Lovec búrok: Búrka dokáže vzniknúť priamo nad našou hlavou do 15 minút

Tomáš Ralbovský "loví búrky", zachytáva unikátne fotografie bleskov a iných prírodných úkazov na Slovensku. Podľa niekoho to môže byť zvláštne hobby, no vďaka Tomášovi a jeho kolegom z OZ Severe Weather Slovakia, sú ľudia pravidelne informovaní o búrkach, silnom vetre, či väčších zrážkach. V rozhovore sme sa rozprávali o tom, ako zistíme, že sa blíži búrka, ako sa správať, keď nás už búrka zastihne, ale aj o tom, čo najdesivejšie počas búrky zažil.
lovec búrok

Zdroj: súkr.archív

Spolu s kolegami ste založili OZ Severe Weather Slovakia, ktoré prináša na svojej FB stránke informácie o počasí, búrkach a rôznych zaujímavých prírodných úkazoch u nás, aj vo svete. Ako si sa k tejto záľube v búrkach dostal?

Na začiatku sme boli "len" FB stránka, ktorá vznikla v roku 2012. Podnetom pre založenie stránky bolo to, že som chcel pomocou nej varovať svojich priateľov pred blížiacimi búrkami. V čase, keď ma zastihla táto myšlienka, boli práve moji priatelia na festivale, kam sa blížila búrka.

Tento rok sme prešli na OZ, aby sme sa mohli posunúť ďalej. Základnou myšlienkou našej stránky a OZ je informovanie ľudí o búrkach, o silnom vetre, možnom krupobití, väčších zrážkach, či už formou krátkodobej predpovede ( na 6 hodín dopredu) alebo strednodobej predpovede na 1-2 dni.

V čase búrok nájdu čitatelia na našej stránke v polhodinových intervaloch informácie o tom, kde sa nachádzajú búrky a akým smerom postupujú, takže sa vedia pripraviť na prípadnú zmenu počasia, a tým ochrániť nielen seba, rodinu a priateľov, ale aj svoj majetok. A to je aj to, čo ma na tom baví.

Pomáhame ľudom, informujeme ich, navzájom sa na stránke delíme spolu s fanúšikmi o nádherné fotky, o informácie, takže sme jedna veľká komunita.

Vieš mne, ako bežnému pozorovateľovi počasia a búrok, vysvetliť, ako taká búrka vzniká?

Jasné! Budem rozprávať o najbežnejších búrkach, ktoré sa vyskytujú počas leta a ľudovo povedané, jedná sa o búrky “z tepla“. Pokúsim sa to vysvetliť tak, aby to bolo zrozumiteľné pre každého, teda bez odborných výrazov.

Predstavme si bublinu vzduchu (akokoľvek veľkú), ktorá sa vyskytuje pri zemi. Po tom ako táto “bublina“ dosiahne teplotu vyššiu ako je okolie (v dôsledku denného ohrevu zemského povrchu), uvoľní sa od zeme a začne vystupovať nahor. Keďže vieme, že teplý vzduch je ľahší ako studený, tak má tendenciu stúpať nahor. Chladnejší vzduch je ťažší, a teda klesá nadol.

Celý proces by sme mohli prirovnať teplovzdušnému balónu, ktorý stúpa nahor práve vďaka teplému vzduchu. Po tom, čo sa uvoľní bublina vzduchu zo zeme, tak sa počas výstupu nahor ochladzuje, akonáhle sa ochladí na rosný bod, začína kondenzovať. Pri kondenzácii sa uvoľňuje ďalšie teplo, ktoré spôsobí miernejšie ochladzovanie vystupujúcej bubliny vzduchu.

Bublina vzduchu stúpa a ochladzuje sa dovtedy, pokiaľ teploty nie sú v rovnováhe s prostredím. Akonáhle nastáva rovnováha teplôt, prípadne je okolitý vzduch teplejší, bublina vzduchu prestáva stúpať a začína klesať nadol.

Oblak, ktorý vzniká týmto spôsobom, najskôr dosahuje výšku rádovo desiatky metrov, počas výstupu bubliny mohutnie a až keď dosahuje výšku nad 6 km, môže prinášať prvé slabé až mierne prehánky. Ak vo svojom raste pokračuje ďalej môže dosiahnuť výšku aj 12 km a vtedy sa už môže jednať o búrku.

Samozrejme toto je len úplne laické vysvetlenie, vznik búrky ovplyvňuje ešte veľa faktorov.

Aké najdôležitejšie informácie o počasí, búrkach a bleskoch by mal podľa teba vedieť každý človek?

  1. Základom je rozoznať búrku aj na vzdialenosť.
  2. Poznať aspoň základnú búrkovú oblačnosť, napríklad ak vidíme stúpať oblak do výšky, treba sa mať na pozore, lebo je šanca, že z nej môže vzniknúť búrka.
  3. Treba vedieť aj rozoznať typy bleskov, ktoré vám pomôžu vytvoriť si ako tak obraz o sile búrky a jej nebezpečenstve.

Môžem aj ja ako laik, napr. počas turistiky, zistiť, že sa blíži poriadna búrka? Aké sú základné varovné signály, ktoré by mal poznať každý?

Hneď na začiatok by som poznamenal, že ak sa chystáte na turistiku je dôležité si pozrieť predpoveď počasia. Ak v danej lokalite hrozia búrky, tak odporúčam ísť skoro ráno, resp. vôbec.

