Tieto zdanlivo zbytočné a nekoordinované pohyby majú vplyv na naše myslenie! Robíte ich aj vy?

Šťukanie pera o stôl, nervózne poklepávanie nohou o podlahu či hranie sa s vlasmi. Tieto pohyby majú podľa vedcov prekvapivý efekt na naše myslenie.
zamyslená žena

Zdroj: Pexels.com

Pohyby tela môžu ovplyvňovať myslenie

Aké pohyby vykonávame často nevedome? Je to napr. poklepkávanie nohou o podlahu, pohupovanie sa na stoličke či klikanie s perom. Vedci zistili, že podobné správanie sa prejavuje aj u myší. Dochádza k nemu v momente, keď sa musia sústrediť.

Profesorka Anne Churchland z Cold Spring Harbor Laboratory v New Yorku vysvetľuje, ako tieto pohyby súvisia s myslením skúmaných myší.

"Zdanlivo zbytočné pohyby, medzi ktoré patrí hranie sa s perom alebo nekoordinovaný pohyb nohami majú hlboký a rozšírený vplyv na mozgovú aktivitu myší," uvádza neurovedkyňa.

Vedci zatiaľ netušia, čo táto mozgová aktivita znamená, ale jednou z možností je, že pohyby tela môžu skutočne ovplyvňovať myslenie.

Súčasť procesu myslenia a rozhodovania

Vedci počas výskumu vycvičili niekoľko myší na to, aby olízali trysku, z ktorej sa objaví záblesk svetla alebo sa svetlo úplne rozsvieti. Pri plnení úlohy myši čakali na signál.

Keď sa sústredili na svoju prácu, výskumníci použili niekoľko metód na sledovanie správania mozgových buniek hlodavcov.

Videokamery a senzory pod myšami neustále zaznamenávali ich pohyby. Vedci zistili, že myši krútili nosmi, švihali fúzami a prepletali zadnými labkami, pričom sa neustále sústredili.

Jedna hypotéza, ktorú považujeme za zaujímavú, je, že tieto pohyby sú nejakým spôsobom súčasťou procesu myslenia a rozhodovania. Môže však existovať aj ďalší dôvod, ktorý ľudia predtým nezvažovali, a tým je, že je nevedomé pohyby sú súčasť toho, čo nazývame kognitívne procesy. Existuje veľa ľudí, ktorí sa chcú hýbať, keď myslia, " dodáva profesorka Anne Churchland.

Veci tiež uvádzajú , že tieto pohyby odrážajú neznáme priority zvierat. Jednou z možností je, že pohyby tela môžu úzko súvisieť s procesom myslenia.


Mohlo by vás zaujímať:

Vedci odhalili, že príčina ľavorukosti zrejme nie je vo vašom mozgu

Zázračné schopnosti, ktoré ukrýva náš mozog