Vedci vyvíjajú novú antikoncepciu, ktorú stačí užiť len raz do mesiaca. Jej tvar vás možno prekvapí!

Antikoncepčná kapsula potiahnutá želatínou, ktorá má tvar šesťramennej hviezdy, by mohla pomôcť uľahčiť ženám užívanie antikoncepcie.
nový druh antikoncepcie v tvare hviezdy

Zdroj: Flickr.com

Americkí vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) vyvíjajú antikoncepčnú kapsulu, ktorú stačí užiť len raz do mesiaca. Pre ženy by mohla byť výhodou, mnohé totiž často zabudnú užiť svoju bežnú dávku antikoncepcie.

Nová antikoncepcia v tvare hviezdy

V žalúdku dokáže antikoncepčná kapsula podľa odborníkov vydržať niekoľko týždňov po prehltnutí a v tom čase pomaly vypúšťa hormóny, ktoré zabraňujú otehotneniu.

Aby celý proces dlhodobej antikoncepcie fungoval, vedci museli pri vývoji nájsť materiály, ktoré by dokázali vydržať vo vysoko kyslej tekutine žalúdka.

nový druh antikoncepcie v žalúdku

zdroj: news.mit.edu

Na ústrednú časť kapsuly v tvare hviezdy využili dva druhy polyuretánu. Keď sa kapsula dostane do žalúdka, rozbalí sa a usadí. Liečivo v nej sa potom riadenou rýchlosťou postupne uvoľňuje.

Kapsula je vyvinutá tak, že sa po troch alebo štyroch týždňoch rozpadne a opustí telo cez tráviaci trakt.

Testovanie na ľuďoch v priebehu 3-5 rokov

Vedci tvrdia, že testy na zvieratách preukázali, že kapsula má rovnaký účinok ako branie bežnej orálnej antikoncepcie každý deň. Testy na ľuďoch by podľa vedcov mohli byť možné v priebehu troch až piatich rokov.

vedci z MIT prezentujú nový druh antikoncepcie

zdroj: news.mit.edu

Dúfame, že táto práca, vôbec prvý príklad mesiac účinkujúcej tabletky alebo kapsuly, o ktorom vieme, raz povedie k potenciálnym novým spôsobom a možnostiam v oblasti zdravia žien,“ vyjadril sa spoluautor štúdie Robert Langer.

Ako informuje spravodajská televízia CNN, nie je to po prvý krát, čo vedci testovali podobný systém dávkovania liekov. Rovnaký vedecký tím v minulosti už testoval želatínové kapsule s liečivami proti malárii a HIV.


Prečítajte si tiež:

Rady a odporúčania pri užívaní antikoncepcie

Účinky hormonálnej antikoncepcie: viete o všetkých?