Základný znak toho, že sa blíži búrka, som už spomínal - je to rýchlo stúpajúci oblak. Veľakrát sa tento jav dá zachytiť aj voľným okom. Ak v diaľke spozorujete oblak, ktorý je vertikálne mohutný, poprípade už má tvar nákovy, tak sa s veľkou pravdepodobnosťou jedná o búrku.

Netreba si však myslieť, že búrka je ďaleko a máme čas. Lebo ten čas často nemáme. Existuje typ bleskov, ktorý dokáže putovať aj 25 km od búrky, tak isto búrka dokáže vzniknúť priamo nad našou hlavou do 15 minút.

Preto je potrebné mať hlavu stále hore a sledovať, ako sa vyvíja oblačnosť, poprípade používať overené aplikácie na pozorovanie pohybu búrok a oblačnosti.

Ak sa mi podarí na základe spomínaných signálov rozoznať, že sa blíži búrka, dokážem si aj vypočítať, kedy približne ma búrka zastihne?

Existuje klasický výpočet, ktorý nás učili už naše babky.

Ak udrie blesk, treba rátať sekundy. Každé 3 sekundy znamenajú 1km.

To vám dokáže pomôcť pokiaľ búrku vidíte a smeruje k vám. No búrka, napríklad na horách, môže byť stacionárna, a tak sa vám môže zdať, že je na mieste, no ona sa môže pomaly rozširovať.

Môžete si povedať, že búrka je ešte ďaleko, lebo ste napočítali napríklad 30 sekúnd. Rýchlosť búrky však záleží od prúdenia vo vyšších vrstvách, to znamená, že aj keď je pri zemi bezvetrie, neznamená, že aj hore je bezvetrie. Búrka tak môže putovať pomyselných 10 km pol hodinu, ale rovnakú vzdialenosť môže prejsť aj za 5 minút.

búrka na Slovensku

Zdroj: súkr.archív

Čo robiť v prípade, ak ma búrka zastihne? Máš nejaké užitočné tipy - ako sa zachovať, kde sa skryť, kde nie?

Ak už sa stane, že vás zasiahne búrka, odporúčam vyhľadať čo najskôr úkryt. Či už je to starý dom, chata alebo auto. Využiť sa dá aj skalný previs, kde sa ale nesmiete dotýkať stien, pretože aj tie môžu byť vlhké prípadne môžu obsahovať železo alebo iné látky, ktoré dobre vedú elektrický prúd.

Ak ste na voľnom priestranstve, treba sa zbaviť kovových vecí, dať ich do ruksaku a vzdialiť sa od neho aspoň 50 metrov. Potom si niekde čupnite, najlepšie do priehlbiny.

Určite nie je odporúčané si ľahnúť alebo utekať. Treba zachovať pokoj, aj keď áno, v takej situácii je to ťažké.

Čo si myslíš o súčasnom počasí? Máme veľké výkyvy teplôt, pomaly sa vytrácajú tzv. prechodné ročné obdobia, svet trápia hurikány, záplavy, masívne požiare. Odkedy ty pozoruješ počasie intenzívnejšie, vidíš v ňom nejaké radikálne zmeny?

V posledných rokoch je jasné, že sa mení podnebie aj u nás, či už sú to vyššie teploty v priebehu roka alebo sú to obdobia sucha, ktoré striedajú veľmi daždivé dni, prípadne teplé zimy.

Všeobecne platí, že pri vyšších teplotách sa viac vody vyparí zo zemského povrchu, takže automaticky treba aj viac padnutých zrážok, avšak to sa už nestáva. Častejšie sa stáva, že zrážky prichádzajú nárazovo, kedy padne na zem behom „chvíle“ veľké množstvo zrážok, a ďalšie dni už ostávajú takmer bez zrážok.

Zem a podnebie sa stále vyvíjajú. Sú rôzne procesy, ktoré v podnebí prebiehajú a prebiehať budú. Samozrejme táto téma je veľmi komplikovaná a obsiahla.

Ako je na tom Slovensko, čo sa týka počasia a výskytu búrok, v porovnaní s inými krajinami Európy a sveta?

Naše podnebie je vcelku vyrovnané oproti rôznym iným krajinám, kde sa vyskytujú rôzne teplotné extrémy, poprípade prírodné katastrofy. Ako isto vieme, Amerika má problém s tornádami a hurikánmi, Ázia mám pre zmenu problémy s tajfúnmi, severná Afrika má problém s nedostatkom zrážok. Každá krajina má to svoje. Počasie je v tomto nevyspytateľné.

Aký najkrajší a naopak najdesivejší prírodný úkaz sa ti podarilo doteraz vidieť, prípadne zachytiť na fotke?

Najkrajší je zároveň aj môj najdesivejší. Išlo o blesk, ktorý trafil do stožiara pri parlamente toto leto. K Bratislave sa blížila búrka, tak som sa rozhodol ísť na vyhliadku, ktorá sa nachádza pri parlamente. Robil som aj živý prenos na našu stránku, no keď už bola búrka príliš blízko, ukončil som ho a chcel som si urobiť ešte zopár fotiek.

Už som si hovoril, že odchádzam, keď v tom udrel blesk hneď za mojím chrbtom do stožiara a blesk, ktorý sa od neho oddelil udrel pár desiatok metrov odo mňa, takže som stál medzi dvomi bleskami, dá sa povedať v takom “véčku“. Na začiatku to bol pre mňa šok, potom však prišli emócie, aj úsmev, lebo som si uvedomil, že som práve zažil niečo, čo nezažije len tak hocikto.


Neprehliadnite:

Dôležité rady a zásady, ako sa správať pri búrke