Svetový unikát! Snímka z magnetickej rezonancie mamy a jej bábätka zachytáva niečo výnimočne krásne

Snímka z magnetickej rezonancie neurovedkyne a jej dvojmesačného bábätka ukazuje, aké jedinečné puto je medzi mamou a jej dieťaťom.

Táto snímka, uverejnená na facebook stránke NH Neuro Training zachytáva neurovedkyňu Rebeku Saxe ako bozkáva svojho dvojmesačného syna a tiež to, čo sa pri bozku deje v ich mozgoch.

zdroj foto: facebook NH Neuro Training

Mozog bábätka vyzerá na snímke z magnetickej rezonancie hladší a tmavší, čo je spôsobené výrazne nižším obsahom bielej hmoty v mozgu dieťaťa.

Biela hmota je typ tkaniva miechy a mozgu, ktorý obsahuje vysoký podiel myelinizovaných nervových vlákien, nazývaných neurity, ktoré sú vláknami neurónov. Názov je odvodený od jej bielej farby.

V koncovom mozgu sa biela hmota nachádza pod sivou hmotou, teda pod kôrou, a tvoria ju vlákna, ktoré vstupujú a vystupujú z kôry, ako aj dráhy, ktoré prepájajú jednotlivé časti nášho mozgu.

Na snímke je zachytená aktivita prebiehajúca v mozgu mamy, aj bábätka, počas bozku. Bozk vo všeobecnosti spôsobuje chemickú reakciu v ľudskom mozgu, zahŕňajúcu ´´výbuch´´ hormónu oxytocínu.

Hormón lásky

Oxytocín je ľudský hormón produkovaný v hypotalame, mozgovom podlôžku.

Je známy predovšetkým vďaka svojim účinkom regulácie laktácie, pôrodných sťahov či vytváraním väzby matky na dieťa tesne po pôrode.

Obzvlášť dôležitú úlohu hrá aj pri emocionálnych, sociálnych a kognitívnych procesoch v mozgu oboch pohlaví. Oxytocín sa u mužov aj žien uvoľňuje pri intímnych aktivitách.

Okrem toho je tento hormón spájaný s budovaním blízkosti medzi partnermi, ale aj rodičmi a deťmi. Práve preto sa mu hovorí „hormón lásky“ alebo „hormón zbližovania“.

Blízkosť nie je rozmaznávanie

Najdôležitejšou potrebou dieťaťa v prvých mesiacoch života je cítiť lásku, bezpečie a istotu. Toto všetko hľadá u matky, s ktorou je veľmi úzko prepojené.

Ako popisuje psychologička Margret Mahlerová, až medzi 8. až 10. mesiacom si dieťa začína uvedomovať, že ono a matka sú oddelené bytosti.

Spôsob, akým matka pristupuje k dieťaťu, sa teda stáva spôsobom, ako bude dieťa v dospelosti pristupovať k sebe samému.


Prečítajte si tiež:

Prvý rok dieťaťa- vývinová psychológia

Materské mlieko je jedinečné a nenapodobiteľné