Púpava lekárska nie je burina, ale liečivá bylinka, ktorá čistí krv a pomáha pri bolestiach žlčníka

Určite to poznáte, cítime únavu po náročnom dni, rozbolí nás hlava, objaví sa nádcha, po diétnej chybe sa pridajú zažívacie problémy... Na jednoduché krátkodobé zdravotné problémy, nám často a účinne pomôžu vhodné bylinky. V žiadnom prípade nechcem podceňovať závažné ochorenia, ktoré vyžadujú zásah lekára a predpísanú medikamentóznu liečbu. Ibaže, ak sa dá, treba si pomôcť. Pomáhajúcou liečivou bylinkou je aj púpava lekárska (lat. Taraxacum officinale) alebo ako ju bežne nazývame pampeliška.

Bylinky sú darom prírody

Nič nové, dnes vieme a mnohí i rešpektujeme, že sme si sami do života privodili nové choroby, ktoré zvyčajne označujeme, ako choroby civilizačné. Páter Sebastián Knepp pri svojej práci zdôrazňoval, že v prírode vyrástla bylinka na každú chorobu. A ja dodávam, že ju treba naučiť rozpoznávať a správne používať.

Hovorí sa, že všetci ľudia všetko vedia. Odovzdávať si užitočné rady je fajn. Dokonca aj niektoré Univerzity tretie veku (U3V) venujú bylinkám pozornosť. Napríklad U3V pri Technickej univerzite vo Zvolene niekoľko rokov po sebe organizuje študijný odbor o bylinkách. Záujem je veľký, bylinky nám pomáhajú.

Prebúdzajúca sa jarná príroda nám prináša do života veľa zelenej farby. Radosť nám robia i kvety najrozličnejších farieb, vrátane liečivých byliniek. Hovorí sa, že jarné bylinky majú väčšiu moc, hoci ich môžeme zbierať po celý rok. Dnes sa pokúsim vašu pozornosť zamerať na púpavu lekársku.

Púpava lekárska nie je burina, ale malý zázrak

Rastlina, ktorú ešte mnohí z nás považujú za burinu, pre toho, kto má zdravotné problémy má však liečivú silu. Pomáha pri bolestiach žlčníka a pečene. Možno ju poznáte aj podľa ľudového názvu, ako kašinec, lucerničky, májik, mlieč, či pampeliška. Liečivá a jedlá je celá rastlina, je bez zápachu s mierne horkastou chuťou.

Kvitnutie: Prvý žltý koberec z púpavy nájdeme vždy v apríli a máji na všetkých lúkach a trávnatých plochách. Kvitne však od apríla až do októbra.

Zber: Listy zbierame pred kvitnutím, korene včasne z jari alebo v jeseni, byľ a kvet počas kvitnutia. Zbierame celú rastlinu - koreň, vňať, listy a kvety. Sušíme pri teplote 50 stupňov.

korene a listy púpavy

korene a listy púpavy | Zdroj: Shutterstock.com

Liečivé účinky púpavy

  • vylepšuje žalúdočné šťavy
  • optimalizuje tvorbu žlče
  • pôsobí proti prekysleniu žalúdka, pri črevnom katare, nechutenstve i zápche
  • čistí krv a pomáha pri liečení reumy a dny
  • celkovo zlepšuje metabolizmus organizmu
  • odstraňuje svrbenie kože, lišaje a vyrážky

Púpava lekárska má osobitný význam pre funkciu pečene, najmä pre svoje výborné detoxikačné účinky. Odporúča sa aj pri žltačke typu C. Súčasné vedné poznatky poukazujú na ďalšie účinné zložky púpavy lekárskej – taraxacín. Podporuje činnosť tráviacich orgánov a vylučovanie žlče pečeňou i žlčníkom. Pomáha pri zápche, tráviacich problémoch, zabraňuje páleniu záhy.

Listy púpavy sú účinné pri znižovaní krvného tlaku. Koreň púpavy zase ocenia ľudia pri liečbe cukrovky. Obsahuje inulín, rozpustnú vlákninu, ktorá ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Inulín napomáha vstrebávaniu vápnika a podporuje probiotické baktérie. Okrem toho púpava lekárska obsahuje i pektín, čo je ďalší druh vlákniny, ktorý pomáha udržať zdravú hladinu cholesterolu.

Púpavu lekársku považujeme aj za prírodné diuretikum. Pomáha pri opuchoch a zadržiavaní vody v tele. Oproti iným diuretikom nezapríčiňuje straty draslíka.

Púpava pod mikroskopom

Púpava pod mikroskopom | Zdroj: Wikimedia Commons

Tinktúra (macerát) z púpavy pre zdravú pečeň

Macerát z koreňov púpavy je vhodný na zlepšenie zažívania, priaznivo pôsoví na pečeň, pankreas (podžalúdkovú žľavu) aj na žlčník. Je vhodná aj pri cukrovke, pretože pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

Príprava tinktúry: 1 vrchovatá čajová lyžička koreňa sa dá na noc do ¼ litra studenej vody. Na druhý deň sa zohreje do bodu varu a scedí. Toto množstvo sa pije po dúškoch ½ hodinu pred raňajkami a ½ hodinu po raňajkách.

Šalát z púpavových listov

Šalát - možno trochu nezvyčajné, ale rozhodne zdravé jedlo. Listy púpavy obsahujú 2x viac železa než špenát. Mladé listy obsahujú aj pomerne veľa vitamínu C. Púpavové listy zbierame v čistom prostredí, najlepšie na lúke mimo cesty.

Púpavový šalát s vajíčkom

Púpavový šalát s vajíčkom | Zdroj: Shutterstock.com

Postup prípravy: 3 hrste mladých púpavových listov dobre očistíme, dáme do kastróla a zalejeme studenou vodou. Necháme postáť 30 – 40 minút, aby sme ich zbavili horkosti. Potom púpavové listy natrháme na menšie kúsky a preložíme do šalátovej misy. Zálievka pozostáva z 1-2 PL olivového oleja, ¼ ČL morskej soli a šťavy z jedného citróna. Natrhané púpavové listy zalejeme zálievkou a premiešame. Môžeme pridať na kocky nakrájaný syr, na tvrdo uvarené vajíčka alebo chlebové krutóny opečené na cesnaku.

Povzbudzujúce púpavové smoothie

Mladé lístky púpavy dobre očistíme, rozmixujeme spolu s jablkom, pridáme šťavu z citróna, doplníme pohárom kefírového mlieka. Nápoj pôsobí antioxidačne a proti únave.

Púpavový med

Okrem nazbieraných čerstvých a nasušených byliniek si môžeme každú jar z púpavových kvetov pripraviť med.

„Kde je robota, tam je i med.“ - Slovenské príslovie

Púpavový med

Na výrobu púpavového medu vám stačia 4 základné ingrediencie. | Zdroj: Shutterstock.com

Pripravte si sami púpavový med podľa nášho overeného receptu:

Urobte si púpavový med rýchlo a jednoducho