V Martine pomáhajú pacientom trpiacim problémami s močovým mechúrom unikátnou metódou!

Vhodná je pre každého pacienta, ktorému nezabrala predchádzajúca liečba, a je preplácaná zdravotnou poisťovňou.
V Martine pomáhajú pacientom trpiacim problémami s močovým mechúrom unikátnou metódou

UNM | Zdroj: Facebook.com

Stimulácia krížových nervov

Na Urologickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin pomáhajú unikátnou metódou pacientom trpiacim na rôzne problémy s ovládaním močového mechúra.

Na liečbu sa využíva implantované zariadenie, ktoré vysiela mierne elektrické impulzy do nervu tesne nad kostrčou. Liečba stimuláciou krížových nervov pomáha ľuďom, ktorých trápi zadržiavanie moču alebo naopak pacientom s hyperaktívnym močovým mechúrom,“ uviedol prof. MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky UNM.

Unikátna forma liečby začína skúšobnou fázou, počas ktorej má pacient 2 až 6 týždňov na tele vonkajší stimulátor. Elektróda je spojená prostredníctvom prepojovacieho káblika cez kožu na vonkajší stimulátor.

V prípade, že liečba zaberie, čo napríklad pri dráždivom mechúry znamená, že nutkanie ísť na WC sa zníži o 50%, príde na rad druhá fáza.

V nej pacientovi špecialisti rozpoja spojovací káblik a priamo pod kožu na elektródu napoja vnútorný stimulátor.

Pre túto metódu je vhodný každý pacient, ktorému nezabrala predchádzajúca medikamentózna liečba. Toto je aj podmienkou pre to, aby neurostimulátor preplatila zdravotná poisťovňa,“ vysvetľuje urológ.

Prvá pacientka s implantovaným neurostimulátorom miechy

Magdaléna Cimráková z Dolného Kubína je prvou pacientkou s diagnózou dráždivého močového mechúra, ktorej lekári pomohli práve implantovaním neurostimulátora miechy. Na urologickej klinike UNM ju operovali pred piatimi rokmi.

Odvtedy sa môj život úplne zmenil. Nedá sa to ani porovnať. Predtým, keď som napríklad niekam cestovala, prvá vec, o ktorú som sa zaujímala bolo, kde je najbližšie WC. Žila som v neustálom strese, či stihnem dobehnúť, či si ľudia niečo nevšimnú. Chodila som na WC takmer každú pol hodinu, teraz vydržím dve hodiny aj viac, počas noci nemusím ísť na záchod vôbec,“ opisuje svoj život po implantácii neurostimulátora pacientka.

Liečbu by odporúčala všetkým ženám, ktoré majú s močením podobné problémy, ako mala pred piatimi rokmi ona. Voperovaný neurostimulátor ju v ničom neobmedzuje.

S implantovaním neurostimulátorov miechy začala Univerzitná nemocnica Martin ako prvá na Slovensku v roku 2013. Odvtedy pomohla okolo 25 pacientom.


Prečítajte si aj:

Inkontinencia: strata schopnosti urdžať moč

Prečo zápal močových ciest postihuje najmä ženy?