Koronavírus a balíčky z Číny: zásielky sú bezpečné a monitorované!

Ročne Slovenská pošta doručí z Ázie viac ako tri milióny zásielok.
koronavírus balíčky z Činy

zdroj: wikimedia.org | Zdroj: Flickr.com

V súvislosti so šírením koronavírusu 2019-nCoV sa objavili obavy o bezpečnosť zásielok z Číny, obľúbené sú najmä tie z AliExpressu.

Slovenská pošta vydala prehlásenie, v ktorom informuje, že zásielky z Číny sú bezpečné a monitorované.

Vyplývajúc z odborného stanoviska zásielky z Ázie sú bezpečné, nakoľko nie je možné, aby v nich koronavírus prežil. Zároveň sa doposiaľ potvrdil prenos vírusu jedine spôsobom kontaktu s infikovaným človekom alebo zvieraťom,“ uvádza Slovenská pošta vo svojom vyhlásení.

Epidemiológ Zoran Radovanovic tiež vysvetľoval, prečo sa koronavírusom z Číny nie je možné nakaziť poštou.

Tieto balíky putujú niekoľko týždňov a vírus nemôže prežiť tak dlho. Závisí, či je prostredie vlhké, tmavé a od toho, na akom povrchu sa nachádza. Vie totiž ľahšie prežiť na plastoch ako na kovoch. V prípade tohto vírusu je životnosť otázka hodín,“ hovorí epidemiológ.

V rámci preventívnych opatrení Čínska pošta napr. povinne dezinfikuje všetky zásielky, ktoré prechádzajú mestom Wu-chan, považovaným za lokalitu, odkiaľ sa vírus začal šíriť.

Slovenská pošta tiež prosí zákazníkov o zhovievavosť. Práve kvôli preventívnym opatreniam na čínskych poštách môžu zásielky z Číny meškať.

V prípade potreby sa môžete s otázkami k téme koranavírusu obrátiť na Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý ziadil aj 24-hodinová telefonická linka.

  • tel.: 0917 222 68
  • e-mail: novykoronavirus@uvzsr.sk

Prečítajte si tiež:

Koronavírus 2019-nCOV: všetky dôležité a aktualizované informácie