Prírodná starostlivosť o zuby a ústnu dutinu – čo by ste o nej mali vedieť

Hovorí sa, že najlepších liekom na všetko je smiech. Šťastný a zdravý úsmev je zároveň našou najkrajšou ozdobou, a preto sa oň treba dôkladne starať. S prírodnou kozmetikou to bude ešte o čosi zdravšie.
Prírodná kozmetika na zuby pre celú rodinu

Notino | Zdroj: súkr.archív

Zdravá zubná pasta

Prírodná kozmetika ako taká si získava čoraz viac fanúšikov. Stáva sa ich životným štýlom a snahou urobiť niečo pre svoje zdravie. Zdravý chrup potrebuje pravidelné čistenie, správnu techniku a čo najvhodnejšiu zubnú pastu. Výhodnou tej prírodnej je zloženie. Neobsahuje žiadne syntetické látky, ktoré by sa mohli dostať aj do žalúdka. Je to najmä SLS (sodium lauryl sulphate), čo je veľmi efektívny tenzid. Zodpovedá za to, že kozmetika pení. Ďalej je to triclosan, fluoridy, syntetické farbivá alebo parabény. Nič z toho z prírodnej zubnej paste nenájdete – no tá pritom nestráca nič na účinnosti.

Maškrty v zložení

Prírodná zubná pasta vôbec nie je nudná. Naopak, prekvapí vás, aká pestrá je ich ponuka a koľko rôznych účinných látok obsahujú. Ide o prírodné suroviny, ktoré sa postarajú nielen o zdravé zuby, ale aj o ďasná a celú ústnu dutinu. Neobsahujú umelé penivé ani konzervačné látky, ktoré môžu byť pre niekoho dráždivé. Sviežosť a trvácnosť im dodávajú éterické oleje, ktoré sú zodpovedné aj za omamné vône. Miesto umelých sladidiel sa používa napríklad sladké drievko alebo xylit. Bylinky prepožičiavajú zubným pastám príchuť a ich vlastnosti pomôžu pri rôznych problémoch. K tým najlepším zložkám, ktoré vo svojej zubnej paste môžete nájsť, sú nechtík, tea tree (čajovník), echinacea, šalvia alebo kamilka.

Pevné a zdravé zuby s prírodnou kozmetikou

Notino | Zdroj: súkr.archív

Výber je veľký

Môže vás zaujať prírodná bieliaca pasta alebo zubná pasta s morskou soľou. Či už máte citlivé zuby, ďasná so sklonom ku krvácaniu alebo zuby zafarbené od fajčenia a pitia čaju a kávy, nájdete si svojho obľúbenca. Starostlivosť o ústnu dutinu môžete zlepšiť aj používaním ďalších prípravkov. Po vyčistení sa odporúča výplach ústnou vodou, ktorá bojuje proti zubnému povlaku. V prípade boľavých ďasien je skvelým pomocníkom upokojujúci gél, ktorý sa postará o ich komfort a zabraňuje aj krvácaniu a zápalom.

Veľkú úlohu zohrá aj kvalitná zubná kefka. Medzi zubnými lekármi často odporúčané sú napríklad kefky Curaprox alebo TePe. Dnes sú však na trhu dostupné aj bambusové kefky alebo kefky z recyklovaných materiálov šetrnejšie k životnému prostrediu. Prírodná zubná kozmetika (a samozrejme aj prírodná kozmetika všeobecne) je komplexná téma a asi ju nevyčerpáme v jednom článku. No ak myslíte na zdravie svojich zubov a zároveň vám nie je ľahostajný osud planéty a plasty v oceánoch, je to určite téma, ktorá stojí za zamyslenie.


Súvisiace články:

Chcete mať biele zuby? Pomôžte si bylinkami, citrónom alebo myrhou

Citlivosť zubov