Gaštany sú skvelé pre naše zdravie! Týchto 7 dôvodov vás presvedčí, aby ste si na nich pochutili aj tento rok

Gaštany možno pôsobia ako bežný druh orechov, no okrem lákavej vône a jedinečnej chuti majú aj mnoho zdraviu prospešných účinkov. Ocenia ich aj ľudia s vysokým krvným tlakom, osteoporózou či celiatici .
gaštany

Zdroj: Unsplash.com

Gaštany sú potravinou, ktorá je známa tisícky rokov. V Číne je to viac ako šesťtisíc rokov, v Európe asi tritisíc rokov, a už starí Gréci považovali gaštany za prospešnejšie ako napr. mandle či vlašské orechy.

Zberajú sa v období od začiatku septembra až do konca októbra, kedy sa tzv. „ježkovia" otvárajú a vypadávajú z nich zrelé plody.

Najznámejšie sú varené gaštany, ako súčasť tort a zákuskov, samozrejme nesmieme zabúdať ani na gaštanové pyré, ale tiež na delikatesu, ktorou sú pečené gaštany, nepísaný symbol jesene.

Gaštany majú pomerne nízky obsah vody, vysoký obsah sacharidov (cukor a škrob) a vlákniny. Obsahujú tiež bielkoviny a z tukov sú to najmä esenciálne mastné kyseliny (kyselina linoleová a kyselina linoleinová), sú zdrojom vitamínov najmä skupiny B a vitamínu C a E, z minerálnych látok draslík, vápnik, fosfor, zinok, mangán, horčík, železo.

Neobsahujú sodík, čo z nich robí vhodnú potravinu pre ľudí so srdcovými chorobami a vysokým krvným tlakom. Sú bezlepkové, takže si na nich môžu pochutiť aj ľudia trpiaci celiakou.

gaštany

Zdroj: Unsplash.com

7 zdravotných dôvod, prečo jesť gaštany

  1. Posilňujú imunitný systém

Gaštany sa od ostatných orechov líšia aj tým, že obsahujú vitamín C. Tento vitamín je kľúčovým bojovníkom proti škodlivým voľným radikálom. Dávajte však pozor na vhodnú úpravu, pretože teplo vitamín C ničí.

  1. Pôsobia na hustotu kostí

Vďaka obsahu kľúčových minerálov, medi a horčíka, priaznivo ovplyvňujú denzitu kostí, čo ocenia najmä starší ľudia so sklonom k osteoporóze.

  1. Pomôžu pri vysokom krvnom tlaku

V sto gramoch gaštanov sa nachádza 518 mg draslíka. Práve tento minerál pôsobí na znižovanie vysokého krvného tlaku.

  1. Odstraňujú tráviace ťažkosti

A to vďaka vysokému obsahu vlákniny, ktorá pomáha udržiavať zdravý tráviaci trakt, posilňuje črevnú peristaltiku a zabezpečuje lepšie vstrebávanie živín.

  1. Prispievajú k psychickej pohode a zlepšujú činnosť mozgu

Za tieto dva pozitívne účinky sú zodpovedné hlavne vitamíny zo skupiny B, konkrétne niacín, pyridoxín, tiamín a riboflavín.

pečené gaštany

Zdroj: Unsplash.com

  1. Prospievajú srdcu

Gaštany obsahujú aj mononenasýtené mastné kyseliny (kyselinu olejovú a palmitolejovú), ktoré sú dôležité pre kardiovaskulárne zdravie.

  1. Sú zdrojom energie Pochúťka, ktorá vás zasýti a dodá energiu. V sto gramoch gaštanov sa nachádza 195 kalórií.

Zatiaľ čo u nás sú gaštany predzvesťou Vianoc, v krajinách na juhu Európy sú bežnou súčasťou jedálnička. Vo Švajčiarsku obľubujú gaštanovú múku aj gaštanové pivo. Taliani majú dokonca vlastné múzeum gaštanov.

To, že gaštany majú naozaj širokú škálu využitia, vedeli už aj naše staré mamy, ktoré vo vreckách nosili za hrsť plodov. Dlho sa nepoznal pravý dôvod ich konania a tak sa začalo tradovať, že gaštany majú magickú moc.

Pravda bola však úplne iná. Starším ľuďom postupne s vekom odchádza jemná motorika a prichádzajú problémy s kĺbmi. Práve stláčanie gaštanov im pomáhalo udržiavať svoje ruky v kondícii.


Súvisiace články:

Týchto 6 druhov orechov by ste mali zaradiť do svojho jedálnička

Gaštany môže jesť takmer každý. Viete prečo?