Na čo najčastejšie zomierame? Médiá verzus realita

Médiá nie vždy presne reflektujú skutočnosť a podsúvajú nám skreslené fakty. Známy miliardár a biznismen si nedávno všimol tieto výrazné odchýlky v oblasti, ktorá zaujíma mnohých z nás. Najčastejšie príčiny úmrtia.

"Vždy ma fascinoval nesúlad medzi tým, čo vidíme v médiách a skutočným svetom okolo nás," vyjadril sa Bill Gates v jednom zo svojich príspevkov na sociálnej sieti Twitter.

Senzácia nad problémy?

V poslednom období sa pozornosť miliardára a zakladateľa spoločnosti Microsoft zamerala na výrazný problém. Médiá nie presne odrážajú príčiny a choroby, na ktoré zomierame. Podľa neho je to spôsobené tým, že sú pre nich lákavejšie novinky a senzácie než riešenie vážnejších problémov.

Realita verzus médiá

Údaje, ktoré Bill Gates poskytol verejnosti, pochádzajú z projektu s názvom "Reality vs. Reported" a pokúsili sa zodpovedať nasledujúce otázky:

  • ako ľudia zomierajú

  • ako si ľudia myslia, že zomierajú

Čerpali pritom zo štyroch zdrojov: Databáza WONDER Centra pre kontrolu chorôb (1999-2016), objem vyhľadávania Google Trends (2004-2016), databáza článkov The Guardian a The New York Times. Zamerali sa na 10 najväčších príčin úmrtnosti, ako aj na terorizmus, predávkovanie a vraždy - tri ďalšie príčiny smrti, o ktorých si myslíme, že dostávajú veľkú pozornosť médií. Pre každú z nich vypočítali relatívny podiel úmrtí, podiel vyhľadávania Google a podiel mediálneho pokrytia.

Výsledky projektu

„Okamžite môžeme vidieť, že rakovina a srdcové ochorenia zaberajú veľký kus všetkých úmrtí, z ktorých každý je zodpovedný za približne 30% celkového počtu úmrtí,“ píšu vedci. „V grafe je viditeľné všetko. Okrem terorizmu, ktorý je taký malý, že sa neobjaví, pokiaľ si ho nepriblížime.“

Na čo najčastejšie zomierame? - graf

Twitter.com - BillGates | Zdroj: súkr.archív

Hoci srdcové ochorenia sú v skutočnosti najväčším rizikom úmrtí, v médiách majú väčšie zastúpenie rakovina, terorizmus, samovraždy. Nedostatočná pozornosť sa venuje napríklad aj ochoreniu obličiek.

„Po tom, čo sme sa pozreli na naše údaje, zistili sme, že všeobecná verejná mienka nie je dobre informovaná o príčinách a rizikách najčastejších úmrtí," vyjadrili sa vedci.


Pozrite si tiež:

Hoci srdcovo-cievne ochorenia podceňujeme, zomierame na ne viac ako na rakovinu