Karel Gott (†80) podľahol akútnej leukémii. Táto zákerná choroba zabíja deti aj dospelých

Niekoľko rokov statočne bojoval s rakovinou lymfatických uzlín, ale tento rok mu lekári diagnostikovali akútnu leukémiu. Ľudia s akútnou leukémiou, ktorí nie sú liečení, prežívajú len 2 až 3 mesiace. Aj Karel Gott napokon následkom tejto zákernej choroby podľahol.

Tisíce osobností a fanúšikov maestrovi vyjadrovali podporu a priali zlepšenie stavu. Bohužiaľ sa tak nestalo a Karel Gott vo veku 80 rokov podľahol následkom akútnej leukémie.

"S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera, krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny," oznámila manželka Ivana Gottová.

Začiatkom novembra 2015 lekári oznámili, že spevákovi diagnostikovali takzvaný Non-Hodgkinov lymfóm, najrozšírenejší druh zhubného nádoru lymfatického systému. Zistili to pri operácii náhlej brušnej príhody, ktorú spevák podstúpil niekoľko dní predtým.

Lekári Gottovi ihneď začali podávať cielenú onkologickú liečbu. Koncom februára 2016 prekonal poslednú chemoterapiu a neskoršie vyšetrenia ukázali, že nádorové ochorenie úplne vymizlo.

V nasledujúcich rokoch sa Gott opakovane vracal do starostlivosti lekárov, okrem iného podstúpil operáciu brušnej dutiny, operáciu chrbtice alebo operáciu akútnej črevnej nepriechodnosti. Trápili ho tiež zápaly dýchacích ciest a zápaly pľúc.

Čo je akútna leukémia?

Zatiaľ čo chronická leukémia má dlhodobý priebeh, telo sa postupne snaží prispôsobiť poruche, pri akútnej leukémii je stav oveľa vážnejší. To, že je leukémia akútna, znamená, že ochorenie sa v tele neukrývalo - vzniklo náhle a má prudký priebeh.

Na rozdiel od iných druhov rakoviny, ktoré vzniknú na jednom mieste ako napríklad rakovina prsníka je v prsníku, alebo rakovina prostaty v prostate a potom sa šíria alebo metastázujú, rakovina u pacientov s leukémiou je prítomná v celom tele už na začiatku diagnózy z dôvodu normálnej cirkulácie v krvnom obehu,“ uvádza Národný onkologický inštitút na svojej informačnej stránke.

Prečo dokáže akútna leukémia zabíjať tak rýchlo?

Pri akútnych leukémiách sa masívne tvoria nefunkčné krvinky. Kostná dreň postupne vyhasína a klesá počet červených krviniek prenášajúcich kyslík.

Znižuje sa aj počet krvných doštičiek zodpovedných za zrážanie krvi. Zároveň tiež klesá počet zdravých bielych krviniek, ktoré sú nevyhnutne potrebné na boj proti infekciám.

Tým sa dokonalý systém obranyschopnosti, krvného zrážania a zásobenia buniek kyslíkom vážne naruší a vedie k rýchlej smrti.

Existujú dva podtypy akútnej leukémie, rozlišujeme akútnu myeolidnú leukémiu a akútnu lymfoblastovú leukémiu. Každá sa typicky objavuje v inej vekovej skupine pacientov. Akútna myeloidná leukémia prevažne postihuje dospelých a zriedkavejšou lymfoblastovou leukémiou zas trpia najmä deti.

Karel Gott trpel akútnou myeolidnou leukémiou.

ilustrácia bielej krvinky pacienta s leukémiou, zdroj foto: primar.sme.sk

Extrémne náročná liečba

Prognóza akútnych leukémií nie je priaznivá a s vekom sa zhoršuje, hoci vývoj choroby závisí aj od jej typu. Aj napriek kvalitnej liečbe je riziko návratu akútnej leukémie, žiaľ, veľmi vysoké.

Ľudia s akútnou leukémiou, ktorí nie sú liečení, však prežívajú len 2 až 3 mesiace. Tí, ktorí sú diagnostikovaní včas a môžu podstúpiť agresívnu liečbu, sa vyliečia len v 30 až v 50 % prípadov.

Cieľom liečby akútnych leukémií je obnoviť normálnu krvotvorbu. Používajú sa lieky zo skupiny cytostatík, teda chemoterapia.

Liečba je extrémne náročná psychicky aj fyzicky, pretože tieto lieky zabraňujú ďalšiemu rastu nádorových, ale aj zdravých buniek. Ak sa nedarí obnoviť normálnu krvotvorbu, je nutná transplantácia kostnej drene, ktorá môže pacientom zachrániť život.

Liečba je dôležitá aj po vymiznutí príznakov, pretože hrozí návrat choroby.

Aké sú príznaky akútnej leukémie?

Príznaky akútnej myeloickej aj lymfoblastovej leukémie sú podobné a prejavujú sa ako:

  • malátnosť, únava a pocit vyčerpania, bežná aktivita človeka veľmi vyčerpáva a ani po dlhom spánku či odpočinku sa necíti zregenerovaný;

  • anémia, alebo chudokrvnosť, človek je bledý, bledé má aj pery a sliznice;

  • infekcia, ktorá nereaguje na liečbu;

  • krvácavé prejavy v podobe bodkovitého krvácania na koži a slizniciach; môžu sa však vyskytnúť aj rozsiahlejšie plošné krvácania, nezastaviteľné krvácanie z nosa a ďasien, podliatiny bez predchádzajúceho zranenia;

  • bolesti a zmeny na ďasnách a v ústach;

  • poruchy zraku či sluchu;

  • stavy zmätenosti a nevysvetliteľnej agresivity;

  • poruchy vedomia;

  • zväčšenie pečene a sleziny, postihnutie mozgu, sťažené dýchanie.

Akútna myeolidná leukémia je smrteľné ochorenie. Vďaka chemoterapii a transplantácii kostrnej drene, sa z nej však pacienti dokážu vyliečiť. Približne 25 až 40 % pacientov vďaka liečbe môže prežiť ďalších päť rokov.


Prečítajte si tiež:

Vitamín B17-účinná zložka v prevencii rakoviny

7 rád ako predísť rakovine