Rádioterapia s najvyššou kvalitou v Nitre! Nemocnica má nový lineárny urýchľovač

Nový lineárny urýchľovač vo Fakultnej nemocnici (FN) v Nitre umožní ďalšie skvalitnenie liečby onkologických pacientov.
nový lineárny urýchľovač v nemocnici v Nitre

zdroj: fnnitra.sk

Lineárny urýchľovač dokáže podľa rezortu zdravotníctva využívať moderné terapeutické, ale aj stereotaktické techniky, ktoré sú mimoriadne náročné na prístrojové vybavenie.

Poskytuje liečbu vysoko energetickým žiarením predovšetkým onkologických ochorení, ale má využitie aj v neurochirurgii.

Pacienti dostanú rádioterapiu s najvyššou kvalitou a zároveň nové možnosti liečby. Presná diagnostika, vďaka ktorej vieme stanoviť cielenú liečbu, je pre nás prioritou,“ povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.

Spolu s lineárnym urýchľovačom dostalo oddelenie rádioterapie vo Fakultnej nemocnica Nitra aj nový plánovací systém a dozimetrické vybavenie na dennú kontrolu parametrov prístroja a overenie rádioterapeutických plánov.

Vďaka novej technike je možné zdokonaliť rádioterapeutickú liečbu prostredníctvom väčšej dávky vysoko energetického žiarenia s lepšou presnosťou do miesta nádoru, pričom je menej zaťažené okolité zdravé tkanivo,“ uviedla generálna riaditeľka FN Nitra Jarmila Mikušová.

Lineárny urýchľovač nádor ožaruje

Prístroj bezpečne podá plánované dávky ožarovania v presne stanovenom objeme tkaniva, v ktorom je zhubný nádor. Ožarovanie nie je bolestivé.

Pacient je uložený na stôl ožarovacieho prístroja. Jeho poloha je kontrolovaná kamerovým systémom a taktiež je zabezpečená komunikácia s ošetrujúcim personálom. Samotné ožarovanie trvá niekoľko minút.

Lineárne urýchľovače obstaralo ministerstvo zdravotníctva pre univerzitné a fakultné nemocnice v Nitre, Martine, Banskej Bystrici, Prešove, Trenčíne, Žiline, či onkologické ústavy v Košiciach a Bratislave.

Všetky nakúpené prístroje by mali byť uvedené do prevádzky do konca roka 2020. V prevádzke je zatiaľ nový lineárny urýchľovač v NOÚ v Bratislave, VOÚ v Košiciach a vo FN Nitra.


Prečítajte si aj:

Kvalitnejšia liečba pre pacientov s rakovinou!

Novinka v ružomberskej nemocnici! Tento prístroj majú ako prví na Slovensku