Na Ukrajine sa šíri záškrt, evidujú tu už 20 prípadov. S rastúcim výskytom ochorenia spozorneli aj naši zdravotníci

Úrad verejného zdravotníctva SR monitoruje situáciu za našou východnou hranicou. Ku koncu októbra tam evidovali 20 prípadov. Oficiálne orgány verejného zdravotníctva na Ukrajine zatiaľ našu stranu nekontaktovali.
dieťa so záškrtom na Ukrajine

zdroj: commons.wikimedia.org

V súvislosti s výskytom záškrtu na Ukrajine preverujú epidemiologici Úradu verejného zdravotníctva a tiež regionálnych úradov spolu s lekármi v spádových prihraničných okresoch, stav zaočkovanosti populácie.

Hygienici sú podľa slov Daši Račkovej, z Úradu verejného zdravotníctva, pripravení prijať v spádových okresoch adekvátne a bezodkladné opatrenia na zamedzenie prenosu ochorení na záškrt z pohraničných oblastí Ukrajiny na Slovensko.

Očkovanie proti záškrtu je na Slovensku povinné

Na Slovensku Úrad verejného zdravotníctva eviduje v roku 2019 zatiaľ jeden laboratórne potvrdený prípad ochorenia na kožnú diftériu z okresu Sabinov.

Proti ochoreniu sú deti očkované v rámci pravidelného povinného očkovania v 3., 5. a 11. mesiaci života, k preočkovaniu dochádza v 6. a 13. roku života dieťaťa. Povinné preočkovanie proti záškrtu sa týka aj dospelých, vykonáva sa v 30. roku života a ďalej každých 15 rokov," vysvetlila Račková.

Čo spôsobuje záškrt a ako sa prejavuje?

Pôvodcom ochorenia je baktéria Corynebacterium diphteriae, ale klinické príznaky sú spôsobené jej produktom – vysoko účinným exotoxínom (jedom vylučovaným baktériami do okolia).

Ochorenie sa prenáša medzi ľuďmi kvapôčkami. Zdrojom nákazy sú chorí pacienti, ale aj bezpríznakoví nosiči. Inkubačná doba je veľmi krátka, 2 – 5 dní.

V pár dňoch dochádza k horúčke, bolestiam hrdla, brucha a končatín.

Záškrt sa prejavuje v nakazenej oblasti, na mandliach, ako aj v oblasti hrdla a nosohltana, a spôsobuje tu zápal, ktorý vedie k odumieraniu tkaniva.

Zápal spôsobuje opuch, zvyšuje sa dušnosť, objavia sa problémy s dýchaním a prehĺtaním. Na postihnutých miestach sa môžu objaviť šedo-belavé fľaky a reč postihnutého sa stáva „huhňavá“.

V extrémnych prípadoch môže účinok toxínov spôsobiť zápal srdcového svalu, poruchy fungovania pečene a obličiek. To môže tiež spôsobiť poškodenie nervov a nakoniec viesť až k ochrnutiu.


Súvisiace články:

Prehľad povinných očkovaní

Deti so zvládnutými hygienickými návykmi môžu predísť infekčným ochoreniam