8 skvelých vecí, čo venušine guličky urobia s vaším panvovým dnom

Všetky sme o nich počuli a vo filme 50 odtieňov aj videli - venušine guličky. Dve malé guľôčky na silikónovej šnúrke, však nie sú len erotická pomôcka. Bežne sa používajú ako pomôcka pri terapii dysfunkcie svalov panvového dna u žien.

Kde sa ukrýva sexuálna sila každej ženy

Viete čo sú to svaly panvového dna? Dobre ukryté svaly sa nachádzajú priamo vo vašom lone, na spodku panvy. Podopierajú vnútorné orgány, aktivujú sa pri vyprázdňovaní, sú súčasťou hlbokého stabilizačného systému nášho tela a v neposlednom rade sú zodpovedné aj za orgazmus a sexuálne vzrušenie. Pevné svaly panvového dna sú kľúčom k vášmu ženskému zdraviu a kvalitnému sexu.

Čo robia venušine guličky?

Venušine guličky sa zavádzajú do vagíny. Skladajú sa z dvoch guličiek (prípadne len jednej) spojených silikónovou šnúrkou. Často obsahujú ešte skryté guličky, ktoré pri každom pohybe kmitajú, čo vyvoláva stimuláciu svalov panvového dna. Váha a tvar guličiek nám pomáhajú lepšie si uvedomiť svaly panvového dna a sú vhodnou alternatívou ako tieto svaly vedome aktivovať.

Každá žena, bez ohľadu na vek a počet pôrodov je schopná spevniť si svaly panvového dna behom pár mesiacov. Odmenou vám bude okrem zníženia rizika urogynekologických ťažkostí aj skvelý sex.

1. Riešenie úniku moču – stresovej inkontinencie moču

Cvičenie svalov panvového dna s pomocou venušiných guličiek je vhodnou voľbou pri slabom úniku moču. Ten sa môže prejaviť po pôrode či s pribúdajúcim vekom ako stresová inkontinencia, kedy dochádza k úniku moču v rannom štádiu ochorenia pri zvýšenej aktivite brušnej steny ako je kašeľ, kýchanie či smiech. Pri pravidelnom cvičení sa výsledky cvičenia s guličkami môžu dostaviť do niekoľkých týždňov.

2. Menštruácia bez bolesti

Bolestivá menštruácia je fenomén, ktorým trpí množstvo žien napriek tomu, že ide o prirodzený jav organizmu.

Tréning s venušinými guličkami spôsobí zvýšené prekrvenie oblasti malej panvy, získate silu a pružnosť svalov uložených v nej. Pevné a pružné svaly v oblasti panvového dna účinne tlmia a často aj úplne odstraňujú menštruačné bolesti.

3. Po pôrode rýchlejšie do formy

Venušine guličky sa v posledných rokoch stávajú hitom medzi čerstvými mamičkami. Pomáhajú k rýchlejšej rekonvalescencii svalov panvového dna traumatizovaných vaginálnym pôrodom. Vďaka tomu urýchľujú návrat do sexuálneho života s partnerom.

Skôr ako začnete cvičiť s venušinými guličkami po pôrode mali by ste absolvovať kontrolu šestonedelia u svojho gynekológa.

4. Prevencia proti gynekologickým problémom

S pribúdajúcim vekom svaly panvového dna prirodzene ochabujú. V niektorých prípadoch vedia oslabené svaly a uvoľnené väzivá spôsobiť pokles orgánov malej panvy. Vtedy si viete nahmatať guličku medzi nohami. Tento problém je však cvičením nezvrátiteľný, avšak v skorých štádiách je možné ďalšie klesanie zastaviť. Najlepším liekom je však prevencia a pravidelné cvičenie ešte keď žiadne problémy nemáte.

5. Bolestivosť v oblasti malej panvy

Bolestivosť v podbrušku či bolesť pri pohlavnom styku často súvisia s preťaženým panvovým dnom. Svaly vtedy strácajú svoju pružnosť a tuhnú. Toto sa často objavuje pokiaľ máte nedostatok pohybovej aktivity, stres alebo naopak svaly preťažujete príliš.

Pravidelné cvičenie prispieva k získaniu pružnosti vo svaloch a tým odstráneniu týchto ťažkostí.

6. Znížená citlivosť v panvovom dne

Po menopauze, ale aj v dôsledku nízkej aktivity svalov panvového dna dochádza k ich zníženej citlivosti. Strácate potom schopnosť ich vôľou ovládať a vedome aktivovať.

Pri cvičení sa snažíte o vedomú aktivitu svalov vo vnútri panvového dna, čo prispieva k dobrej citlivosti tejto oblasti aj v období menopauzy a po nej.

