Počas Štedrého dňa je počet volaní na tiesňovú linku oveľa vyšší! Viete, v akých prípadoch volať 155?

Na tiesňovú linku 155 volajú počas najkrajších sviatkov roka aj chronickí pacienti, ktorým sa zhoršil zdravotný stav, psychicky chorí ľudia alebo osamelo žijúci seniori.
kedy volať tiesňovú linku 155

Zdroj: Flickr.com

Počet volaní na tiesňovú linku 155 je počas vianočných sviatkov omnoho vyšší, časť volaní však operátori vyriešia bez vyslania záchrannej zdravotnej služby.

Záchranári sú však často vyslaní aj na zásahy, pod ktoré sa podpísala nadmerná konzumácia alkoholu.

Sú to dopravné nehody, prípadne fyzické potýčky či rôzne úrazy a pády. Zapichnutá kosť v krku ako príčina volania na tiesňovú linku je skôr ojedinelá,“ priblížila hovorkyňa Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová.

Záchranári upozorňujú, že základom je prevencia

Jesť a piť by sme mali s mierou, a to počas celého roka, nielen cez sviatky. V prípade zdravotných ťažkostí je potrebné navštíviť lekára alebo zavolať na tiesňovú linku 155, kde operátor poradí, ako ďalej postupovať a v prípade urgentného stavu vyšle posádku záchrannej zdravotnej služby,“ uviedla hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Pri zažívacích problémoch k typickým príznakom patrí pocit plného brucha, nevoľnosť, až bolesti v oblasti brucha. Vyskytnúť sa môže aj napínanie na zvracanie, prípadne zvracanie.

Záchranári radia, že pri ľahšej forme zažívacích problémov postačí diéta – ideálny je nesladený čierny čaj, staršie pečivo alebo sucháre.

Pri ľahšej forme otravy alkoholom je ideálne vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pohyb na čerstvom vzduchu. Najdôležitejšie zo všetkého je poznať mieru, a to nielen pri vianočnom, ale aj pri akomkoľvek inom hodovaní.

Ak to s jedlom predsa len preženieme, je vhodné naordinovať si dvoj až trojdňovú očistnú kúru s konzumáciou ľahko stráviteľných pokrmov, s bohatým zastúpením ovocia a zeleniny. Trávenie naštartuje aj prechádzka alebo výlet do prírody.

Kedy volať linku záchrannej zdravotnej služby 155?

Vždy pokiaľ došlo k náhlemu ohrozeniu života, zdravia, vážnemu úrazu, alebo nehode s väčšími následkami.

Najčastejšie ide o:

  • poruchy vedomia až bezvedomie
  • náhle zastavenie krvného obehu spojené so zastavením dýchania
  • problémy s dýchaním, dusenie
  • mozgovú mŕtvicu
  • neobvyklé bolesti prípadne tlaky na hrudníku, vyžarujúce do horných končatín, krku, chrbta, často sprevádzané ďalšími príznakmi akými sú slabosť, nevoľnosť, dýchavičnosť a iné
  • vážny úraz, dopravná nehoda, masívne krvácanie, rôzne pády, topenie
  • otravu liekmi alebo chemikáliami
  • kŕčové stavy
  • popáleniny, omrzliny, prehriatia a podchladenia,
  • pôrod

Ďalšie dôležité informácie, ako postupovať pri volaní tiesňovej linky nájdete na 155.sk


Prečítajte si tiež:

Neprežeňte to cez sviatky s alhokolom!

10 tipov ako sa na Vianoce neprejesť