Úrad verejného zdravotníctva radí: ako predísť nákazám z pokazeného jedla?

Horúčavy môžu prispieť k vzniku nepríjemných ochorení tráviaceho traktu. Ak si chcete užiť letné pochúťky v zdraví, dbajte pri ich príprave najmä na dodržiavanie hygieny, správnych technologických postupov a skladovania.

Vyjadrenie odborníka ku nákazám z jedla

,,Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä gastrointestinálny systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh,“ upozorňuje Ján Mikas, hlavný hygienik SR. Vo veľkej väčšine prípadov sa prenášajú kontaminovanými potravinami, najmä mäsom a mäsovými výrobkami, vajcami alebo výrobkami z vajec, cukrárenskými výrobkami s obsahom vajec, tepelne nespracovanými mliečnymi výrobkami.

Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie. ,,Ochorenia vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli., “ dodáva Ján Mikas.


Prečítajte si tiež:

Čo spôsobujú niektoré potraviny v našom organizme?


Salmonelózy

Salmonelózy patria u nás k ochoreniam s najvyššou chorobnosťou. Vlani bolo hlásených 7 373 ochorení na salmonelózu, čo predstavuje chorobnosť 135,45/100 000 obyvateľov. Oproti roku 2017 stúpol ich počet o 17,7 % a za posledných päť rokov má narastajúci trend. Salmonely zároveň spôsobujú najväčší počet epidémií.

V roku 2018 bolo na Slovensku hlásených celkovo 501 epidémií salmonelóz ( za epidémiu sa pokladajú dvaja a viac chorých), z toho 174 epidémií bolo s počtom chorých 3 a viac osôb v jednom ohnisku. Najčastejšie sa ľudia nakazili po konzumácii vajec a výrobkov z nich. Druhým najčastejším faktorom prenosu bolo mäso a mäsové výrobky.

Najviac chorých osôb zaznamenali epidemiológovia v rámci rodinných osláv a udalostí, napríklad svadieb a krstín.

Najviac epidémií salmonelózy bolo vlani v Žilinskom (38) a v Prešovskom kraji (32). Nasledoval Banskobystrický kraj s 25, Trnavský a Trenčiansky kraj v každom po 19 epidémií, Košický s 18, v Nitrianskom bolo 17 a v Bratislavskom kraji 6 epidémií.

Príznaky salmonelózy:

  • vysoká teplota

  • nevoľnosť

  • kŕčovité bolesti

  • zvracanie

  • zelené hnačky s prímesou krvi

  • nastupujú 6 – 72 hodín po skonzumovaní kontaminovaného jedla

Salmonely ničí teplota 70 stupňov počas desiatich minút. Musí byť dosiahnutá rovnako vo všetkých častiach pripravovaného pokrmu.

Kampylobakterióza

Prvenstvo medzi ochoreniami, ktoré spôsobujú skazené potraviny, patrí kampylobakteriózam. Za posledných desať rokov zaznamenávajú epidemiológovia narastajúci trend. Kampylobakteriózy však spôsobujú menej epidémií ako salmonely.

V roku 2018 na Slovensku zaznamenali 8 428 ochorení na kampylobakteriózu, chorobnosť predstavuje 154,84/100 000 obyvateľov. Celkovo bolo hlásených 176 epidémií kampylobakteriózy, z toho v 22 epidémiách ochoreli traja a viac ľudí.

Najčastejšie bolo zdrojom ochorení mäso a mäsové výrobky, pričom najhoršie vyšlo kuracie mäso.

Takmer všetky epidémie kampylobakteriózy s 3 a viac infikovanými osobami vznikli na rodinných stretnutiach.

Najviac epidémií hlásili v Trnavskom kraji - 7, Prešovský a Nitriansky kraj mal každý po 4 epidémie, Košický kraj 3 a v Banskobystrickom kraji a v Žilinskom kraji po sa vyskytli 2 epidémie kampylobakter.

Príznaky kampylobakteriózy:

  • bolesť brucha

  • hnačka

  • horúčka

  • bolesti hlavy a svalov

  • niekedy zvracanie

  • prejaví sa 1- 7 dní po skonzumovaní kontaminovaného jedla

Rizikovým potravinami sú surové hydinové mäso, surové mlieko a tepelne neopracované mliečne výrobky, nedostatočne tepelne opracované alebo opätovne kontaminované výrobky z mäsa a neupravenej pitnej vody.

Niekoľko rád, ako predísť nákazám z pokazeného jedla

Neumývajte surové mäso namáčaním vo vode. Potraviny ako mäkké mäsové výrobky, čerstvé mäso, mliečne výrobky, čerstvé cukrárenské výrobky, šaláty či omáčky nakupujte do chladiacej tašky, dopravte domov čo najskôr a dajte hneď do chladničky. Nevytvárajte si zbytočne veľké zásoby potravín a snažte sa ich spracovať čo najrýchlejšie. Pri rozbíjaní vajíčok dávajte pozor na to, aby ste ich obsah nekontaminovali škrupinou alebo rukami. Nespracúvajte na jednej pracovnej ploche a rovnakými kuchynskými nástrojmi surové a tepelne upravené suroviny.

Pri grilovaní dbajte na správnu prípravu – mäso nakrájajte na tenšie plátky alebo menšie kúsky a naklepte ho, odstráňte z neho kožu i tuk a pečte ho na hliníkovej fólii. Grilujte pri miernejšej teplote – tak, aby bolo menej spálené na povrchu, ale prepečené aj v strednej časti. Tráviace ťažkosti môžu spôsobiť aj nedostatočne tepelne upravené potraviny. Okrem dodržiavania osobnej hygieny používajte pri grilovaní čisté náčinie, utierky a myslite na ochranu jedál pred hmyzom. Pokrm skonzumujte čo najskôr.


Prečítajte si aj tento článok:

Takto zistíte, že ste sa otrávili jedlom! Pozrite sa, ako si môžete pomôcť