Chráňte si svoj zrak a pri dlhodobom pozeraní do monitora počítača dodržiavajte túto zásadu! Odporúča lekár z očnej kliniky

Zraku, ktorým vnímame zhruba 80 % informácií o svete okolo nás, je potrebné venovať viac pozornosti. Dnes sú naše oči oveľa viac vystavené rôznym typom žiareniu. Neustále pozeráme do obrazoviek mobilných telefónov, tabletov, či monitorov počítačov. Čo všetko ničí naše oči a aká je najlepšia prevencia?
muž pozerajúci do notebooku a telfónu

Zdroj: Unsplash.com

Oči sú jedným z najkomplexnejších orgánov ľudského tela a druhým najzložitejším, hneď po mozgu. Starostlivosť o oči a zrak by mala byť v akomkoľvek veku našou každodennou samozrejmosťou.

Už malé deti sú predsa poúčané, čo robiť, respektíve nerobiť, aby si oči nekazili. V dospelosti však často zabúdame hlavne na elektromagnetické vlnenie, WiFi, bluetooth či telefónny signál 3G, 4G alebo 5G, ktorý je dnes už v podstate všade okolo nás.

Mnohí ľudia v rámci svojej práce pozerajú do monitora počítača aj niekoľko hodín denne.

Problémom je najmä, keď človek pri práci s tabletom či mobilom pozerá do obrazovky z veľmi malej vzdialenosti. Čo to môže spôsobiť už vidíme napríklad v Ázii, kde takmer 100% populácie mladých ľudí nosí okuliare do diaľky. S tým sú spojené medicínske problémy, ktoré budú musieť riešiť o 10-20 rokov. U nás sme zatiaľ taký vysoký počet krátkozrakých pacientov nezaznamenali,“ vysvetľuje MUDr. Juraj Haličko, PhD., lekár z očnej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin.

Dajte si pauzu a zacvičte si s očami

Oči by si mali od dlhého pozerania pravidelne oddýchnuť. Často napríklad zabúdame na úplne jednoduchú a prirodzenú vec pre naše oči, na žmurkanie. Vyskúšajte sa každú hodinu vzdialiť od monitora alebo TV prijímača aspoň na 10 minút.

Zapozerajte sa cez okno do diaľky a kto chce, môže si očné svaly precvičiť ľahkými cvikmi.

Pri pozeraní filmov na tablete treba dodržiavať zásadu 20-20-20, takisto ako pri pozeraní do monitora PC, čiže každých 20 minút si dať pauzu, pozrieť sa na 20 sekúnd na vzdialenosť 20 stôp (čo je aspoň 6m), “ radí lekár z očnej kliniky.

oko človeka

Zdroj: Pixabay.com

Vplyv na naše oči a kvalitu zraku má celkom určite aj svetlo. Mnohí si myslíme, že ´´kaziť zrak´´ nám môže aj čítanie pri zlom svetle.

Bežne pacientom nezakazujeme čítať v tme. Oči máme na to, aby sme pozerali a keď potrebujeme v noci šoférovať, alebo niečo prečítať tak nám oči fungujú dobre. Maximálne môžete mať oči unavené, čo býva najčastejšie spôsobené únavou očných svalov. Ale to je komplikovanejšie, lebo nie len čítanie v noci, ale aj množstvo práce či čítania na blízko, a času stráveného vonku, sú zodpovedné za rozvoj krátkozrakosti,“ dodáva MUDr. Juraj Haličko, PhD.

Správna výživa očí

Zdravie svojich očí a zrak celkovo je potrebné posilniť aj zvnútra. Svoj jedálniček preto obohaťte o omega-3 mastné kyseliny, luteín a zeaxantín. Ochrániť oči pred voľnými radikálmi vám zase pomôžu vitamíny A, C, E a zinok.

Bez výčitiek si preto môžete pochutnávať na rybách, orechoch, listovej zelenine, ale aj pomarančoch, brokolici, vaječných žĺtkoch či celozrnnom pečive.

Nežmúrte, radšej absolvujte očné vyšetrenie!

Mnoho ľudí ma tendenciu žmúriť, resp. sa žmúrením snaží zaostriť zrak na nejaký predmet, obraz, či text.

Trápiť sa žmúrením nemá zmysel. Treba prísť na očné vyšetrenie. Takisto „mestská legenda“, keď si už raz dám okuliare - zlenivejú mi oči, neplatí. Jednoducho pri nosení okuliarov si človek zvykne na kvalitnejší obraz a potom mu už vadí ten rozmazaný,“ upozorňuje MUDr. Juraj Haličko, PhD., z očnej kliniky v Martine.

Návštevu očného lekára určite neodkladajte v týchto prípadoch:

  • ak spozorujete akútny stav, ktorý vznikol bez zjavného podnetu
  • pokiaľ pocítite bolesť, začervenanie či zhoršené videnie bez toho, aby ich zavinilo napríklad cudzie teleso v oku či zápal spojiviek z prechladnutia
  • pri chronických neustupujúcich ťažkostiach, ktoré sa nezlepšujú ale majú tendenciu postupne sa zhoršovať
  • raz ročne v rámci preventívnej očnej prehliadky.

Prečítajte si aj ďalšie články k téme:

Ako sa menia oči a zrak s vyšším vekom?

Nepodceňujte preventívne očné prehliadky!

Ivanka082

Když se podíváme na to, kolik lidí dnes pracuje v IT www.tera.cz a jakým směrem jde trend, tak můžeme jen těžko odsuzovat předpověď, že se všichni jednoho dne nesejdeme na očním. Technologie jdou pravda dopředu, ale tento styl práce není prostě naše tělo dlouhodobě a evolučně zvyklé. Jdeme moc rychle.

rastlinocka

mne sa osvedčili sklá na okuliaroch proti modrému žiareniu. neviem, čo by mohlo byť ešte účinnejšie. jedine na tie monitory a displeje nepozerať :D