Ako sa zbaviť nežiaducich návštevníkov v našej posteli?

Roztoče sa nachádzajú v každom domove a niektorým z nás spôsobujú naozajstné peklo. Čo sú tieto potvorky zač a ako sa ich čo najúčinnejšie zbaviť?
roztoce

Mikroskopické priblíženie roztoča / Zdroj foto: Materasso

Roztoče patria do triedy pavúkovcov. Majú bodavo-cicavé ústne orgány a svojím parazitovaním nám spôsobujú alergie, ktoré sprevádzajú nepríjemné príznaky. Zbaviť sa ich je náročné, pretože voľným okom nie sú viditeľné a tak si musíme všímať príznaky ich prítomnosti a dôkladne sa starať o svoje postele.

Čo spôsobuje ich prítomnosť?

Alergici zistia ich prítomnosť okamžite. Títo nepríjemný návštevníci im spôsobujú napuchnutie očí, zápal spojiviek, ekzémy, vyrážky, zdurenie slizníc a iné nepríjemné problémy.

Alergici si viac ako iní dávajú záležať na tom, aby sa im vyvarovali čo najviac. Mimo správnej hygieny lôžka využívajú aj špeciálne antibakteriálne a antialergické kvalitné matrace, prikrývky a vankúše.

materasso antibakterialny matrac

Matrac značky Materasso s použitím antibakteriálnej a aromatizovanej peny. / Zdroj foto: Materasso

Boj proti roztočom

Aby sa aj zdraví ľudia včas vyvarovali možným nepríjemnostiam s týmito malými parazitmi, mali by začať výberom správneho materiálu matracov a tak ako alergici, mali by sa postarať o to, aby správnou starostlivosťou o svoje lôžka čo najefektívnejšie eliminovali výskyt roztočov.

Odborníci odporúčajú meniť posteľnú bielizeň nie raz za mesiac, ako to zvykneme robiť, ale minimálne raz týždne. Aj keď chodíme do postele čistí a osprchovaní, naše vlasy, odumretá pokožka, pot, sliny či dokonca krém sú pre ne hotovou hostinou.

Keďže roztoče milujú tmu, vlhko a teplo, spálňa by mala byť počas dňa vetraná s dostatkom svetla. Roztoče nemajú radi ani chlad.

„Je vhodné spálňu ráno dôkladne vyvetrať, posteľ nechať odokrytú, alebo dať perinu na mráz do okna alebo na balkón, tak aby sa vysušila od potu a vlhkosti a súčasne mráz zabil roztoče,“ odporúča alergológ a imunológ Boris Hruškovič.

Matrac je vhodné pravidelne otáčať, pretože aj týmto spôsobom sa zbavujeme vlhkosti. Kvalitné matrace či vankúše a periny sú vyrobené tak, aby sa ich povrch dal ľahko prať v práčke a neprepúšťal naše odumreté časti tela, ktoré podporujú množenie roztočov.

postel a matrac

Kvalitný a čistý matrac je pre naše zdravie dôležitý. / Zdroj foto: Materasso

Kvalitný matrac – základ boja proti roztočom

Vankúše, periny a obliečky sa perú ľahko, ale s matracmi je to zložitejšie. Pokiaľ sa budeme starať len o to, aby sme mali vetranú a čistú posteľnú bielizeň, tak to stačiť nebude. Likvidácia roztočov v matraci je príliš náročná, pretože ich hrúbka nám nedáva možnosť ich vyčistiť dostatočne. Existujú preto matrace, v ktorých sa roztoče nedržia - antialergické matrace. Matrace pre alergikov sú vhodné pre každého a môžeme sa tak vyvarovať tomu, aby sme nikdy medzi nich nepatrili.

Matrace pre alergikov majú tú výhodu, že ich vnútro je vyrobené z penového alebo latexového materiálu so štruktúrou, vďaka ktorej baktérie a roztoče neprežijú. Túto funkciu podporujú aj návleky, ktoré neprepúšťajú nič pod svoj povrch a ľahko sa perú v práčke.

Pri dobrej údržbe a kvalite lôžkového príslušenstva môžeme obmedziť ich množenie a zabrániť tak prípadným neskorším problémom, ktoré môžu ohroziť zdravie každého z nás. Najnebezpečnejšie sú ich výkaly, ktoré spôsobujú vznik rôznych baktérií, plesní a vírusov. To všetko vám môže spôsobiť nielen alergiu, ale v horšom prípade aj astmu alebo atopický ekzém.

alergia

Alergia na roztoče znepríjemňuje život mnohým z nás. / Zdroj foto: Materasso

Okrem roztočov v matraci nájdete aj iných nepríjemných hostiteľov. Sú nimi huby a baktérie. K ich hodom v našej posteli prispieva (rovnako ako u roztočov) vlhkosť a zlá priedušnosť materiálov. Mali by sme sa preto vyvarovať aj nevhodným roštom a to napríklad pevným doskám bez otvorov, ktoré sa používajú u niektorých rozkladacích a detských posteliach.

Je potrebné dbať na hygienu nielen seba, ale aj svojej postele. Nedovoľte, aby malé potvorky otrávili život vám a vašej rodine.