Majú liek na dlhovekosť? V Japonsku žije rekordný počet ľudí starších ako 100 rokov

Podľa posledného sčítania obyvateľstva presiahol počet osôb starších ako 100 rokov v Japonsku po prvý krát hranicu 70 000. Rekordné množstvo viac než 100-ročných Japoncov zaznamenala krajina už 49.-krát po sebe!
japonská žena

Zdroj: Pixabay.com

Až 88% tvoria ženy!

V Japonsku zaznamenali v roku 2019 až 71 238 osôb, ktoré sa dožili viac ako 100 rokov, čo predstavuje oproti minulému roku nárast o dve percentá.

88 % z nich predstavujú, podľa japonského ministerstva zdravotníctva, ženy. Japonsko zaznamenáva nárast takto dlhovekých osôb nepretržite už od roku 1963.

Najstaršou žijúcou osobou je v súčasnosti, podľa Guinnessovej knihy rekordov, 116-ročná Japonka Kane Tanakaová z mesta Fukuoka na juhozápade krajiny.

Japonská populácia starne

V súvislosti so starnutím populácie, a v kombinácii s nízkou úrovňou pôrodnosti, však Japonsko podľa DPA čelí hrozbe vážnej demografickej krízy. Podľa japonského demografického ústavu so sídlom v Tokiu, by sa počet osôb starších ako 65 rokov mal v krajine do roku 2060 zvýšiť na 38,1%.

Ako je na tom Slovensko?

Ku koncu roka 2018 bolo na Slovensku 5 450 421 obyvateľov. Priemerný vek je na Slovensku 40 rokov 9 mesiacov a 18 dní, a naďalej u nás pretrváva trend intenzívneho starnutia populácie.

Vyplýva to zo štatistík Štatistického úradu Slovenskej republiky.

"Rok 2018 bol v tomto ukazovateli prelomový, počet seniorov prevýšil počet detí. Na 100 detí pripadalo 102 seniorov,“ informovala riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva Zuzana Podmanická.

Na Slovensku žilo v minulom roku približne 858-tisíc detí (15,6 percentný podiel v populácii), ale približne až 874-tisíc seniorov (16 percentný podiel). Slovensko sa tak dostáva do podobnej demografickej pasce ako Japonsko.

Kľúčom k dlhovekosti je aj japonská strava

Vedci pripisujú dlhovekosť Japoncov aj strave, ktorá je orientovaná najmä na morské plody. Japonci pri varení pracujú iba s čerstvými surovinami. Tie nevaria veľmi dlho, takže sa v nich zachováva viac výživných látok.

Vyhýbajú sa aj polotovarom, nekonzumujú veľa mliečnych výrobkov, vyhýbajú sa bielemu cukru. Ako dezert uprednostňujú skôr želatínové pochúťky, sladké bôby a ovocie.

Japonci si tiež dávajú záležať na tom, aby jedlo nielen dobre chutilo, ale aj pekne vyzeralo. Snažia sa používať pestré suroviny a jednotlivé chody pripravujú z viacfarebných ingrediencií.

Väčšinou dodržiavajú pravidlo, že počas dňa by mal každý človek ochutnať všetkých 5 chutí, zjesť suroviny 5 rôznych farieb, a tie by mali byť pripravené 5 rôznymi spôsobmi.


Mohlo by vás zaujímať:

Najdlhšie žijúci ľudia na svete prezradili tajomstvo dlhovekosti

5 krokov k dlhovekosti

Aktívna a šťastná staroba