Prečo a ako viesť deti k športu

Pohyb u dieťaťa rozvíja hrubú motoriku a rôzne pozitívne vlastnosti a schopnosti, ktoré sa mu v budúcnosti určite zídu. Ďalej upevňuje zdravie a imunitu, je prevenciou pred nadváhou a predstavuje užitočné trávenie voľného času. Zámerne sme sa vyhli slovu šport, pretože o ňom, aj keď je to pohyb tiež, hovoríme až vtedy, ak ide o účelovú, cieľavedomú činnosť s určitými pravidlami.
bicykle pre deti

Zdroj: Pixabay.com

Najmenšie deti nie sú schopné športovať v pravom slova zmysle, preto treba u nich rozvíjať najmä prirodzenú túžbu po pohybe, ktorá neskôr do športu vyústi.

Deti odmalička pohyb milujú. Ale ako dosiahnuť, aby si radosť z neho udržali i naďalej a neskôr sa šport stal pravidelnou súčasťou ich života?

Buďte svojmu dieťaťu vzorom

Pokiaľ v dospelosti pravidelne športujete, takmer s istotou bude aj vaše dieťa. Vždy keď sa dá, zašportujte si spoločne a naplánujte si spoločné pohybové aktivity ako celá rodina. O športe sa rozprávajte, napríklad o výsledkoch hokejového zápasu, alebo ako bolo na tréningu.

Vytvorte vhodné podmienky

Doma viete z hľadiska bezpečnosti prispôsobiť dieťaťu prostredie bez problémov. Ale ak nie je vyslovene nevhodné počasie, choďte s nim radšej von. Tam má dostatok podnetov a rozvíja sa vo všetkých smeroch najlepšie. A navyše – čerstvý vzduch! Pre menšie deti sú uspôsobené ihriská tak, aby mali bezpečný priestor na voľný pohyb. Väčšie deti pri športe chráňte pred vážnejšími úrazmi prilbou, chráničmi na lakťoch, kolenách a pod.

Či malkáč, či veľkáč, tiež je dôležité, aby dieťaťu nebolo príliš horúco. Optimálnu teplotu tela udržiava detské termoprádlo a termooblečenie. Počet vrstiev prispôsobte vonkajšej teplote a poveternostným podmienkam, určite to však s nimi nepreháňajte. Koniec koncov, aj otužovanie prispieva k zdraviu a k športu jednoducho patrí. Detské termoprádlo je špeciálne v tom, že udržuje deti v suchu, a tým výrazne minimalizuje riziko prechladnutia. Kvalitné materiály, z ktorých je vyrobené, zabezpečia odvádzanie vlhkosti od tela a sú dostatočne elastické na to, aby sa dieťa cítilo pri športe komfortne.

Motivujte

Niekedy je ťažké vylákať deti von. Vtedy môže zabrať obľúbený kus oblečenia. V obchodoch sa dajú zadovážiť detské mikiny a tričká s každou populárnou rozprávkovou alebo komiksovou postavičkou. Dokonca aj lego oblečenie pre všetkých fanúšikov tejto vychytenej skladačky. Dizajn je jedna vec, funkčnosť druhá. Aj v tomto prípade by malo byť detské oblečenie predovšetkým funkčné.

Nezabudnite dieťatko úprimne pochváliť. Je dôležité, aby ste chválili zlepšenie a snahu a nesústreďovali sa výlučne na výhru! Len tak dokážete dieťaťu vštiepiť tie správne hodnoty, aby mu šport robil radosť sám o sebe a tešilo sa z akéhokoľvek úspechu, nie len z víťazstva nad druhými.

plavanie

Zdroj: Pixabay.com

A tiež ho sem tam odmeňte, nie na pravidelnej báze, skôr ako občasné prekvapenie – aby sa odmena nestala jedinou motiváciou k športu. Odmenou môže byť napríklad masáž, pričom na detskú pokožku je vhodný a neškodný kokosový olej, ktorý sa dnes nájde snáď v každej kuchyni. Alebo mu ponúknite nejakú maškrtu, ktorá ho nabije energiou zdravím spôsobom. Keď sme už pri tom kokose... Pokojne to môžu byť kokosové chipsy.

Dieťaťu doprajte čo najviac spontánneho pohybu a do športu ho v žiadnom prípade nenúťte. Nenásilnou formou ho môžete oboznámiť s jednotlivými druhmi športu, ale nech si samo vyberie, či vôbec a ktorému konkrétne sa chce venovať.

Je veľmi kontraproduktívne, dieťa za výsledky v športe, ktoré nie sú podľa vašich predstáv, potrestať. Takisto používať šport ako prostriedok na vydieranie, resp. zakazovanie športu za trest. Napríklad, ak dieťa dostalo v škole zlú známku a vy mu za to zakážete ísť na tréning. Toto určite správna cesta nie je. Znechutíte dieťaťu učenie a ešte mu aj zabránite vykonávať to, v čom je dobré, v čom vyniká, čo ho baví a chce sa v tom prirodzene zlepšovať. Možno by z vášho dieťaťa nikdy nebol vedec, ale stal sa z neho úspešný cyklista. Takto nebude ani jedno ani druhé.


Články plné užitočných tipov pre vás a vaše deti:

Najlepšie aktivity pre deti vonku podľa veku

Poznáme športy vhodné pre vašich predškolákov


Novino

bicykel je pre moje deti relax, šport a druh zabavy. Je to čas, ktory travia s kamaratmi, s nami ako s rodičmi. Bicyklovanie je super relax pre všetkych

JurajK

My v rodine sportujeme aj v lete aj v zime. V lete hlavne bicyklovanie a futbal, a v zime lyzovanie a bezky. Kupujeme veci na www.topski.cz, alebo na alze..