Nová nádej pre onkologických pacientov! Vedci objavili spôsob, ako zabrániť vypadávaniu vlasov počas chemoterapie

Strata vlasov u onkologických pacientov, ktorí podstupujú chemoterapiu, je nepochybne jedným z najviac stresujúcich vedľajších účinkov modernej liečby rakoviny. Vedci objavili nový spôsob, ako ochrániť vlasové folikuly pacientov.

zdroj foto: canva.com

Prišli na spôsob, ako chrániť vlasové folikuly

Vedci z University of Manchester prišli na spôsob, ako chrániť vlasové folikuly a tak zabrániť vypadávaniu vlasov pacientov počas chemoterapie.

Štúdia publikovaná v časopise EMBO Molecular Medicine opisuje, ako je možné predísť zničeniu vlasových folikúl v dôsledku užívania taxánov, a následnému vypadávaniu vlasov u onkologických pacientov.

Taxány sú dôležitým liekom, ktorí sa podáva počas chemoterapie napr. pacientkám s karcinómom prsníka.

Napriek tomu, že taxány sa v medicíne používajú už desiatky rokov, vedci až teraz odhalili ich súvis s poškodením vlasových folikulov.

Kľúčovým cieľom štúdie bolo zistiť, ako vlasové folikuly reagujú práve na taxánovú chemoterapiu.

Zistili sme, že špecializované deliace sa bunky, ktoré sa nachádzajú v spodnej časti vlasového folikulu, sú rozhodujúce pre produkciu vlasov. Kmeňové bunky, z ktorých vlasy rastú, sú najzraniteľnejšie, a preto ich musíme chrániť pred nežiadúcimi účinkami chemoterapie.“ vysvetlil hlavný autor štúdie Talveen Purba.

Zastavenie delenia buniek

Počas najnovšej štúdie použili vedci tiež inhibítory CDK4/6, ktoré bránia deleniu buniek.

Inhibítory CDK4/6 môžeme dočasne použiť na zastavenie delenia buniek bez toho, aby podporovali toxické účinky vo vlasových folikuloch. Chceli by sme taktiež podporiť regeneráciu vlasových folikulov u pacientov, ktorí už stratili vlasy v dôsledku rakoviny.“ uviedol Purba.

Tím vedcov tiež podotkol, že v tomto odvetví klinickej onkológie, ktoré je nedostatočne financované, je potrebné robiť oveľa viac. Pacienti s rakovinou čakajú už príliš dlho na reálne objavy v oblasti prevencie vypadávania vlasov.


Prečítajte si tiež:

Nádej v iečbe rakoviny? Nová vakcína so 100% úspešnosťou

Sú hrčky nebezpečné?