7. Intenzívnejšie vzrušenie vo vagíne

Pri cvičení s guličkami sa naučíte sústrediť sa na vlastné telo a vnímať vzrušenie hlboko vo vašom vnútri. Schopnosť naplno uvedomovať si svoje pocity a sexualitu vám zmení milostný život od základov.

Vďaka venušiným guličkám sa naučíte vôľou ovládať stiahnutie a uvoľnenie vagíny počas sexu. Stiahnutím pošvy budete zvyšovať nielen svoje, ale aj partnerove vzrušenie.

8. Silné vaginálne orgazmy

Zažili ste už niekedy vaginálny orgazmus? Je to celkom iný pocit, ako pri klitorálnom vyvrcholení. Trvá dlhšie a rozkoš vám prejde celým telom. Tento druh orgazmu je nesmierne uspokojivý a upokojujúci. Niektoré ženy tvrdia, že po ňom cítili, akoby boli nabité elektrinou a tento živý pocit v nich zostal aj niekoľko hodín po milovaní.

Mnoho žien však vôbec nedokáže vyvrcholiť pri súloži. Čo môže viesť k nechuti na sex a partnerským problémom. Vedci odhalili prekvapivú vec, že ženy často vyvrcholenie dosiahnu, ale vôbec ho necítia. Ich svaly panvového dna sú natoľko oslabené, že orgazmus je doslova nepostrehnuteľný.

Tu platí rovnica, čím aktívnejšie svaly panvového dna máte, tým sú ich kontrakcie silnejšie a vaše prežívanie orgazmov intenzívnejšie.

venusine gulicky

kondomshop.sk | Zdroj: súkr.archív

5 minút... 2 cviky...1 krát za týždeň

Vôbec najefektívnejší spôsob, ako si posilniť panvové dno je cvičiť s venušinými guličkami 2 cviky minimálne raz do týždňa. Ľahký tréning vám zaberie len pár minút a bude vás aj baviť.

Ako si správne zaviesť venušine guličky

Ľahnite si na chrbát, nohy pokrčte v kolenách a rozkročte sa. Venušine guličky vždy navlhčite štedrou dávkou lubrikačného gélu.

Siahnite radšej po lubrikante na vodnej báze a bez pridaných vôní, ako je Joydivison Bioglide, čisto prírodný gél. Kvalitný lubrikačný gél totiž nedráždi citlivú sliznicu a vyživuje vaginálnu mikroflóru.

Jemne vkladajte jednu guličku po druhej. Pokiaľ je vám nepríjemné používanie dvoch guličiek, rovnaký efekt budete mať ak budete cvičiť len s variantou jednej guličky. Zaveďte si ich tak hlboko, pokiaľ je vám to príjemné.

Cvik č.1 – vydržte 10 sekúnd

Stiahnite svaly panvového dna a vydržte stiahnutá po dobu 10 sekún. Je to optimum zdravých svalov. Každé telo je iné, a preto zo začiatku na seba nebuďte príliš tvrdá. Pokúste sa vydržať čo najdlhšie. Ak vydržíte len 5 sekúnd, je to v poriadku. Pravidelným tréningom sa postupne dostanete až k 10 sekúndám.

Následne povoľte svaly na rovnako dlhú dobu, snažte sa úplne uvolniť. Stiahnutie a uvoľnenie opakujte 10 krát (ak vydržíte 5 sekúnd stiahnutá, uvoľnite na 5 sekúnd a všetko zopakujte 10 krát).

Cvik č. 2 – kmitanie

Zostaňte v polohe na chrbte. Stiahnite svaly panvového dna a rýchlo ich zas uvoľnite. Toto „kmitanie“ opakujte 10x.

Posiľujte s guličkami pri upratovaní či nákupoch

Ak guličky udržíte bez námahy aj v podrepe (vyskúšajte či z vás samovoľne nevypadnú), môžete tieto 2 jednoduché cviky robiť kdekoľvek, pri prechádzke, na nákupoch či pri tréningu v posilovni a nikto nič nespozná.

TIP: Silikónové a vodeodolné venušine guličky

Aké venušine guličky si vybrať? Na trhu sú stovky druhov, ktoré sa líšia cenou aj kvalitou materiálov. Vyberajte si hlavne značkové, pri ktorých máte záruku kvality. Kupujte len vodeodolné venušine guličky a vyrobené z medicínskeho silikónu (špeciálny silikón nepriľnavý pre baktérie), ako napr. Joydivision Joyballs venušine guličky, ktoré sa vyrábajú priamo v Nemecku.

Pokiaľ máte zdravotné problémy je vhodné sa o cvičení a používaní pomôcky poradiť s fyzioterapeutom, ktorý sa venuje dysfunkcii svalov panvového dna.


Súvisiace články:

Čo sa deje s vašou vagínou, keď nemáte dlhodobo sex

6 zásad ako byť zdravá a voňavá tam dolu