Lekár z Wu-chan varoval v decembri kolegov pred koronavírusom, úrady ho donútili mlčať. 34-ročný oftalmológ vírusu podľahol

Číňania sa zrejme spočiatku snažili zadržať správy o novom koronavíruse 2019-nCoV . Naznačuje to svedectvo lekára z Wu-chanu, ktorý na ohnisko nákazy upozorňoval koncom decembra.
Lekár z Wu-chan varoval v decembri kolegov pred koronavírusom, úrady ho donútili mlčať

zdroj: Facebook | Zdroj: Pixabay.com

Aktualizované: 34-ročný lekár v piatok 7.2. v skorých ranných hodinách miestneho času podľahol novému koronavírusu 2019-nCoV.

Varoval kolegov pred novým typom koronavírusu

Lekár Li Wenliang pracujúci v meste Wu-chan ešte pred začiatkom nového roka rozpoznal sedem prípadov, ktoré mu pripomínali vírus SARS, vedúci v roku 2003 ku globálnej epidémii.

Lekár na chate cez sociálnu sieť varoval kolegov a odporučil im, aby pri ošetrovaní pacientov používali ochranný odev.

V tej dobe si myslel, že sa pacienti sa naozaj nakazili vírusom SARS.neskôr zistil, že vírus je v skutočnosti iným typom koronavírusu, no to už sa jeho varovanie začalo šíriť po internete.

"Keď som to videl, uvedomil som si, že je to mimo moju kontrolu a mohol by som byť potrestaný," povedal Li Wenliang.

V ten istý deň vydala zdravotnícka komisia vo Wu-chane núdzové oznámenie, v ktorom informovala nemocnice v meste o tom, že viacero pacientov, nakupujúcich na trhu s morskými plodmi, má "neznámy zápal pľúc".

Oznámenie prišlo zároveň s upozornením, že organizácie ani jednotlivci, nesmú zverejňovať informácie o liečbe bez povolenia.

Ďalší deň, 31. decembra 2019, úradníci vo Wu-chane oznámili, že mesto je ohniskom infekcie, a upozornili na to Svetovú zdravotnícku organizáciu.(WHO)

Začiatkom tohto roka lekára Li Wenlianga navštívili policajti z úradu Verejnej bezpečnosti a povedali mu, aby podpísal dokument, v ktorom bol obvinený z "nepravdivých komentárov", ktoré "vážne narušili spoločenský poriadok". Informuje spravodajská televízia CNN.

Nakazených koronavírusom liečili bez potrebnej ochrany

Podľa BBC prvé januárové týždne úradníci vo Wu-chane trvali na tom, že vírusom sa môžu nakaziť iba tí, ktorí prišli do styku s infikovanými zvieratami.

Nevydali žiadne pokyny k ochrane lekárov. Li Wenliang, tak rovnako ako mnoho ďalších jeho kolegov lekárov, liečil pacientov nakazených koronavírusom 2019 nCoV, bez potrebnej ochrany ešte niekoľko ďalších dní.

Lekár Li Wenliang koncom januára zverejnil kópiu dokumentu, ktorý musel podpísať na sociálnej sieti a vysvetlil, čo sa stalo.

Úradníci sa lekárovi ospravedlnili, ale už bolo neskoro. Li Wenliang začal 10. januára kašlať, o dva dni neskôr bol hospitalizovaný v nemocnici, rovnako tak jeho rodičia. 1. februára ho lekári pozitívne otestovali na koronavírus 2019 nCoV.

Čínske úrady naďalej hrozia odňatím slobody až na sedem rokov za zdieľanie neoficiálnych správ o epidémii koronavírusu na sociálnych sieťach.


Prečítajte si tiež:

10 otázok a odpovedí o koronavíruse, ktoré by mal poznať každý