Západonílska horúčka v Európe: hlásených prvých 13 prípadov

Sezóna západonílskej horúčky tohto roku začala neskôr ako minuloročná sezóna, kedy sa prvé prípady objavili už v máji. Ide o vírusové ochorenie prenášané komármi, vyskytujúce sa celosvetovo.

Minulý rok bolo v Európe najviac prípadov hlásených v Grécku, Taliansku, Srbsku, Rumunsku a Maďarsku. Ochorenia hlásilo aj susedné Rakúsko a Česká republika.

Podľa Európskeho centra pre kontrolu ochorení k 25.7.2019 bolo v Európe hlásených 13 prípadov: Grécko (10), Rumunsko (2, z toho 1 úmrtie) a Taliansko (1).

Prejavy západonílskej horúčky

Západonílska horúčka sa podobne ako kliešťová encefalitída v 2/3 vôbec neprejaví. Asi v 20% prípadov sa ochorenie prejaví príznakmi podobnými chrípke (teplota, bolesti hlavy, únava...) U menej ako 1% prípadov sa ochorenie prejaví ako zápal mozgu (encefalitída/meningitída) a môže mať fatálne následky.

Najrizikovejšou skupinou sú ľudia nad 50 rokov a jedinci s oslabenou imunitou (do tejto skupiny patria aj jedinci s inými pridruženými ochoreniami).

Západonílska horúčka v Európe

Epidemiologický informačný systém | Zdroj: súkr.archív

Prevencia pred západonílskou horúčkou

V prípade ochorenia neexistuje očkovanie tak ako pri kliešťovej encefalitíde ani špecifická liečba. Ochrana spočíva v individuálnej ochrane pred poštípaním. V čase výskytu komárov sa odporúča pri pobyte vonku:

  • nepoužívať intenzívne osvetlenie

  • nosiť vhodný odev s dlhými rukávmi, nohavicami a ponožkami

  • používať repelenty (nezakryté časti tela)

  • brániť vniknutiu komárov do miestnosti (sieťky na oknách a dverách)

  • likvidovať komáre a potencionálne liahniská komárov (miesta so zadržiavaním vody − črepníky, vedrá, krhly s vodou)


Prečítajte si tiež:

Aké nákazy na nás číhajú na dovolenke?