Deti ešte stále zomierajú na choroby, ktoré mali byť už dávno odstránené! Upozornili lídri svetových inštitúcií na globálnom summite o očkovaní

Európska komisia a Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zorganizovali v Bruseli prvý spoločný globálny summit o očkovaní. Spoločným cieľom je urýchliť globálne kroky na zastavenie šírenia chorôb, ktorým možno predchádzať očkovaním, a tiež spoločne bojovať proti dezinformáciám.
očkovanie

Zdroj: Pixabay.com

Jedno z desiatich detí nedostáva základné očkovanie

Šírenie serióznych informácií o vakcínach je rovnako potrebné ako distribúcia očkovacích látok do oblastí, kde k nim zatiaľ deti nemajú prístup. Zhodli sa na tom lídri svetových inštitúcií a zdravotnícki experti počas globálneho summitu o očkovaní v Bruseli.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker počas svojej úvodnej reči upozornil, že je neprijateľné, aby deti ešte stále zomierali na choroby, ktoré už dávno mali byť odstránené.

„Riešenie máme v našich rukách, ale nie je naplno využité. Očkovanie zabráni dvom až trom miliónom úmrtí ročne a mohlo by zabrániť ďalším jeden a pol milióna úmrtí, ak by sa zlepšilo na globálnej úrovni," zdôraznil Juncker.

Generálny riaditeľ WHO Adhanom Ghebreyesus Tedros upozornil, že po mnohých rokoch pokroku došlo k zvratu, keď sa znovu objavili osýpky, a jedno z desiatich detí nedostáva základné očkovanie.

Lídri tiež vyzvali na zintenzívnenie úsilia o zastavenie šírenia chorôb, ktorým možno predchádzať očkovaním. Za posledné tri roky až sedem štátov sveta, vrátane štyroch európskych, stratilo štatút krajín, ktoré odstránili osýpky. Len v Európe bolo za prvý polrok roku 2019 evidovaných 90 000 prípadov osýpok, vo svete to bolo až 365 000 prípadov.

Medzi štáty s najväčším nárastom prípadov osýpok patria krajiny ako Madagaskar, Filipíny či Venezuela, kde je obmedzená dostupnosť očkovania, ale aj štáty ako Ukrajina či Francúzsko, kde majú ľudia vo vakcináciu nízku dôveru.

Najnižšiu dôveru v bezpečnosť očkovania majú Európania

Podľa WHO neochota očkovať, ktorá zahŕňa podceňovanie rizika nákazlivých chorôb ako aj nedôveru a nedostatočný prístup k službám, bola v roku 2019 zaradená medzi desať hlavných hrozieb pre globálne zdravie.

Celosvetovo najnižšiu dôveru v bezpečnosť očkovania majú obyvatelia Európy, kde sú o nej presvedčené necelé dve tretiny ľudí. Globálny priemer je pritom takmer 80%.

Nedôvera a dezinformácie nesmú prevládnuť. Nestane sa to, keď budeme konať hneď,“ povedala riaditeľka detského fondu OSN UNICEF Henrietta Foreová, podľa ktorej zachráni vakcinácia každú minútu až päť detských životov.

Dôležitá spolupráca s médiami a prevádzkovateľmi sociálnych sietí

Lídri a experti sa tiež zhodli, že zásadnou cestou, ako zvýšiť medzi ľuďmi povedomie o prospešnosti očkovania, je spolupráca s médiami, najmä prevádzkovateľmi sociálnych sietí.

Šéf WHO ocenil, že siete Pinterest, Facebook a Instagram sa tento rok rozhodli odkazovať užívateľov vyhľadávajúcich informácie o očkovaní na overené zdroje typu WHO.

Summit, na ktorom sa zúčastňujú štyri stovky šéfov organizácií, odborníkov a ľudí, ktorým očkovanie zachránilo život, sa zaoberá aj vývojom nových vakcín a ich lepšou distribúciou po celom svete.


Prečítajte si aj:

Ktorými vakcínami by mal byť zaočkovaný každý z nás?

Očkovanie proti chrípke preplácajú všetky zdravotné poisťovne