V Banskobystrickom kraji hlásia epidémiu salmonelózy. Ľudia ochoreli po konzumácii syra

Počas minulého týždňa zaznamenali šesť prípadov salmonelózy, v okrese Zvolen sa objavil svrab.
žena na nemocničnej posteli

Zdroj: Pixabay.com

Hrudka ovčieho syra spôsobila salmonelózu

Epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica zaznamenali počas minulého týždňa šesť prípadov epidemického výskytu salmonelózy.

Ochorenia sa vyskytli v epidemiologickej súvislosti po konzumácii syra – ovčej hrudky, zakúpenej v predajni s legálnym predajom takéhoto výrobku,“ informovala hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici Mária Tolnayová.

Klinické príznaky ochorenia boli bolesti brucha, kŕče, teplota a hnačky. Hospitalizovaní boli dvaja pacienti. Zo stolice chorých bola v štyroch prípadoch vykultivovaná Salmonella enteritidis, pričom dva prípady vykazujú lekári v epidemiologickej súvislosti.

Salmonelóza je infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejavuje ako akútne hnačkové ochorenie. Človek sa nakazí kontaminovanou potravou.

Príčinou vzniku epidémií salmonely je nedodržiavanie správnej technológie pri príprave stravy, najmä nedostatočná tepelná úprava a skladovanie surovín, ako aj hotovej stravy, mimo chladiacich zariadení.

baktéria salmonely

Zdroj: Pixabay.com

Vo Zvolenskom okrese sa vyskytol svrab

Epidemiológovia z okresu Zvolen zase hlásili tri ochorenia na svrab zo zdravotníckeho zariadenia v okrese Krupina.

Možnému ochoreniu bolo vystavených až 15 ľudí. Spoločným prameňom nákazy bol pacient s príznakmi ochorenia na svrab.

Protiepidemické opatrenia v ohniskách nákazy odborníci príslušného RÚVZ, podľa hovorkyne, zabezpečili.

Svrab je infekčné ochorenie kože, spôsobené parazitom známym pod názvom zákožka svrabová. Prejavuje sa neznesiteľným svrbením vo večerných hodinách alebo po uložení sa do postele.

Toto infekčné ochorenie sa často zamieňa s kožným ekzémom a následne je nesprávne liečené. K prenosu dochádza pri priamom kontakte s infikovaným človekom, bola dokázaná i forma prenosu zo psa.

Prenáša sa tiež pohlavným stykom. K prenosu dochádza aj pri kontakte s oblečením, so spodnou bielizňou či spoločne používanými predmetmi (spoločné ubytovne, tábory, školské zariadenia, prípadne nízky hygienický štandard).


Prečítajte si tiež:

Úrad verejného zdravotníctva radí ako predísť nákazám z pokazeného jedla

Prevencia nákazy svrabom