

Tieto dva posledné stupne predstavujú konečnú – najpokročilejšiu fázu plešatenia. Tu je už návrat do pôvodného stavu akoukoľvek liečbou veľmi málo pravdepodobný, zároveň ani vlasové korektory a zahusťovače nemusia plniť účel, keďže aj tie vyžadujú mať na inkriminovaných miestach aspoň nejaké vlasy. Zostávajú už iba obmedzené možnosti ako situáciu riešiť. Odporúčame však zvoliť úplne krátky strih. V dnešnej dobe sa to mnohým mužom hodí.


Súvisí s:

Diagnóza: Alopecia - plešivosť

Transplantácia vlasov