Nový urgentný príjem v Národnom ústave detských chorôb! Rodičia s deťmi už nebudú musieť sedieť v čakárni, lekár príde za nimi do ošetrovne

Pracovisko, jediné svojho druhu na Slovensku, otvorili v piatok. Fungovať by malo od marca 2020.
Nový urgentný príjem v Národnom ústave detských chorôb

MZ SR | Zdroj: Facebook.com

Urgentný príjem v Národnom ústave detských chorôb je postavený podľa novej filozofie, keď sa pacient stáva pacientom hneď, ako prekročí prah nemocnice, nie až keď ho uvidí lekár ambulancii.

Pri príchode na urgent sa pacienta ujme sestra na triediacej ambulancii. Posúdi jeho stav a umiestni ho do konkrétnej ošetrovne.

Kým sa pacient bude pripravovať, lekár sa stihne venovať inému pacientovi.

Napríklad, ak pacient po vyšetrení pediatrom bude ešte potrebovať vyšetrenie špecialistom, počká naňho v ošetrovni a nie v čakárni, ako to bolo doteraz, aby neblokoval ambulanciu. Zanechávame tak v histórii koncept, kedy lekár sedel v ambulancii a pacienti prichádzali za ním,“ priblížil primár oddelenia urgentného príjmu Marcel Brenner.

Lekári by mali stihnúť ošetriť viac pacientov

Oddelený bude už vstup na urgentný príjem – inou cestou budú prichádzať pacienti sami, inou ich budú privážať sanitky.

Hneď pri vchode je umiestnená izolačka, ktorá sa bude dať použiť pre pacientov s podozrením na nákazlivé ochorenia. Potenciálne infekčný pacient sa tak nedostane ďalej do priestorov nemocnice.

Od nového konceptu si NÚDCH sľubuje, že prinesie zvýšenú efektivitu. Rovnaké množstvo lekárov by malo stihnúť ošetriť viac pacientov, bude však potrebných viac zdravotných sestier.

Urgentným príjmom prejde ročne viac ako 55-tisíc detí a ich počet stále narastá.

"Každý rok nám rastie počet ošetrených detí, a práve urgentný príjem je miestom stretu najväčších emócií, ale aj vážnych prípadov. Táto jedinečná filozofia sa rodila dlho. Robili sme prierez toho najlepšieho, čo vo svete urgentná medicína ponúka. Môžem s hrdosťou povedať, že to najlepšie máme práve u nás," povedal primár urgentu.

Na vybudovanie nového detského urgentu na Kramároch vyčlenilo MZ SR viac ako 4,2 milióna eur.


Ďalšie správy zo slovenského zdravotníctva:

Zmeny v povinnom očkovaní od januára 2020!

Rádioterapia s najvyššou kvalitou v Nitre!