Zápal močových ciest

Častú návštevu toalety, nepríjemné pálenie a rezanie pri močení poznajú najmä ženy. Na infekciu močových ciest sú pre fyzické dispozície náchylnejšie ako muži. Výskyt u mužov sa zvyšuje po 50. roku života v dôsledku zväčšovania prostaty.

Veroval - Zápal močových ciest Zdroj foto: Veroval

Prečo zápal močových ciest postihuje najmä ženy?

V 80 % prípadoch sa pod infekciu močových ciest podpisuje baktéria Escherichia coli, ktorá sa normálne nachádza v hrubom čreve. Ženy sú postihnuté častejšie, pretože v porovnaní s mužskou močovou rúrou dlhou až 20 cm, má ženská najviac 5 cm. Baktérie z tráviaceho traktu sa dostanú k jej vonkajšiemu vyústeniu najčastejšie pri pohlavnom styku alebo pri utieraní po stolici. Mikroorganizmy môžu preniknúť až do močového mechúra, v horšom prípade napadnúť aj horné močové cesty a vyvolať zápal obličky.

Ďalšie faktory

K vzniku infekcie prispieva aj podchladenie danej oblasti, dlhodobé zavedenie močovej cievky alebo tvarové anomálie močových ciest. K ďalším rizikovým faktorom patrí ochrnutie pri poranení chrbtice a nervové ochorenia, napríklad roztrúsená skleróza. V ohrození sú tiež ľudia s cukrovkou - glukóza v moči vytvára baktériám dobré podmienky na množenie.


Prečítajte si tiež:

Riziko infekcie močových ciest po sexe


Priebeh ochorenia

Zápal močového mechúra má zvyčajne rýchly začiatok, typické sú bolesti pri nutkaní na močenie, sťažené vyprázdňovanie a malé množstvo vylúčeného moču, niekedy s prímesou krvi. Zápal močovej rúry má pomalší priebeh a miernejšie príznaky.

U žien je často spojený s infekciou pošvy. K svrbeniu a ďalším sprievodným znakom zápalu pošvy sa pridružuje časté a bolestivé močenie.

U mužov sa uretritída väčšinou prejavuje nepríjemnými pocitmi v oblasti penisu a výtokom hlienu. Pri výtoku hnisu musí lekár vylúčiť prípadnú pohlavnú chorobu. Zápal obličky sprevádza stála pichavá alebo tlaková bolesť v hornej driekovej časti na strane postihnutej obličky. Vysokú teplotu do 39 až 40 stupňov môže sprevádzať zimnica a triaška.

Veroval - Zápal močových ciest Zdroj foto: Veroval

Liečba zápalu močových ciest

Urologický čaj + analgetiká

Pri prvých príznakoch zápalu močového mechúra sa odporúča počas dňa vypiť 2 litre urologického čaju a bolesť tíšiť analgetikami. Ak ťažkosti po prvom dni pretrvajú, je potrebné vyhľadať lekára, ktorý nasadí antibiotiká v tabletách. V prípade rozvinutia zápalu obličky sa lieky podávajú priamo do žily. Liečbu zápalu netreba podceňovať, naopak, je potrebné ju dotiahnuť do konca a zbaviť sa pôvodcov infekcie aby sa v príhodnej chvíli nemohli opäť aktivovať.

Samodiagnostický test

Ak si nie ste príznakmi istí alebo váhate s návštevou lekára, rýchlou pomôckou môže byť samodiagnostický test. S domácim testom na zistenie zápalu močových ciest si dokážete overiť váš stav behom minúty. Test je založený na zistení prítomnosti látok typických pre infekciu močového traktu - bielych krviniek, nitridov a bielkovín. Testovací prúžok s troma políčkami sa na dve sekundy namočí do vzorky moču a po minúte čakania je možné odčítať výsledok s presnosťou 97 %. Test je bežne dostupný v lekárňach.

Veroval - Zápal močových ciest Zdroj foto: Veroval

Prevencia

Zápalu močových ciest možno predchádzať pitím dostatočného množstva tekutín, aby došlo k pravidelnému a častému vyprázdňovaniu mechúra. Močiť sa snažte pred aj po pohlavnom styku. Odporúča sa denné dopĺňanie vitamínu C - kyslá moč sťažuje rozmnožovanie baktérií. Nosiť by ste mali bavlnenú spodnú bielizeň a napríklad netráviť veľa času v mokrých plavkách. Samozrejmosťou je hygiena vonkajších pohlavných orgánov. Diabetici by mali dbať na správne nastavenie glykémie.


Prečítajte si aj tento článok:

Riziko infekcie močových ciest po sexe