Ministerstvo zdravotníctva odštartovalo skríning rakoviny prsníka

Zdravotné poisťovne budú pozývať ženy vo veku od 50 do 69 rokov na skríningové vyšetrenie v rámci prevencie rakoviny prsníka. Ide v poradí už o druhý štátom riadený skríning.

Ministerka zdravotníctva predstavila skríningový program

Na pôde Onkologického ústavu svätej Alžbety v Bratislave odštartovala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská skríningový program prevencie rakoviny prsníka. Podobný systém prevencie funguje v iných európskych krajinách už dlhodobo.

Slovenky tiež ministerka vyzvala k nezanedbávaniu prevencie.

  • ,,Hlavným posolstvom je, aby slovenské ženy, matky, sestry, dcéry a babičky zbytočne nezomierali," uviedla na tlačovej besede ministerka zdravotníctva.

Mnohé slovenské ženy tak dostanú od svojej zdravotnej poisťovne pozvánku na vyšetrenie, je však len na nich, či túto možnosť využijú, alebo pozvánku hodia do koša. Všeobecná zdravotná poisťovňa pozve na vyšetrenie v septembri 2 100 žien, Dôvera 1 500 a Union 550 poistenkýň.

"Každý rok bude takto postupne možné vyšetriť až 500 tisíc slovenských žien na kvalitných preverených skríningových mamografických pracoviskách," informoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva a zároveň onkológ Stanislav Špánik.

Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium rakoviny prsníka, keď má nádor len niekoľko milimetrov, je svojou veľkosťou podobný hrášku. Vtedy je ešte rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná, bez veľkého operačného zásahu, väčšinou aj bez chemoterapie či rádioterapie.

Mnoho žien je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien ročne u nás zomiera zbytočne len preto, že zanedbali prevenciu, ktorá by odhalila ochorenie včas.

Celoplošný štátom garantovaný mamografický skríning môže tento stav výrazne zlepšiť.

Rakovina prsníka

Rakovina prsníka je najčastejšou príčinou úmrtia žien na zhubné ochorenia na Slovensku, avšak postihuje aj mužov. Každoročne pribúda viac ako 2000 pacientov s touto diagnózou a iba 5 až 10 percent prípadov rakoviny prsníka spôsobujú dedičné predispozície.

Pokiaľ sa ochorenie včas diagnostikuje, zvyšuje sa šanca na vyliečenie až o 90 percent.

Dámy, nebojte sa mamografie!

Mamografia je vyšetrenie, počas ktorého sa vyšetrujú mliečne žľazy ženy nad 40 rokov. Vykonáva sa na RTG prístroji, ktorý sa tiež nazýva mamograf.

Počas vyšetrenia sa prsníkstlačí, aby bolo možné získať čo najlepší obraz pri použití čo najmenšej dávky röntgenového žiarenia.

Moment stlačenia môže byť pre niektoré ženy nepríjemný, ale štandardne trvá iba krátku chvíľu, preto sa odporúča prísť na vyšetrenie počas 3. až 10. dňa menštruačného cyklu.


Súvisiace články:

Metastázy rakoviny prsníka prezradí bolesť v ramene

Samovyšetrenie prsníkov

Ako zistiť či máme rakovinu?