Najtichšie miesto na svete existuje! Ľudia na ňom nevydržia ani hodinu

Toho, že ticho vraj lieči sa chytili americkí vedci a vyvinuli špeciálnu miestnosť, v ktorej sa však ticho po krátkom čase stáva neznesiteľným. Miestnosť vyvinuli Orfield Laboratories v Minneapolise a doteraz v nej nikto nevydržal dlhšie než 45 minút.
žena ukazujúca ako byť ticho

Zdroj: Pexels.com

Ako veľa ticha je príliš veľa?

Občas všetci potrebujeme chvíľku ticha a čas len sami pre seba. Ak je však zrazu ticha až príliš, môžete sa z toho zblázniť. Doslova. Alebo, v lepšom prípade, začať trpieť halucináciami.

K takému záveru prišli výskumníci laboratórií Orfield Laboratories v Minneapolise. Študovali reakcie ľudí na pobyt v tzv. anechoickej komore.

Anechoická miestnosť si vyslúžila svoje miesto aj v Guinnessovej knihe rekordov ako najtichšia miestnosť na svete. Absorbuje totiž až 99,99% zvukov.

Ak je ticho v priemernej miestnosti, prístroje namerajú približne 30 decibelov. V tejto miestnosti však prístroje ukazujú len 9 decibelov.

najtichšia miestnosť sveta

Vo vnútri najtichšej miestnosti sveta. zdroj foto: wikipedia.org

Steny, strop a podlaha v najtichšej miestnosti sveta sú zo špeciálnych materiálov, ktoré zvuk absorbujú, nie odrážajú, ako väčšina iných povrchov.

Odtiaľ pochádza aj názov anechoická miestnosť, teda miestnosť bez echa, bez ozveny.

Vyzývame ľudí, aby prišli a posedeli si v najtichšej miestnosti na svete po tme. Jeden reportér v nej vydržal 45 minút. Keď je ticho, uši sa tomu prispôsobia. Paradoxne, čím je väčšie ticho, tým viac zvukov počujete. Počujete svoje vlastné srdce, niekedy dokonca aj pľúca a zdá sa vám, že vaše brucho je omnoho hlučnejšie, než inokedy. V anechoickej miestnosti sa sami stávate zvukom,“ uviedol zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Orfield Laboratories, Steven Orfield.

Vesmír je jedna veľká anechoická miestnosť

Podobné miestnosti využíva aj NASA na testovanie astronautov. Tí sú umiestnení do tichej miestnosti, kde ležia v nádobe naplnenej vodou.

Skúma sa, za aký čas sa dostavia halucinácie a ako sa s nimi astronauti vyrovnajú. Vesmír je totiž ako jedna veľká anechoická miestnosť a je nevyhnutné, aby sa astronauti v takých podmienkach dokázali sústrediť.


Prečítajte si aj tieto zaujímavosti:

To, čo vyteká z vášho krvavého stejku, nie je krv! Pravda vás prekvapí

Majú Japonci liek na dlhovekosť?