Vďaka novému občianskemu preukazu lepší prístup k zdravotnej dokumentácii i pre deti

Kabinet v stredu 21. augusta 2019 schválil návrh nového znenia zákona upravujúceho problematiku občianskych preukazov. Po novom budú mať deti do 15 rokov a osoby staršie ako 65 rokov identifikačný preukaz bez fotografie. Tento doklad ako jediný umožní prístup k zdravotnej dokumentácii z elektronickej zdravotníckej knižky.

Nový zákon vypracovalo ministerstvo vnútra s prvoradým zámerom zabezpečiť, aby každý náš občan s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky mal do konca roku 2021 elektronický občiansky preukaz s čipom. Tento doklad totiž ako jediný umožní prístup k zdravotnej dokumentácii z elektronickej zdravotníckej knižky občana podľa zákona č. 153/2013 Z. z. o národnom zdravotníckom informačnom systéme /e-Zdravie/.

Nový identifikačný preukaz bude mať všetky znaky občianskeho preukazu, ale bez fotografie. Dostanete ho automaticky poštou.

Aký bude nový občiansky preukaz pre deti?

Občiansky preukaz bez podoby tváre maloletého bude mať platnosť 15 rokov (aby nebolo nutné vymieňať si ho, kým sa nedosiahne vek 15 rokov, pri ktorom už platí povinnosť mať štandardný občiansky preukaz). Na jeho platnosť nebude mať vplyv ani prípadné vydanie štandardného občianskeho preukazu pre dieťa do 15 rokov na účely cestovania (v takom prípade bude môcť byť občan držiteľom oboch dokladov).

Nový občiansky preukaz bez podoby tváre sa vydá na požiadanie pri jeho strate alebo odcudzení, pri zmene v ňom zapísaných údajov alebo pri nefunkčnosti elektronického čipu. Ak sa nájde stratený alebo odcudzený občiansky preukaz bez podoby tváre dieťaťa do 15 rokov a jeho zákonný zástupca ešte nepožiadal o vydanie nového, nový doklad bez podoby sa vydá automatizovane.

Aký bude nový občiansky preukaz pre seniorov nad 65 rokov?

Ďalšou skupinou sú občania starší ako 65 rokov, ktorí nie sú držiteľmi OP s čipom – tejto skupine občanov sa rovnako ako deťom vydá preukaz bez fotografie a podpisu na základe dát z RFO a zašle sa im na adresu trvalého pobytu. Pri strate či krádeži budú musieť o nový doklad požiadať, v takom prípade im bude bezplatne vydaný štandardný elektronický OP s čipom – teda aj s fotografiou a podpisom.

MV SR odhaduje, že do roku 2021 bude potrebné vydať elektronické doklady pre asi 900-tisíc detí do 15 rokov a asi pre 500-tisíc občanov starších ako 65 rokov.

Viac informácii sa dočítate TU.