Kam sa vytrácajú gentlemani?

Raritou sa stali práve gentlemani. V uliciach nájdete rôznych ľudí, ale gentleman to s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Kam sa všetci vytrácajú? Môže za ich stratu moderná doba?
Kam sa strácajú gentlemani?

Gentleman je muž, ktorý sa správa zdvorilo a čestne. | Zdroj: Shutterstock.com

Význam slova gentleman

Je veľmi dôležité vedieť, že slovo gentleman nemá pôvod v slove gentle (jemný), ale gen. Preto existuje rozdiel medzi používaním tohto slova dnes a v minulosti. Kedysi išlo o označenie muža najnižšej vrstvy anglickej šľachty, takýto človek mohol byť pokojne buran. V súčasnosti je opis úplne iný: „Muž správajúci sa zdvorilo a čestne.“

Gentlemanov je čoraz menej - čo za to môže?

Správať sa úctivo, čestne a zdvorilo by malo byť základné nastavenie mysle každého človeka, nie len muža. Mal by to byť životný štýl, celková reputácia spoločnosti ako takej. Bohužiaľ, všetky tri atribúty sa s príchodom modernej doby vytratili. Ľudia sa začali zaujímať len o seba, a to v každej jednej oblasti.

Generácia narodená po roku 2000 bola vychovaná v zmysle, že dievčatá sú si rovné s chlapcami a naopak. Úplne sa zabudlo na vzájomný rešpekt medzi pohlaviami. Pokiaľ chlap videl, že žene treba s niečím pomôcť, inštinktívne konal. Nanešťastie, takto to už nefunguje. Muži nadobudli pocit, že nie sú takí potrební ako kedysi. Žiaľ, za tieto pocity môžu aj ženy svojim odmietavým prístupom, ktoré zapríčiňuje u mužov pocit nevďačnosti.

Nájdu sa ľudia, ktorí zdvorilé odmietnutie mužskej pomoci označujú za feminizmus, lenže v takýchto prípadoch úraduje strach a nedôverčivosť. Žijeme v dobe, kedy nie je pomoc oceňovaná, pretože za ňou vidíme skryté úmysly. Denne sa utrvdzujeme v tom, že je tento svet skazený, pretože na každom rohu čaká niekto, kto nás chce okradnúť, oklamať či napadnúť. Aspoň, takto je to prezentované zo strany médií, preto je prirodzene pre ženu, že je nedôverčivá aj v prípade, že niekto nezištne ponúkne svoju pomoc.

Všetky tieto faktory sú príčinou toho, prečo sa gentlemani strácajú v dave a ženy sú čím ďalej tým obozretnejšie.


Prečítajte si aj súvisiacu tému:

Psychológ vysvetľuje: Prečo sú dnešní muži zoženštení a nevedia prebrať úlohu vodcu?